ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Δε "φτάνει" ούτε για τις λειτουργικές δαπάνες!

Να μη δεχτούμε το ρόλο του διαχειριστή ειλημμένων αποφάσεων, τόνισε στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της ΝΑΣ, Σπύρος Χαλβατζής. Η ΝΑΣ μοναδική παράταξη που καταψήφισε τον προϋπολογισμό

Το δρόμο της διαχείρισης της μιζέριας, στην οποία οδηγεί τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ) η κυβέρνηση, επέλεξε η Νομαρχία Αθηνών. Ο προϋπολογισμός για το 1999, όπως ομολογείται και στην ίδια την εισηγητική έκθεση, δεν αρκεί για να καλύψει στοιχειώδεις υποχρεώσεις της νομαρχίας, όπως η καταβολή των επιδομάτων πρόνοιας και των βοηθημάτων υγείας. Τα δε έσοδα που προβλέπει από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), οι οποίοι θεσπίστηκαν πρόσφατα, αλλά και τις κρατικές επιχορηγήσεις, είναι ακόμη λιγότερα από πέρσι...

Πρόκειται, δηλαδή, για έναν προϋπολογισμό χωρίς... ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής, αλλά και χωρίς εγγυήσεις ότι η νομαρχία θα μπορέσει να ανταποκριθεί, έστω, στις στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες της. Ενας προϋπολογισμός που καταγράφει πλήρως τις κυβερνητικές προθέσεις για συνεχείς περικοπές των δημοσίων δαπανών, όπως αποτυπώνονται και στον πρόσφατο νόμο, με τον οποίο θεσπίζονται ΚΑΠ για τις ΝΑ. Αρκεί να πούμε ότι ο νόμος προέβλεπε να δοθούν στις ΝΑ, για το 1999, 109,8 δισ. δραχμές και δίνονται τελικά μόνο 90 δισ. δραχμές.

"Το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν πρέπει να αποδεχτεί το ρόλο του μίζερου διαχειριστή, του διεκπεραιωτή ειλειμμένων αποφάσεων",σημείωσε ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), Σπύρος Χαλβατζής,στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός. Αντίθετα - συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής - θα πρέπει να διεκδικήσουμε την αρμοδιότητα να συντάσσουμε προϋπολογισμό. Να διεκδικήσουμε και τους αναγκαίους πόρους ώστε να ανταποκριθεί η νομαρχία στο έργο της.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν μόνο οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ Σπ. Χαλβατζής και Θ. Παπαμάργαρης.

Κάθε πέρσι και καλύτερα...

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα έσοδα της Νομαρχίας Αθηνών, για το 1999, από τους ΚΑΠ, ανέρχονται περίπου σε 22 δισ. δραχμές, έναντι περίπου 25 δισ. που εισπράχθηκαν το 1998. Στην εισηγητική έκθεση ομολογείται ότι, με βάση τα παραπάνω κονδύλια, η Νομαρχία Αθηνών δε θα μπορέσει να καταβάλει τα επιδόματα πρόνοιας, μετά τον Οκτώβρη του 1999. Πρόβλημα θα υπάρξει και στην καταβολή των βοηθημάτων υγείας, καθώς το σχετικό κονδύλι "φτάνει" μόνο μέχρι το Νοέμβρη.

Παράλληλα, οι επιχορηγήσεις προς τη νομαρχία από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία, την πρόνοια και την εκπαίδευση, είναι μειωμένες κατά 16%, σε σχέση με το 1998. Οι σοβαρότερες διαφορές είναι στα νοσήλια, κατά 10 δισ. δραχμές, στις μεταφορές των μαθητών, κατά 356 εκατομμύρια και στους εκπαιδευτικούς, κατά 1 δισ. δραχμές. Πώς απαντά η νομαρχία; "Εχουμε επισημάνει τα προβλήματα, όμως για λόγους ισοσκέλισης του προϋπολογισμού, είμαστε υποχρεωμένοι να περιοριστούμε στα όρια των πιστώσεων που μας διατίθενται", σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση.

Στο σημείο αυτό, ο επικεφαλής της ΝΑΣ τόνισε στην παρέμβασή του: "Υπάρχουν δύο λογικές, που διέπουν τη σύνταξη ενός προϋπολογισμού. Η πρώτη είναι η διαχείριση ενός μίζερου έργου, με τα λεφτά που δίνονται. Η άλλη είναι η διεκδίκηση αυτών που απαιτούνται για να γίνει ουσιαστικό έργο. Από εκεί και πέρα, για να κάνεις έργο, ακόμα και με τα υπάρχοντα, έστω, χρήματα, χρειάζεται ένας απολογισμός των δαπανών του προηγούμενου έτους, του προσανατολισμού που είχαν και της αξιοποίησης που έτυχαν. Ομως, δεν υπάρχει ούτε αυτός".

Συνεχίζοντας, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε πως πριν απ' όλα υπάρχει η κυβερνητική πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας. "Μια πολιτική που επιβάλλει τη συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών. Σε ό,τι αφορά δε τις νομαρχίες, η βασική κατεύθυνση είναι να αυξήσουν τα έσοδά τους με την επιβολή πρόσθετων φόρων ή με την αύξηση παλιών. Η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, έργων και αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης". Και κάλεσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο, όπως και την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, να διεκδικήσει τον ουσιαστικό ρόλο του θεσμού, σε όφελος του λαού. Να δοθούν στις νομαρχίες τα 20 δισ. δραχμές που της περικόπηκαν και ακόμα περισσότερα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Τη Δευτέρα αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις τους

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αθηναίων στην αδιαλλαξία της Δημοτικής Αρχής να τους αποδώσει τα δεδουλευμένα τους. Τη Δευτέρα 29 Μάρτη, οι εργαζόμενοι επτά σωματείων του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν πότε θα πραγματοποιήσουν τρίωρες στάσεις εργασίας και πορείες στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι ζητούν να τους καταβληθούν οι υπερωρίες και η εργασία κατά τις Κυριακές, που τους χρωστά η Δημοτική Αρχή από τις αρχές του χρόνου, την εκλογική αποζημίωση για τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη, επιδόματα, πριμ και παροχές σε είδος, που δεν τους έχουν αποδοθεί εδώ και χρόνια. Τέλος, ζητούν να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητήσει τα συγκεκριμένα θέματα και να λάβει τις αποφάσεις που απαιτούνται για την υλοποίησή τους αλλά και συνάντηση με τον ίδιο το δήμαρχο, που αποφεύγει να τους συναντήσει εδώ και δύο χρόνια.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων: "Ευθύνη για την κατάσταση φέρει η Δημοτική Αρχή, γιατί δε διεκδικεί από την κυβέρνηση τους θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ακολούθησε αναποτελεσματική οικονομική πολιτική, που ζημίωσε τα έσοδα του δήμου".

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Θετικά" τα βλέπει η Κομισιόν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν θα δημοσιεύσει την ερχόμενη Τρίτη την επίσημη "εαρινή" οικονομική έκθεση για τις επιδόσεις του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις για την Ελλάδα που υπάρχουν στην έκθεση, η ελληνική οικονομία πληρεί οριακά τα "κριτήρια" του Μάαστριχτ, με ιδιαίτερο πρόβλημα μόνο στον πληθωρισμό. Ετσι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν για το 1999, η ελληνική οικονομία θα κινηθεί στη διάρκεια του έτους με αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,3%, δημοσιονομικό έλλειμμα στο μείον 2,0%, δημόσιο χρέος στο 104,6% του ΑΕΠ και πληθωρισμό στο 2,4%. Οι προβλέψεις αυτές της Κομισιόν αφορούν εκτιμήσεις για όλο το 1999, και θα επιβεβαιωθούν με τη"φθινοπωρινή" οικονομική έκθεση, τον προσεχή Οκτώβρη. Η Ελλάδα, θα κριθεί για επανένταξη στην ΟΝΕ, την άνοιξη του 2000, στη βάση του εκτελεσμένου"εθνικού" προϋπολογισμού του 1999, που αποτελεί και το "κρίσιμο" έτος εξέτασης. Οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι επίσημες, αλλά οπωσδήποτε οι οικονομικές επιδόσεις θα πρέπει να διατηρηθούν και να καλυτερέψουν κατά τη διάρκεια του έτους, αφού η εξέταση επανένταξης θα γίνει με τα πραγματικά στοιχεία εκτέλεσης του "οικονομικού έτους". Ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει μόνο με τον πληθωρισμό αφού, αν διατηρηθεί όλο το έτος η εκτίμηση της Κομισιόν, η επίδοση της ελληνικής οικονομίας κινείται στα όρια των επιταγών του Μάαστριχτ. Και αυτό γιατί η επίδοση στον πληθωρισμό εξαρτάται από τις τρεις καλύτερες επιδόσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία διαμορφώνουν την απαίτηση του Μάαστριχτ στην ψαλίδα μεταξύ 1,8% και 2,2%.

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για τον ελληνικό πληθωρισμό κινούνται περίπου στα πλαίσια των δεσμεύσεων του πολυετούς "προγράμματος σύγκλισης" της κυβέρνησης. Προβλέπεται πληθωρισμός 2,4% για το 1999, έναντι 2,5% των εκτιμήσεων του "προγράμματος σύγκλισης" και 2,1% για το 2000, έναντι του αντίστοιχου 1,9%. Η ανεργία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, θα κυμανθεί περί το 9,2% του εργατικού δυναμικού. Το δημόσιο χρέος με 104,6% του ΑΕΠ είναι πολύ πάνω από το "κριτήριο" του Μάαστριχτ (60%) αλλά σύμφωνα με μια "ελαστική" ερμηνεία, που ακολουθήθηκε και για τα 11 κράτη - μέλη της "ζώνης ΕΥΡΩ", εκτιμάται η "πτωτική τάση" και όχι το απόλυτο μέγεθος.

Το νέο Πολιτιστικό Κέντρο της Πετρούπολης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ