Σάββατο 27 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Δε "φτάνει" ούτε για τις λειτουργικές δαπάνες!

Να μη δεχτούμε το ρόλο του διαχειριστή ειλημμένων αποφάσεων, τόνισε στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της ΝΑΣ, Σπύρος Χαλβατζής. Η ΝΑΣ μοναδική παράταξη που καταψήφισε τον προϋπολογισμό

Το δρόμο της διαχείρισης της μιζέριας, στην οποία οδηγεί τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ) η κυβέρνηση, επέλεξε η Νομαρχία Αθηνών. Ο προϋπολογισμός για το 1999, όπως ομολογείται και στην ίδια την εισηγητική έκθεση, δεν αρκεί για να καλύψει στοιχειώδεις υποχρεώσεις της νομαρχίας, όπως η καταβολή των επιδομάτων πρόνοιας και των βοηθημάτων υγείας. Τα δε έσοδα που προβλέπει από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), οι οποίοι θεσπίστηκαν πρόσφατα, αλλά και τις κρατικές επιχορηγήσεις, είναι ακόμη λιγότερα από πέρσι...

Πρόκειται, δηλαδή, για έναν προϋπολογισμό χωρίς... ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής, αλλά και χωρίς εγγυήσεις ότι η νομαρχία θα μπορέσει να ανταποκριθεί, έστω, στις στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες της. Ενας προϋπολογισμός που καταγράφει πλήρως τις κυβερνητικές προθέσεις για συνεχείς περικοπές των δημοσίων δαπανών, όπως αποτυπώνονται και στον πρόσφατο νόμο, με τον οποίο θεσπίζονται ΚΑΠ για τις ΝΑ. Αρκεί να πούμε ότι ο νόμος προέβλεπε να δοθούν στις ΝΑ, για το 1999, 109,8 δισ. δραχμές και δίνονται τελικά μόνο 90 δισ. δραχμές.

"Το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν πρέπει να αποδεχτεί το ρόλο του μίζερου διαχειριστή, του διεκπεραιωτή ειλειμμένων αποφάσεων",σημείωσε ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), Σπύρος Χαλβατζής,στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός. Αντίθετα - συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής - θα πρέπει να διεκδικήσουμε την αρμοδιότητα να συντάσσουμε προϋπολογισμό. Να διεκδικήσουμε και τους αναγκαίους πόρους ώστε να ανταποκριθεί η νομαρχία στο έργο της.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν μόνο οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ Σπ. Χαλβατζής και Θ. Παπαμάργαρης.

Κάθε πέρσι και καλύτερα...

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα έσοδα της Νομαρχίας Αθηνών, για το 1999, από τους ΚΑΠ, ανέρχονται περίπου σε 22 δισ. δραχμές, έναντι περίπου 25 δισ. που εισπράχθηκαν το 1998. Στην εισηγητική έκθεση ομολογείται ότι, με βάση τα παραπάνω κονδύλια, η Νομαρχία Αθηνών δε θα μπορέσει να καταβάλει τα επιδόματα πρόνοιας, μετά τον Οκτώβρη του 1999. Πρόβλημα θα υπάρξει και στην καταβολή των βοηθημάτων υγείας, καθώς το σχετικό κονδύλι "φτάνει" μόνο μέχρι το Νοέμβρη.

Παράλληλα, οι επιχορηγήσεις προς τη νομαρχία από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία, την πρόνοια και την εκπαίδευση, είναι μειωμένες κατά 16%, σε σχέση με το 1998. Οι σοβαρότερες διαφορές είναι στα νοσήλια, κατά 10 δισ. δραχμές, στις μεταφορές των μαθητών, κατά 356 εκατομμύρια και στους εκπαιδευτικούς, κατά 1 δισ. δραχμές. Πώς απαντά η νομαρχία; "Εχουμε επισημάνει τα προβλήματα, όμως για λόγους ισοσκέλισης του προϋπολογισμού, είμαστε υποχρεωμένοι να περιοριστούμε στα όρια των πιστώσεων που μας διατίθενται", σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση.

Στο σημείο αυτό, ο επικεφαλής της ΝΑΣ τόνισε στην παρέμβασή του: "Υπάρχουν δύο λογικές, που διέπουν τη σύνταξη ενός προϋπολογισμού. Η πρώτη είναι η διαχείριση ενός μίζερου έργου, με τα λεφτά που δίνονται. Η άλλη είναι η διεκδίκηση αυτών που απαιτούνται για να γίνει ουσιαστικό έργο. Από εκεί και πέρα, για να κάνεις έργο, ακόμα και με τα υπάρχοντα, έστω, χρήματα, χρειάζεται ένας απολογισμός των δαπανών του προηγούμενου έτους, του προσανατολισμού που είχαν και της αξιοποίησης που έτυχαν. Ομως, δεν υπάρχει ούτε αυτός".

Συνεχίζοντας, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε πως πριν απ' όλα υπάρχει η κυβερνητική πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας. "Μια πολιτική που επιβάλλει τη συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών. Σε ό,τι αφορά δε τις νομαρχίες, η βασική κατεύθυνση είναι να αυξήσουν τα έσοδά τους με την επιβολή πρόσθετων φόρων ή με την αύξηση παλιών. Η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, έργων και αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης". Και κάλεσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο, όπως και την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, να διεκδικήσει τον ουσιαστικό ρόλο του θεσμού, σε όφελος του λαού. Να δοθούν στις νομαρχίες τα 20 δισ. δραχμές που της περικόπηκαν και ακόμα περισσότερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάγκη για ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης (2001-07-27 00:00:00.0)
Μόνο ο μετακλητός νομάρχης λείπει (2001-02-10 00:00:00.0)
Μειωμένα τα κονδύλια για τη σχολική στέγη (1999-03-30 00:00:00.0)
Χρηματοδοτεί μόνο "επιλέξιμα έργα" (1999-02-27 00:00:00.0)
Περιοδείες ΝΑΣ (1998-09-05 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση κάνει κουμάντο (1996-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ