Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Η κυβέρνηση κάνει κουμάντο

Με προϋπολογισμό ενταγμένο στο πρόγραμμα σύγκλισης που ακολουθεί η κυβέρνηση και που κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα, χωρίς να καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες και να επιτρέπει άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής καλείται να λειτουργήσει η Νομαρχία Αθηνών για το 1997. Οπως ενημερώθηκε το Νομαρχιακό Συμβούλιο στην προχτεσινή του έκτακτη συνεδρίαση από τον νομάρχη Αθηνών, οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για τη Νομαρχία Αθηνών λένε ότι θα υπάρχει αύξηση στις επιχορηγήσεις της κατά 4,9% σε σχέση με το 1996 (150.467 δισ. - 157.952 δισ.). Τα χρήματα όμως που έχει ανάγκη για να λειτουργήσει στοιχειωδώς η νομαρχία, είναι 197.765 δισ.

Στην εισήγησή του ο νομάρχης, Δ. Ευσταθιάδης,αποδέχτηκε ότι τα χρήματα που θα δοθούν στη νομαρχία δεν αρκούν για να λειτουργήσει το 1997. Ο ίδιος όμως απέδωσε τη μίζερη παροχή στη θέληση ορισμένων υπουργών να παρακρατούν χρήματα στα ταμεία τους, για να υπάρχει εξάρτηση της νομαρχίας από τις έκτακτες επιχορηγήσεις.

Εκ μέρους της ΝΑΣ ο Χρήστος Λαζαρίδης ζήτησε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να καταδικάσει το γεγονός ότι η νομαρχία εξαναγκάζεται να λειτουργήσει στα πλαίσια του προγράμματος σύγκλισης και τόνισε ότι με βάση τις κυβερνητικές κατευθύνσεις "η θεσμοθετημένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το να είναι Αυτοδιοίκηση. Γίνεται εντελλόμενο διοικητικό όργανο της κεντρικής εξουσίας μέσω της Περιφέρειας και εφαρμοστής των κατευθύνσεων του Περιφερειακού Ταμείου, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια". Ο ίδιος ζήτησε να πρωτοστατήσει η νομαρχία Αθήνας στη συγκρότηση ενός κινήματος αντίστασης, πρότεινε συγκεκριμένα να αποφασιστεί κλείσιμο της νομαρχίας και τόνισε πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί παρά να είναι μαχητική, διεκδικητική.

Τελικά το ΝΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εκδώσει απλά ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας που πρότεινε ο νομάρχης και στο οποίο αναφέρει ότι τα κονδύλια που δίνονται στη νομαρχία δεν καλύπτουν τις ανάγκες της και δε βοηθάνε στην ανάπτυξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ