Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ασύστολα ψεύδη, αλλά τα μπλόκα δυναμώνουν

Εξετάσεις στον Γκαίμπελς δίνει ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Φουντώνει το κίνημα αλληλεγγύης

Σε εκστρατεία λάσπης και κατασυκοφάντησης των αγροτικών αγώνων, με τελικό στόχο την καταστολή τους έχουν αποδυθεί τα όργανα της κυβέρνησης στην Πελοπόννησο. Τρομοκρατημένοι από τις πρωτοφανείς σε όγκο και αγωνιστικότητα κινητοποιήσεις, αλλά και από το κύμα συμπαράστασης, που ολοένα και μεγαλώνει, οι κυβερνητικοί υπάλληλοι και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν μάταια τη διάσπαση και τη συκοφάντηση των αγώνων.

Μετά τις αθλιότητες στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Κορινθία, οι οποίοι περιφέρονται και τάζουν διορισμούς στο δημόσιο σε όποιον αγρότη εγκαταλείψει τα μπλόκα, ανέλαβε υπηρεσία και ο ΓΓ της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας Γιώργος Μουτσόπουλος.Ο περιφερειάρχης σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε, αποδείχτηκε άξιος μαθητής των μαθηματικών του γνωστού Ευάγ. Γιαννόπουλου, καθώς ισχυρίστηκε ότι η συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις της Δ. Ελλάδας μόλις που αγγίζει το 0,06% (!) του αγροτικού πληθυσμού. Κι όλα αυτά για να στηρίξει το γελοίο επιχείρημα πως "ποτέ τόσο λίγοι δεν ταλαιπώρησαν τόσους πολλούς".

Οι δηλώσεις αυτές του περιφερειάρχη προκάλεσαν την οργή και τη θυμηδία των συγκεντρωμένων αγροτών, αλλά και των δημοσιογράφων του τοπικού Τύπου, οι οποίοι είναι καθημερινά σε θέση να γνωρίζουν λόγω της παρουσίας τους στα μπλόκα τη μαζικότητα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Χαρακτηριστικό αυτής της αντίδρασης ήταν πως σε ραδιοσταθμό του Αιγίου, αφού η δήλωση του Γ. Μουτσόπουλου σχολιάστηκε ειρωνικά, τελικά οι συντάκτες συμφώνησαν με το περιεχόμενο της, σημειώνοντας ότι "πραγματικά, ποτέ τόσο λίγοι - όσα είναι τα μέλη της κυβέρνησης - δεν ταλαιπώρησαν τόσους πολλούς αγρότες, εργάτες, εμπόρους και συνταξιούχους για τόσο πολύ καιρό".

Ομως η αθλιότητα του κυβερνητικού εγκάθετου στη Δ. Ελλάδα δεν περιορίστηκε σ' αυτό. Αφού επανέλαβε τη γνωστή κυβερνητική προπαγάνδα για το πόσες ζημιές στην οικονομία επιφέρουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, ισχυρίστηκε - ψευδώς - πως λόγω των μπλόκων τα νοσοκομεία της περιοχής αντιμετωπίζουν ελλείψεις στις προμήθειες ιατροφαρμακευτικού υλικού, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίων των αγροτών. Στη λάσπη αυτή αντέδρασαν όλοι οι φορείς της υγείας.

Στο κενό τα ψέματα

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών της Αιγιάλειας σε ανακοίνωσή της "καταγγέλλει τον προβοκατόρικο ρόλο που ανέλαβε να παίξει ο εκλεκτός της κυβέρνησης και διορισμένος υπάλληλος της γγ της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας Γιώργος Μουτσόπουλος". Η Συντονιστική θεωρεί ότι οι δηλώσεις περί ελλείψεως φαρμάκων στα νοσοκομεία "γίνονται στη βάση ενός γενικότερου σχεδίου συκοφάντησης και τρομοκράτησης του αγροτικού κινήματος, που εκπορεύεται από την κυβέρνηση και τα μεγαλοσυμφέροντα που αυτή εξυπηρετεί". "Πληροφορούμε το λαό της Αχαϊας και όλης της Ελλάδας - συνεχίζει η ανακοίνωση - ότι καμιά έλλειψη υγειονομικού υλικού στην περιοχή μας δεν έχει αιτία τους αγώνες μας, αφού το μπλοκ του Αιγίου είναι ανοιχτό καθημερινά από το ξεκίνημά του σε κάθε μεταφορικό μέσο που μεταφέρει υγειονομικό υλικό, στα ασθενοφόρα, στο ιατρικό προσωπικό και στους ασθενείς. Κίνδυνο για την υγεία όλων των εργαζομένων αποτελεί η κυβερνητική πολιτική, για την υγεία που με τα τεράστια χρέη τους τα νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν έγκαιρα φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Πληροφορούμε την κυβέρνηση και τους κάθε λογής κυβερνητικούς υπαλλήλους ότι αυτή η ενέργεια συκοφάντησης, διάσπασης και τρομοκράτησης του λαού θα πέσει στο κενό. Καλούμε τους μαζικούς φορείς της υγείας στην περιοχή μας να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα μας και να πουν την αλήθεια στο λαό για την κατάσταση της υγείας στην περιοχή και τις κυβερνητικές ευθύνες. Το δυνάμωμα του αγώνα μας, αλλά και η συμπαράσταση του λαού είναι εγγύηση για να δρομολογηθούν λύσεις όχι μόνο στα δικά μας αιτήματα, αλλά και στα προβλήματα της υγείας".

Οι προκλήσεις φουντώνουν την αλληλεγγύη

Ομως οι προκλήσεις του περιφερειάρχη δεν ήταν οι μόνες. Ο πρόεδρος του ΕΚ Αιγίου και πρόεδρος της ΕΒΟ Γιάννης Μαρίνος,ενώ αρχικά είχε εκφράσει τη στήριξη στις αγροτικές κινητοποιήσεις, μετά από κομματικό "τράβηγμα αυτιών" - όπως εκτιμούν οι αγρότες - δηλώνει πως "δημιουργούν κοινωνικά προβλήματα και θα πρέπει να εκκενώσουν τους δρόμους", ερχόμενος σε αντίθεση όχι μόνο με τα λεγόμενά του, αλλά και με τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί.

Απέναντι σ' αυτές τις προκλήσεις δυναμώνει η ενότητα και η αποφασιστικότητα των αγροτών. Παράλληλα διογκώνονται και οι εκδηλώσεις συμπαράστασης. Χτες οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, επισκέφτηκαν το μπλόκο στον κόμβο Μεγανίτη και ενημερώθηκαν από τους ίδιους τους αγρότες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την πορεία των αγώνων, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Η Συντονιστική Επιτροπή και πολλοί αγρότες καθημερινά περιοδεύουν στα χωριά της Αχαϊας και ενημερώνουν το λαό για την πορεία των κινητοποιήσεων. Σήμερα στις 5 μ.μ. στο μπλόκο θα δοθεί συναυλία συμπαράστασης από το συγκρότημα της Γιώτας Βέη.Αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ. η Συντονιστική καλεί τους μαζικούς φορείς της περιοχής σε συλλαλητήριο στο μπλόκο Μεγανίτη. Εξάλλου γυναίκες αγροτών προετοιμάζονται να μεταβούν την Τρίτη 17/12/96 στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στις εργατικές κινητοποιήσεις, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, ώστε να εκφραστεί η κοινή πάλη των αγροτών και εργατών ενάντια στην πολιτική που γεννά ίδια προβλήματα για όλους.

Παναγιώτης ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ