Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επίθεση και στον μητροπολίτη

Επίθεση και ενάντια στην Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων εξαπέλυσε ο περιφερειάρχης, γιατί η Μητρόπολη με ψήφισμά της, ανάμεσα σε άλλες καταγγελίες, είχε εκφράσει τη συμπαράστασή της στους αγρότες, σημειώνοντας: "Οταν θα φτάσουμε στο περίφημο Μάαστριχτ, κύριε πρωθυπουργέ, δε θα υπάρχουν αγρότες! Θα υπάρχουν τα ρετάλια των ηρώων της υπαίθρου! Συμπαριστάμεθα λοιπόν ολόψυχα στον δίκαιο αγώνα των αγροτών και ειδικότερα των αγροτών της Αιγιαλείας! Δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό των αγροτών της επαρχίας μας μέχρι του τέλους των αγώνων. Θα αγωνιστούμε μαζί τους! Η φωνή τους είναι και φωνή μας! Θα την ακούσετε!". Και πράγματι η Μητρόπολη ανέλαβε καθημερινά τη διανομή συσσιτίου μεσημέρι και βράδυ στους αγρότες της Αιγιάλειας.

Ενοχλημένος από αυτή τη στάση ο κυβερνητικός υπάλληλος, σημείωσε ότι "ο πρωθυπουργός, η ελληνική κυβέρνηση και ο γγ της Περιφέρειας είναι Χριστιανοί ορθόδοξοι, δεν είναι Τούρκοι" και εμμέσως πλην σαφώς καλούσε την Εκκλησία να μην ασχολείται με "την αχαλίνωτη κοσμική εξουσία".

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές ο μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, δήλωσε στο "Ριζοσπάστη": "Εκτιμώ τον κ. περιφερειάρχη ως ένα πολύ έξυπνο και δραστήριο άνθρωπο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχει με το μέρος του και το αλάθητο στις απόψεις που υποστηρίζει. Διάβασα με προσοχή τις δηλώσεις του όπως έχουν αποτυπωθεί στην εφημερίδα "ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ". Δεν έχω καμιά διάθεση να κρίνω ή να αναφερθώ στα όσα γενικότερα διατύπωσε στη συνέντευξή του. Εχω όμως το δικαίωμα να απαντήσω σε όσα υποστηρίζει σε σχέση με τη στάση της Εκκλησίας, την οποία εκπροσωπώ στην περιοχή της Αιγιαλείας. Η απάντησή μου είναι η εξής: Πραγματικά, με πολύ έξυπνο τρόπο κατακρίνει τη στάση που τηρούμε συμπαραστεκόμενοι στον δίκαιο αγώνα των αγροτών. Ομως, εκτιμώ το γεγονός ότι ο κ. περιφερειάρχης είναι κυβερνητικό πρόσωπο και από τη θέση που κατέχει οφείλει να υποστηρίζει τα συμφέροντα του εργοδότη του, δηλαδή της κυβέρνησης. Η Εκκλησία όμως είναι ελεύθερη. Ελεύθερη να σκέπτεται και να ενεργεί και ως εκ τούτου οι ιερείς μου και εγώ προσωπικά, αφού ακούσαμε την αγωνία των αγροτών, μια αγωνία που δεν έχει κομματικό χρώμα, που είναι αγωνία μιας μερίδας του λαού μας, σταθήκαμε κοντά τους και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε όσο κι αν αυτό δε συμφέρει τους εκάστοτε ισχυρούς. Η Εκκλησία είναι με το μέρος των αδυνάτων. Αυτά ως προς τον αγώνα των αγροτών.

Οσον αφορά τη διαβεβαίωση ότι ο πρωθυπουργός, η ελληνική κυβέρνηση και ο γγ της περιφέρειας είναι Χριστιανοί ορθόδοξοι, χαιρόμεθα για τη διαβεβαίωση αυτή. Αντί όμως αυτή η διαβεβαίωση να απευθύνεται προς έναν ταπεινό μητροπολίτη μιας μικρής επαρχίας, θα είχε μεγαλύτερη αξία αν απευθυνόταν προς τον κ. πρωθυπουργό και τους επιτελείς του, ώστε να μη φορολογήσουν τα όποια πενιχρά έσοδα των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων με τα οποία έσοδα υποβοηθείται το έργο της Εκκλησίας. Θα το επαναλάβω ότι ο Τούρκος κατακτητής - αν και αλλόθρησκος - αν και είχε επιβάλλει κεφαλικό φόρο, εντούτοις είχε παραχωρήσει κάποια προνόμια οικονομικής φύσεως στην Εκκλησία. Τώρα η πολιτεία φορολογεί όχι μόνο τα έσοδα από μισθώματα των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων αλλά και τους δωρητές των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, πράγμα που είναι πρωτοφανές και πρωτάκουστο, διότι με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να αποτρέψει τους δωρητές και εραστές της φιλανθρωπίας από τη φιλεύσπλαχνη δραστηριότητά τους. Αυτό ούτε ο Θεός θα το συγχωρήσει ούτε οι άνθρωποι. Είναι έγκλημα κατά της αγαθοεργίας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω ότι, όπως εγώ αντιλαμβάνομαι, από την κυβέρνηση της χώρας έχει αρχίσει μια προσπάθεια υπονόμευσης του αγώνα των αγροτών και όσων στηρίζουν αυτό τον αγώνα. Αυτό το γεγονός δε με εκπλήσσει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ