Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Ενα στα τέσσερα παιδιά δουλεύει

Παρουσιάστηκε χτες η ετήσια έκθεση της "Γιούνισεφ"

Ο 12χρονος Βιτόρ πέθανε από ηλεκτροπληξία την ώρα που δούλευε στην οικοδομή. Ο Βιτόρ θα μπορούσε να είναι ένα από τα εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά που δουλεύουν στις αναπτυσσόμενες χώρες κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Δεν ήταν όμως. Εμενε στην Πορτογαλία και δούλευε στην κατασκευαστική εταιρία του πατέρα του...

Η παιδική εργασία, όπως εξηγεί η έκθεση της "Γιούνισεφ" για την Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο το 1997, που παρουσιάστηκε χτες στη χώρα μας από τον αντιπρόεδρο της ελληνικής επιτροπής Κ. Αργυρόπουλο,με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού, είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Εμφανίζεται συχνά και ως δυσνόητο πρόβλημα, καθώς περιβάλλεται με διάφορους μύθους και μια μεγάλη απόκρυψη. Η απόκρυψη αφορά τη γενεσιουργό αιτία του προβλήματος, δηλαδή, το εγκληματικό καθεστώς εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Σ' αυτήν την αιτία οι εκθέσεις των διαφόρων διεθνών οργανισμών δεν αναφέρονται καν...

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως τουλάχιστον το 1/4 των παιδιών του αναπτυσσόμενου κόσμου εργάζονται, περίπου 250.000.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 14 χρόνων, αλλά ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος. Γιατί ο πρώτος μύθος θεωρεί ότι η παιδική εργασία συναντάται μόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο. "Παιδιά που εργάζονται βρίσκονται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι το 26% των παιδιών έως 11 χρόνων εργάζονται! Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι περισσότερα από 11.000 παιδιά δουλεύουν παράνομα", τονίζει η "Γιούνισεφ".

Η έκθεση αναφέρεται και στον υπ' αριθμόν δύο μύθο που υποστηρίζει ότι η παιδική εργασία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί εάν δεν εξαλειφθεί η φτώχεια. Η"Γιούνισεφ" απαντά κάπως "χριστιανικά" στον ισχυρισμό: "Η παιδική εργασία υπάρχει κυρίως γιατί υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να εκμεταλλεύονται τα παιδιά προς όφελός τους. Η επικίνδυνη παιδική εργασία και η σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών μπορούν να σταματήσουν και αποτελούν ένα σοβαρό βήμα για την εξάλειψη της φτώχειας".

Ως προς τον τρίτο μύθο, ότι η παιδική εργασία συναντάται κυρίως σε εξαγωγικές βιομηχανίες, τα στοιχεία μαρτυρούν ότι μόνο ένα μικρό μέρος των παιδιών (5%) απασχολούνται σε βιομηχανίες του εξαγωγικού τομέα. Σύμφωνα με την έκθεση, η παιδική εργασία ταξινομείται σε επτά κύριους τύπους: Οικιακοί βοηθοί, σκλαβιά και δουλεία, εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση, βιομηχανία και φυτείες, δουλιά στο δρόμο, οικογενειακή δουλιά και εργασία κοριτσιών.

"Οσο καλύτερη είναι η εκπαίδευση, τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν για ένα παιδί να αναγκαστεί να κάνει επικίνδυνη εργασία", τονίζει η "Γιούνισεφ". Και ζητάει από τις κυβερνήσεις να διαθέσουν το 20% από τους προϋπολογισμούς τους στην εκπαίδευση και σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες. "Θα κόστιζε 6 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να μπορέσει κάθε παιδί να πηγαίνει σχολείο μέχρι το 2000. Μπορεί να φαίνεται τεράστιο ποσό, όμως είναι μικρότερο από το 1% του ποσού που κάθε χρόνο ξοδεύεται από την παγκόσμια κοινότητα για όπλα...", καταλήγει η διεθνής οργάνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ