Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στον κατήφορο του αυταρχισμού
  • Καταγγέλλει τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης γιατί ευθυγραμμίζονται με τα αιτήματα των αγροτών!
  • Απευθύνει έκκληση στους φορείς που πλήττονται να αντιδράσουν και να ασκήσουν πίεση στους αγρότες!
  • Υποδεικνύει, εμμέσως πλην σαφώς, στη Δικαιοσύνη να παρέμβει!

Σε μια λυσσαλέα επίθεση τρομοκράτησης, συκοφάντησης και υπονόμευσης του αγώνα των αγροτών, με στόχο την "πολιτική και κοινωνική απομόνωσή" τους, έχει αποδυθεί τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση, επιχειρώντας, έτσι, να δικαιολογήσει την αδιάλλακτη και αλαζονική στάση της απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους. Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης έγινε χτες εμφανής καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, τη Δικαιοσύνη να επέμβει στον αγώνα των αγροτών!

Ταυτόχρονα όμως η κυβερνητική αυτή συμπεριφορά, η οποία αγγίζει τα όρια του ολοκληρωτισμού, αφήνει να διαφανεί η ανησυχία και η αγωνία που τη διακατέχει για την έκβαση της "αναμέτρησης", καθώς στα μάτια της "κοινής γνώμης" εμφανίζεται ως "παράλογα αδιάλλακτη" και απομονωμένη.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σημίτη στην αντιπαράθεσή της με τους αγρότες εμφανίζεται απομονωμένη και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα το πρωθυπουργικό επιτελείο, - αλλά και ισχυρά τμήματα της οικονομικής ολιγαρχίας - το οποίο καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες να βγει από αυτή.

Στίγμα (!) η στήριξη των αγροτών

Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα,ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κατήγγειλε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης γιατί υποστηρίζουν το αγώνα των αγροτών, ενώ συμφωνούν με την ευρωπαϊκή σύγκλιση (!). Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος κατήγγειλε τον πρόεδρο της ΝΔ Μ. Εβερτ, γιατί "ευθυγραμμίζεται με τις κινητοποιήσεις ομάδων αγροτών, προκειμένου να ακινητοποιήσει τους εσωκομματικούς αμφισβητίες και αντιπάλους του", αλλά και για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Ταυτόχρονα στράφηκε και προς τους αρχηγούς των "μικρότερων" - πλην ΚΚΕ - κομμάτων, λέγοντας ότι σπεύδουν να ευθυγραμμίζονται "με το σύνολο, σχεδόν, των αιτημάτων αγροτών που κινητοποιούνται, την ίδια ώρα που η πολιτική τους πρόταση, εκ των πραγμάτων δεν ευνοεί την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων" (!). Δεν παρέλειψε επίσης να "ανακαλέσει στην τάξη" τους αρχηγούς των κομμάτων, γιατί "συνεργούν" στον αποκλεισμό των εθνικών δρόμων και γιατί "ενώ μιλούν στο όνομα της υπευθυνότητας, θυσιάζουν το συμφέρον της χώρας" (!).

Πρόσκληση για αντιαγροτική δράση!

Αφήνοντας στην άκρη τα προσχήματα προχώρησε σε ανοιχτή πρόσκληση προς κόμματα, κοινωνικούς φορείς και πολίτες να αντιδράσουν απέναντι στους αγρότες. Είπε συγκεκριμένα: "Αυτού του είδους τα φαινόμενα - (σ.σ. οι καταλήψεις των εθνικών δρόμων) - πιστεύω ότι όλοι τα αποδοκιμάζουμε. Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Και αφού δεν υπάρχει άλλη αντιπρόταση συνολικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας, καλούμε και πάλι όλους, κόμματα, φορείς, αγρότες, πολίτες, να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια η οποία ξεκινά..." (!).

Κληθείς στη συνέχεια να διευκρινίσει τι εννοεί με τη φράση "δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς" και πώς θα αντιδράσει, απάντησε ότι "η ελληνική κοινωνία έχει θεσμούς και διαθέτει όργανα τα οποία πρέπει να δράσουν αποτελεσματικά στην κατεύθυνση τού να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται, χωρίς να καταφεύγουμε σε μεθόδους τέτοιες, τις οποίες όλοι αποδοκιμάζουμε". Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών για τα όργανα που διαθέτει η πολιτεία, είπε: "Είναι οι ίδιοι οι φορείς, οι συνεταιριστικοί, οι σύλλογοι των αγροτών, είναι οι επαγγελματικές τάξεις, οι οποίες θίγονται και οι οποίες θα πρέπει να ασκήσουν κάποια πίεση (!). Είναι τα όργανα της Δικαιοσύνης, τα οποία πρέπει να ασχοληθούν με τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται λόγω των αποκλεισμένων δρόμων, όταν ο όγκος των δυνάμεων που έχουν κινητοποιηθεί και που έχουν προκαλέσει τέτοιους αποκλεισμούς, δε δικαιολογεί εκ των πραγμάτων τέτοιους αποκλεισμούς" (!).

Στη συνέχεια παρέλαβε τη σκυτάλη συκοφάντησης των αγροτών λέγοντας ότι "ο αριθμός των τρακτέρ και αγροτικών αυτοκινήτων που έχουν καταλάβει σημαντικές εθνικές αρτηρίες είναι μικρότερος από τον αριθμό των δακτύλων τους ενός χεριού". Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την άκαμπτη και αδιάλλακτη στάση του Κ. Σημίτη, ο οποίος αρνείται πεισματικά το διάλογο με τους αγρότες, ο εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι δε συναντάται μαζί τους γιατί θα έδινε "λάθος μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία" (!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ