Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Τους τάζουν, αλλά δεν τσιμπάνε

Ενισχύθηκαν κι άλλο τα μπλόκα

Ανυποχώρητοι και αποφασισμένοι να νικήσουν, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης, που καθημερινά ενισχύουν τα ήδη μεγάλα και κεντρικά μπλόκα των νομών, αλλά και τα μικρότερα. Η σύγχυση, που προσπαθεί να σπείρει η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί περί ικανοποίησης ορισμένων αιτημάτων, όπως αυτά των ρυζοπαραγωγών της Θεσσαλονίκης και των κτηνοτρόφων του Εβρου, πέφτει στο κενό, με εξαίρεση ορισμένες περιπτώσεις, όπου σε σύμπραξη με τους κυβερνητικούς αγροτοπατέρες καταφέρνουν να πείσουν μεμονωμένα αγρότες να αποχωρήσουν.

Μπλόκο Μαλγάρων

Οι αγρότες, ενάντια στα όσα γράφτηκαν χτες για δήθεν ικανοποίησή τους με την απόφαση της κυβέρνησης για το πρόβλημα συγκέντρωσης του ρυζιού και εξασφάλιση ικανοποιητικής τιμής, δηλώνουν πως ο υφυπουργός Γεωργίας δεν τους έδωσε τίποτε παραπάνω απ' όσα έτσι κι αλλιώς θα έπαιρναν. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε πως η τιμή στο κιλό θα είναι 102 δρχ., ενώ με με την παράδοση θα εισπράξουν 93 δρχ. προκαταβολή.

Οπως είπε ο Γιώργος Ρίσκος εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών, "αυτά τα χρήματα είναι η τιμή ασφαλείας και θα τα παίρναμε έτσι κι αλλιώς τον Ιούνη. Ομως δεν είναι ούτε 93 δρχ. καθαρά, αφού από αυτά θα αφαιρεθούν και τα έξοδα για την ξήρανση του προϊόντος, οπότε θα πάμε στις 89,5 δρχ. το κιλό. Στην πραγματικότητα θα έχουμε μείωση του εισοδήματος, αφού το κόστος παραγωγής στο στρέμμα υπολογίζεται 90.000 δρχ. και εμείς με μέσο όρο απόδοσης 800 κιλά στο στρέμμα θα εισπράξουμε 70.000-75.000". Μάλιστα ο Γ. Ρίσκος σημείωσε πως εφόσον πέρσι πούλησαν με 107 δρχ. το κιλό, με βάση τον πληθωρισμό και την αύξηση των καλλιεργητικών εξόδων φέτος θα έπρεπε να πάρουν 122 δρχ. στο κιλό. Ομως αυτοί αντί να πάρουν, χάνουν και 20 δρχ. σε σχέση με πέρσι.

Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης, μετά και τον νέο εμπαιγμό, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και από χτες το βράδυ προχώρησαν σε νέα ενίσχυση των μπλόκων τους.

Χτες μάλιστα οι αγρότες στο μπλόκο των Μαλγάρων μερίμνησαν εκτός από το φαγητό και για την καθαριότητα των οδηγών φορτηγών, που βρίσκονται τόσες μέρες μαζί τους στο δρόμο. Τους συνόδευσαν στα αποδυτήρια του Καμπανιακού στη Χαλάστρα για να κάνουν μπάνιο με ζεστό νερό.

Τον έστειλαν από κει που ήρθε

Μετά τη συστηματική υπονόμευση του ενιαίου και δυναμικού αγώνα των αγροτών, στην οποία επιδόθηκε χωρίς ντροπή ο νόθος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης Κ. Σαλιάκης,τελικά εξοστρακίστηκε από τους ίδιους τους αγρότες. Χτες ο Σαλιάκης και οι υπόλοιποι όμοιοί του στο ΔΣ της ΟΑΣ Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε νέα προκλητική ενέργεια. Εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία καλούν τους αγρότες να αποχωρήσουν και να προχωρήσουν σε διάλογο με την κυβέρνηση. Ο εν λόγω κυβερνητικός εγκάθετος, κατά τα άλλα εκπρόσωπος των αγροτών του νομού, μπήκε στη Συντονιστική Επιτροπή μετά την έναρξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και το στήσιμο των πρώτων μπλόκων, προκειμένου να διαβρώσει από τα μέσα την ενότητα των αγροτών και να διασπάσει τον αγώνα τους. Τις τελευταίες μέρες αποκαλύφθηκε ο ρόλος του, καθώς περιόδευε στους αγρότες, αλλά και στα κανάλια και δήλωνε πως πρέπει να σταματήσουν οι αποκλεισμοί των δρόμων και πως οι κομμουνιστές Παττάκης και Μπούτας ποδηγετούν το αγροτικό κίνημα για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες. Οι αγρότες που ξέρουν καλά τι θα πει Σαλιάκης και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ξεπουλώντας τους αγώνες τους, τελικά τον έστειλαν από εκεί που ήρθε...

Δεν έπιασε το τάξιμο

Ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών και στον Εβρο, παρά την πρώτη διασπαστική κίνηση του ΠΑΣΟΚου προέδρου της Ενωσης Αλεξανδρούπολης, που με το έτσι θέλω και χωρίς να πάρει μέρος στη συνεδρίαση της ΣΕΑ Εβρου αποφάσισε να διαλύσει το μπλόκο στη γέφυρα του Μαϊστρου. Βέβαια, το μπλόκο ήταν μικρής σημασίας, αφού ήδη τις τελευταίες μέρες δε δημιουργούσε κανένα πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Ο πρόεδρος γι' αυτή την απόφαση επικαλέστηκε τα όσα δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Γεωργίας για παραπέρα ενίσχυση των πληγέντων από τον αφθώδη πυρετό κτηνοτρόφων. Οι κτηνοτρόφοι όμως απαντούν πως η κυβέρνηση επανέλαβε απλά τα όσα είχε δεσμευτεί όταν η νόσος ήταν σε έξαρση. Μάλιστα σημειώνουν πως αυτά τα χρήματα που έταξε ουσιαστικά θα πάνε για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που θανάτωσαν τα κοπάδια τους το τελευταίο διάστημα, αφού η νόσος του αφθώδη, αλλά και της ευλογιάς δεν έχουν εξαλειφθεί στο νομό. Αντίθετα για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δεν έκανε κουβέντα για την αποζημίωση των έμμεσων απωλειών εισοδημάτων των κτηνοτρόφων και των άλλων αγροτών της περιοχής που υπέστησαν τεράστια ζημιά, επειδή εξαιτίας των μέτρων δεν μπορούσαν να διαθέσουν την παραγωγή τους.

Τέλος σε ό,τι αφορά το αίτημα των αγροτών για αύξηση της ποσόστωσης για τη βιομηχανική ντομάτα, ο Γερανίδης περιορίστηκε να πει πως θα βάλει το ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Απαντώντας λοιπόν στις κοροϊδίες, οι αγρότες του Εβρου δυνάμωσαν τα μπλόκα και χτες με μία ενδεικτική - της απόγνωσης που βρίσκονται - κίνηση στο μπλόκο του Διδυμοτείχου πυρπόλησαν ένα τρακτέρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ