Σάββατο 27 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο η οργή...

Μια ακόμα διαδήλωση χτες. Συνεχίζουν τη Δευτέρα με νέο συλλαλητήριο

Ενα μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό ποτάμι κύλησε χτες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Χιλιάδες νεολαίοι, εργαζόμενοι, μανάδες, ξεχύθηκαν στους δρόμους για να ανταμώσουν όλοι μαζί στο μεγάλο ραντεβού που κάλεσαν οι πολιτικές νεολαίες του νομού και να διαδηλώσουν "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια", την απαίτησή τους για μια Θεσσαλονίκη της ειρήνης και όχι ορμητήριο θανάτου σε βάρος των λαών.

Τούτες τις μέρες, η Θεσσαλονίκη ζει μεγάλες στιγμές. Σφυρηλατεί την ιστορία και τη γράφει με αγώνα και αντίσταση. Καθημερινά δυναμώνει το αντιπολεμικό κίνημα και ας βρίσκει απέναντί του τις δυνάμεις καταστολής, τη βία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Το πάθος για ειρήνη είναι πιο δυνατό. Και αυτό εκφράστηκε χτες. Θα εκφραστεί ακόμη πιο ισχυρά το απόγευμα της Δευτέρας, μέσα από το νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο που οργανώνουν οι φορείς του νομού, στις 6.30 το απόγευμα, στην Πλατεία Αριστοτέλους. Αλλά και μετά, στους αγώνες που θα ακολουθήσουν.

Την ώρα που στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποβιβάζονταν, από γερμανικό πλοίο, επιπλέον σύνεργα θανάτου για το βρώμικο πόλεμο σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, η νεολαία της πόλης διαδήλωνε πως δε θα δεχτεί να γίνει βορά στα κανόνια της "νέας τάξης" και του ΝΑΤΟ. "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ Γερμανία".

Η πορεία διοργανώθηκε από τις νεολαίες: ΚΝΕ, ΕΑΝ, ΑΚΟΑ, ΠΑΣΟΚ, ΟΝΝΕΔ και Ενωση Ανεξαρτήτων Φοιτητών. Το "παρών" έδωσαν, όμως, χιλιάδες εργαζόμενοι, που στο πλευρό των νέων βροντοφώναζαν πως μια επιλογή έχουν μόνο: Να ξεσηκωθούν στο πλευρό του λαού της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας και να απαιτήσουν να σταματήσει ο πόλεμος.

Ο χώρος μπροστά από το Αγαλμα του Βενιζέλου γέμισε. Μπροστά οι εκπρόσωποι των Νεολαιών, κρατούσαν υψωμένες τις ελληνικές σημαίες, τιμώντας την ιστορία της πατρίδας τους. Ο λαός, όταν αντιστέκεται, δεν είναι συνένοχος στον έγκλημα. "Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί, είναι η νέα τάξη και οι Αμερικανοί". Στο πέρασμά του το ποτάμι φούσκωνε.

Οι Σέρβοι αθλητές, που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, ήταν όλοι εκεί. Περπάτησαν πλάι στους Ελληνες, για να φωνάξουν όλοι μαζί: "Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί, έξω από τα Βαλκάνια ΗΠΑ - Γερμανοί".

Η πορεία έφτασε έξω από το γιουγκοσλαβικό προξενείο. Ο πρόξενος υψώνει το χέρι και σχηματίζει το σήμα της νίκης.

Η πορεία συνεχίστηκε. Το αμερικανικό προξενείο φρουρούνταν από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις. Το κτίριο περικυκλώθηκε από κλούβες. Μπροστά, οι άνδρες των ΜΑΤ, έτοιμοι να χτυπήσουν και πάλι στο ψαχνό, αν χρειαστεί να διαφυλάξουν τα ξένα αφεντικά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την ερχόμενη Δευτέρα η αντιπολεμική συγκέντρωση (2008-03-21 00:00:00.0)
Στο Προξενείο η πορεία την Κυριακή (2002-11-15 00:00:00.0)
Μεγάλη αντιΝΑΤΟική πορεία χτες στη Θεσσαλονίκη (2001-01-09 00:00:00.0)
Εβαψαν κόκκινο το λιμάνι (1999-04-01 00:00:00.0)
Συγκέντρωση - πικετοφορία (1998-08-05 00:00:00.0)
Να καταγγείλουμε τους ενόχους (1996-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ