Σάββατο 27 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τώρα όλοι στο δρόμο

Ολοι στο δρόμο. Ολοι έξω απ' τα σπίτια. Φτάνει πια η θέαση του ολέθρου. Αν η Σερβία απαγόρεψε στο CNN να παίξει ρόλο πράκτορα στο έδαφός της, ας εκμεταλλευτούμε το γεγονός, για να "απαγορέψουμε" και μεις, στην πράξη, τις όποιες μεταδόσεις μάς θέλουν καθηλωμένους στις οθόνες. Κανείς δεν έχει ανάγκη να βιώσει τον πόλεμο καθηλωμένος στην πολυθρόνα. Μπορούμε να προλάβουμε πολλές από τις συνέπειες του ολέθρου, βγαίνοντας έγκαιρα στο δρόμο. Ο πόλεμος είναι θέαμα μόνο γι' αυτούς που κερδίζουν απ' αυτό. Οσοι θεατές, είναι θύματα που δεν έχουν προλάβει να νιώσουν ότι είναι ήδη νεκροί, έστω και μεταφορικά σ' αυτήν, ακόμα, τη φάση.

Ας μας συγχωρέσει ο αναγνώστης. Σ' αυτή τη στήλη σήμερα δε θέλουμε να διατυπώσουμε, κατά πώς είθισται, την ΑΠΟΨΗ μας για ένα γεγονός της επικαιρότητας. Μια αγωνία θέλουμε να προβάλουμε. Μια έκκληση: Την ανάγκη να βγούμε όσο περισσότεροι στο δρόμο και μάλιστα χωρίς να κρατάμε το δάχτυλο στο στόμα. Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να το κάνουμε; Εχουμε ήδη πόλεμο. Οχι δίπλα. Εδώ είναι ο πόλεμος. Η κυβέρνηση αυτής της χώρας διέταξε ένα αντιτορπιλικό μας να φύγει από τον εθνικό χώρο και να βρεθεί στην Αδριατική, προσφέροντας κάλυψη σε κάποιο από τα αμερικάνικα πλοία που σπέρνουν τον όλεθρο στη Γιουγκοσλαβία. Παραχώρησε τις πλαγιές του Ολύμπου σε άγημα Αμερικανών να ασκηθεί σε βολές πυροβολικού, ενόψει των πραγματικών βολών που αυτό το ίδιο άγημα κάνει τώρα στη Γιουγκοσλαβία. Πρόσφερε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τους σιδηροδρόμους, τις εθνικές οδούς και τα στρατόπεδα της Βόρειας Ελλάδας για τη διέλευση των σφαγέων του ΝΑΤΟ. Υπέγραψε το σχέδιο βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Εχει ήδη κάνει πολλά αισχρά, είναι ήδη βαμμένη στο αίμα που ρέει στη Βαλκανική. Θεωρεί σύμμαχό της τον Μπλερ και τον Σρέντερ την ώρα που γερμανικά και εγγλέζικα, με ελληνική κάλυψη, είναι τα στρατεύματα που καίνε τα Βαλκάνια μαζί με τους Αμερικάνους. Επιβάλλεται να πούμε ένα: "Ως εδώ!"

Ετούτος ο τόπος, σ' αυτόν τον αιώνα, έζησε δύο βαλκανικούς πολέμους, δύο παγκόσμιους, έναν εμφύλιο, δύο δικτατορίες. Σε κάθε οικογένεια αυτής της χώρας υπάρχει τουλάχιστον ένας, που να έχει άμεση εμπειρία του ολέθρου. Διαφέρουν οι εκτιμήσεις μας ως προς το γιατί συνέβη ό,τι συνέβη. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε όλοι, είναι πως άλλοι κέρδισαν από τον όλεθρο. Κι αυτό που δεν έχουμε δικαίωμα να παραγνωρίζουμε είναι πως αυτός που πάντα κέρδιζε δεν ήταν κάποιος μ' ένα τάδε όνομα. Ηταν το Κεφάλαιο - έτσι με Κάπα κεφαλαίο. Οπως και σήμερα: Είναι η "Τίσεν", η "Φορντ", η "Χόχτιφ", η ΙΤΤ, η "Μαϊκροσόφτ", η "Τζένεραλ", η "Λόκχηντ", όλα τα μονοπώλια που συγκροτούν την οικονομική βάση του σημερινού ιμπεριαλισμού. Μια βάση που προσπαθεί να λύσει τον εσωτερικό ανταγωνισμό της και ματώνοντας λαούς.

Στην περιοχή μας δεν αρχίζει και πάλι μόνο ένας ευρωπαϊκός πόλεμος. Είναι ένα ολόκληρο σύστημα, ο καπιταλισμός, που ζητά εδώ, στα Βαλκάνια, ένα δρόμο για τη διέξοδο στην κρίση του. Η εργατική τάξη είναι υποχρεωμένη να βάλει φραγμό σ' αυτή τη διέξοδο. Τώρα: ΟΧΙ στον πόλεμο. Τώρα: ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ. Τώρα: ΟΧΙ στην ΕΕ. Τώρα: Να πέσουν αυτοί που στηρίζουν με όποιο τρόπο την επιβίωση του καπιταλισμού. Αύριο θα είναι αργά. Θα έχουμε χάσει χρόνο. Θα έχει χυθεί πολύ αίμα. Τώρα, όλοι στο δρόμο!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πόλεμος» στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών (2003-03-22 00:00:00.0)
Ο μονόδρομος των λαών (2003-02-16 00:00:00.0)
«Απειθαρχήστε...» (2002-12-20 00:00:00.0)
Να τους σταματήσουμε! (2001-10-13 00:00:00.0)
Οι λαοί θα σας... πληρώσουν (1999-05-21 00:00:00.0)
"Παιδιά που αγωνίζονται" (1996-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ