Σάββατο 27 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Ο πρέσβης έδινε εντολές, τα ΜΑΤ εκτελούσαν!

Ως δολοφόνοι με στολή στην υπηρεσία ξένης δύναμης, κόντρα στο λαϊκό κίνημα, έδρασαν χτες το βράδυ εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ

Τη στιγμή που το πρώτο μπλοκ της ΚΝΕ προσέγγιζε την αμερικανική πρεσβεία, οι αξιωματικοί της Αστυνομίας, που είχαν ήδη πάρει την εντολή που υπαγόρευσε ο Αμερικανός πρέσβης, διέταξαν τη ρίψη δεκάδων δακρυγόνων από τις ισχυρότατες δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν κυκλώσει το κτίριο της πρεσβείας. Το αποτέλεσμα ήταν η πορεία να κοπεί στη μέση, χωρίς όμως ο κόσμος να σταματήσει να φωνάζει με όλη τη δύναμή του τα συνθήματα "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" και "Εξω το ΝΑΤΟ απ' τη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία". Αυτή ήταν η απάντηση των συγκεντρωμένων στις δυνάμεις των ΜΑΤ, που επιδόθηκαν σε μια εκτεταμένη επιχείρηση προκειμένου να διαλυθεί η πορεία.

Οι λιποθυμίες είναι πολλές. Ωστόσο, το κομμάτι εκείνο της πορείας παραμένει και συνεχίζει να φωνάζει συνθήματα. Στη συνέχεια κατευθύνεται στην οδό Μιχαλακοπούλου και ξεκινά "κλεφτοπόλεμος". Στο δρόμο ανάβουν φωτιές σε σκουπιδοτενεκέδες για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα και να αναπνεύσει ο κόσμος, καθώς η Βασιλίσσης Σοφίας έχει μετατραπεί σε κόλαση. Παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι δεν μπορούν να αναπνεύσουν και λιποθυμούν. Κάποιοι από αυτούς μεταφέρονται σε γύρω σπίτια και ιατρεία, όπου μπορούν να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Και όλη αυτή την ώρα, η Αστυνομία συνεχίζει με αμείωτη μανία την επίθεση εναντίον των διαδηλωτών με δακρυγόνα. Κάποιοι προσπαθούσαν να μεταφέρουν ηλικιωμένους κοντά στις αναμμένες φωτιές για να μπορέσουν να αναπνεύσουν, χωρίς αυτή την ώρα να σταματήσει ο κόσμος να φωνάζει συνθήματα και να υψώνει τις σημαίες. Οι διαδηλωτές βγαίνουν από τα στενά και πετούν πέτρες και αβγά στους αστυνομικούς, οι οποίοι συνεχίζουν να κάνουν "εφόδους" στα στενά για να διαλυθεί η συγκέντρωση.

Ενα τμήμα της πορείας κατορθώνει να συγκροτηθεί και πάλι και αρχίζει πορεία στην οδό Μιχαλακοπούλου προς το κέντρο της πόλης, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή και τον Δήμο Κουμπούρη.

Στο σημείο αυτό φάνηκε για μια ακόμα φορά ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δρούσαν με βάση σχέδιο, που πρόβλεπε όχι απλά την προστασία της πρεσβείας, αλλά το τσάκισμα κάθε φωνής αντίστασης. Εκατοντάδες ένοπλοι άνδρες των ΜΑΤ καταδίωξαν τους διαδηλωτές μέχρι το κέντρο της Ομόνοιας. Σταμάτησαν μόνο όταν μπροστά πλέον στα γραφεία της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ έγινε ανασύνταξη των δυνάμεων της διαδήλωσης και έγινε καθαρό στους άνδρες των ΜΑΤ ότι από εκείνο το σημείο και ύστερα θα αντιμετωπίζονταν από τους διαδηλωτές σαν αυτό ακριβώς που ήταν: Δολοφόνοι με στολή στην υπηρεσία ξένης δύναμης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ