Σάββατο 27 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Yankees go home!

Μνήμες εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821 και της εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης, ξύπνησε στο λαό της Πελοποννήσου η εγκληματική επιδρομή των αμερικανοΝΑΤΟικών, ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Ετσι, τις τελευταίες μέρες, σε πολλές πόλεις τα αντιπολεμικά αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού ξέσπασαν κατά των δολοφόνων των λαών. Χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά της Πελοποννήσου βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ της ειρήνης, αποφασισμένοι να μπουν εμπόδιο στα σχέδια των γερακιών.

Στην Πάτρα, χτες έγινε μια από τις πιο μαχητικές και μαζικές συγκεντρώσεις του κινήματος ειρήνης. Χιλιάδες λαού από κάθε πολιτικό και κοινωνικό φάσμα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας, του τοπικού Συνδικάτου Οικοδόμων και άλλων μαζικών φορέων και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Στη συγκέντρωση, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ΤΑ, όπως ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Πάτρα Μπροστά Ενωμένοι"Παναγιώτης Κοσιώνης,ο πρώην δήμαρχος Πάτρας Ανδρέας Καράβολας και ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης του ΣΥΝ Γιώργος Κατσιγιάννης,η ΕΛΜΕ κ.ά. Παρευρέθηκαν ακόμα αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του ΣΥΝ, μέλη εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων, αλλά και απλοί ψηφοφόροι όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Στην πορεία, που ακολούθησε, οι δρόμοι της Πάτρας τραντάχτηκαν από τα συνθήματα των διαδηλωτών, ειδικά των νέων που απαιτούσαν να μην πάει "κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία", γιατί "εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία", ενώ προειδοποιούσαν τους ιμπεριαλιστές πως "εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι Περσικός. Μαζέψτε τα και φύγετε, Yaknees go home". Το αντιπολεμικό κύμα έφθασε έξω από το αγγλικό προξενείο της Πάτρας, το οποίο, μετά από εντολή της αμερικανόδουλης κυβέρνησης, υπερασπιζόταν μια διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία, μετά από συνεννοήσεις, αποχώρησε. Τότε οι νέοι, φωνάζοντας το σύνθημα"Κούβα, Σαντινίστας, Βιετκόγκ. Κι εδώ θα την πατήσετε Yaknees go home", έβαλαν φωτιά σε αμερικανικές σημαίες, καθώς και σε σημαίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τονίζοντας έτσι το ρόλο τους στο μακελειό του γιουγκοσλαβικού λαού.

Τα ΜΑΤ επέστρεψαν και επιχείρησαν να κινηθούν εναντίων των διαδηλωτών, έχοντας προφανώς διαταγή από την κυβέρνηση να υπερασπίσουν τους φίλους της. Τελικά, μπροστά στην ψυχραιμία των διαδηλωτών, δεν υπήρξε σύγκρουση και η πορεία συνέχισε το δρόμο της. Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που φαίνεται να πολλαπλασιάζεται καθημερινά αποφάσισε την κλιμάκωση των ενεργειών του, προαναγγέλλοντας αντιπολεμικές εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες. Η πρώτη θα είναι το συλλαλητήριο που διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, το Συνδικάτο Οικοδόμων και άλλοι φορείς τη Δευτέρα 29/3 στις 7 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Οι παραπάνω φορείς προτείνουν στο ΕΚ Πάτρας να κηρύξει την Τρίτη 30/3 24ωρη πανεργατική απεργία και συλλαλητήριο, δείχνοντας έτσι έμπρακτα πως δεν είναι μόνο κούφιες εξαγγελίες. Τέλος, την Τετάρτη 31/3, οι παραπάνω φορείς διοργανώνουν αποκλεισμό της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης του Αράξου.

Στην Κόρινθο, πραγματοποιήθηκε, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης, ένα μαχητικό συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετείχαν μαζικοί φορείς, εργατικά σωματεία και εκπαιδευτικοί. Τη Δευτέρα 29/3, η Επιτροπή Ειρήνης Κορίνθου διοργανώνει νέο συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. στο ΕΚ Κορίνθου, ενώ την Τετάρτη δρομολογεί πούλμαν για τη συμμετοχή της στον αποκλεισμό της βάσης του Αραξου.

Στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε μαχητικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας, το ΕΚ Καλαμάτας και ο Ενιαίος Σπουδαστικός Σύλλογος Φοιτητών ΤΕΙ. Οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους νέοι, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία 23ης Μαρτίου και πορεύτηκαν, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά και αντιπολεμικά συνθήματα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που οι νέοι τούς γέμισαν με συνθήματα στους τοίχους ενάντια στον πόλεμο. Τις επόμενες μέρες, σχεδιάζονται κι άλλες ανάλογες ενέργειες από μαζικούς φορείς και εργατικά σωματεία.

Στο Αργος, η Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας πραγματοποίησε συλλαλητήριο στο Σταροπάζαρο, όπου ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Δ. Χατζόπουλος, μιλώντας στους παρευρισκομένους, τους κάλεσε να αναπτύξουν δράση για να φράξουν το δρόμο στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Στη συνέχεια, έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τις επόμενες μέρες, θα γίνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις στην ύπαιθρο της Αργολίδας.

Στη Ζάκυνθο, το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν μαζικοί φορείς του νησιού ήταν μαζικό και μαχητικό. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι οποίοι δονήθηκαν από αντιαμερικανικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και κατέληξε στη Νομαρχία, όπου κάηκε η αμερικάνικη σημαία. Σήμερα, στις 10.30 π.μ., η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ διοργανώνει αντιπολεμική συγκέντρωση και πικετοφορία, η οποία θα ξεκινήσει από τα γραφεία της. Την Τρίτη, η ΝΕ Ζακύνθου διοργανώνει συγκέντρωση στις 7 μ.μ. έξω από τα γραφεία της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ