Σάββατο 27 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΚΤΙΟ
Μπλόκο στα ΑΒΑΚΣ

Την Κυριακή, μαζικοί φορείς της Βορειοδυτικής Ελλάδας καλούν σε πορεία ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και στους βομβαρδισμούς των ΝΑΤΟικών στη Γιουγκοσλαβία

Να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία. Να απεμπλακεί η χώρα μας από αυτό το βρώμικο πόλεμο. Να παγώσει άμεσα η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις, η βάση του Ακτίου και να απομακρυνθούν τα αμερικάνικα AΒΑΚΣ. Να μη δοθεί καμία "διευκόλυνση στους νατοϊκούς, σε λιμάνια ή εγκαταστάσεις της περιοχής. Να μη σταλεί κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία. Να διασφαλιστεί η ειρήνη και η φιλία στα Βαλκάνια και όλο τον κόσμο".

Με αυτά τα αιτήματα, μαζικοί φορείς της βορειοδυτικής Ελλάδας διοργανώνουν την Κυριακή, στις 11 το πρωί, πορεία - διαδήλωση έξω από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση του Ακτίου. Στη διαδήλωση, που αναμένεται να λάβει παλλαϊκό χαρακτήρα, καλούν οι Επιτροπές Ειρήνης της βορειοδυτικής Ελλάδας, τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Λευκάδας και Ιωαννίνων, πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, Σύλλογοι Γυναικών, Αγροτικοί Σύλλογοι, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αρτας και Πρέβεζας, νομαρχιακές και δημοτικές κινήσεις, ενώ συμμετοχή αναμένεται να δηλώσουν - σήμερα και αύριο - και άλλοι μαζικοί φορείς.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η πρωτοβουλία για τη διαδήλωση στη βάση του θανάτου στο Ακτιο, έχει προκαλέσει "ανησυχία" στην ελληνική κυβέρνηση. Η τελευταία φοβάται για την εικόνα που θα παρουσιάσει στους "φίλους" και "συμμάχους" της και γι' αυτό το λόγο είναι έτοιμη να κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό αστυνομικών, με εντολή να αποτρέψουν τους διαδηλωτές από το να προσεγγίσουν τη βάση.

Πάντως, οι διοργανωτές της διαδήλωσης τονίζουν σε διακήρυξή τους, πως οι αμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές εξαπέλυσαν την πολεμική τους μηχανή κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, προσπαθώντας να επιβάλουν με τα όπλα τη Νέα Τάξη Πραγμάτων στη χώρα αυτή, που είχε το σθένος να αντιταχθεί στην παρουσία ξένων στρατευμάτων στο έδαφός της.

Υπογραμμίζουν πως από τα στόματα των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ξεχειλίζουν η υποκρισία και οι απειλές. Πως ενδιαφέρονται δήθεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα της αλβανικής μειονότητας, τη στιγμή που οι ίδιοι καταπατούν τα δικαιώματα των Κούρδων και των Παλαιστινίων, τη στιγμή που έχουν επιβάλει αποκλεισμό στην Κούβα, τη στιγμή που βομβαρδίζουν αμείλικτα το Ιράκ. Και πως καμώνονται ότι ξεχνούν την κατοχή της μισής Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα.

Σημειώνουν πως η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά συμμετέχει στο σφαγιασμό του γιουγκοσλαβικού λαού, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της, με τη συμφωνία να γίνει η ΝΑΤΟική επιδρομή. "Εχει διαθέσει το ελληνικό αντιτορπιλικό "Κίμων", που βρίσκεται στην Αδριατική και συμμετέχει στον αποκλεισμό. Το ελληνικό έδαφος έχει γίνει χώρος διακίνησης ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και βάση για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον γειτονικών φίλων λαών. Στην Ελλάδα επιβάλλεται "γκρίζα ζώνη" του ΝΑΤΟ στον κορμό του εθνικού εδάφους, τη Μακεδονία", προσθέτουν.

Τονίζουν πως η κυβέρνηση επιτρέπει τη χρησιμοποίηση της βάσης του Ακτίου στα κατασκοπευτικά αεροπλάνα AΒΑΚΣ που προετοιμάζουν τους βομβαρδισμούς. Πως πανηγύρισε στο Ζάππειο για τα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ, μαζί με τους ηγέτες του τρομοκρατικού αυτού οργανισμού και χτύπησε τους διαδηλωτές που διαμαρτυρήθηκαν. Πως έβαλε την αστυνομία να χτυπήσει αυτούς που επιχείρησαν να τοιχοκολλήσουν το ψήφισμά τους στο αμερικάνικο προξενείο της Θεσσαλονίκης. Και πως μετά την παράδοση του Οτσαλάν, ήρθε η σειρά του ελληνικού λαού να παραδοθεί στις δολοφονικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ με τη νέα του δομή.

"Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ατομική ευθύνη του καθενός και η συλλογική ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη. Η συντονιστική επιτροπή φορέων, σωματείων και επιτροπών ειρήνης καλεί το λαό της Βορειοδυτικής Ελλάδας να συνεχίσει την εκδήλωση της συμπαράστασής του στο λαό της Γιουγκοσλαβίας", καταλήγει η διακήρυξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ