Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μειωμένα τα κονδύλια για τη σχολική στέγη

Τα προβλήματα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική απέναντι στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η αποδοχή αυτής της πολιτικής από την πλειοψηφία των αιρετών, βρίσκουν τώρα μπροστά τους οι νομάρχες.

Σε χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), οι νομάρχες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη μείωση των κονδυλίων του προγράμματος σχολικής στέγης, τονίζοντας ότι οι πιστώσεις προς τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με πέρσι, ενώ το σχετικό κονδύλι προς τις Νομαρχίες της χώρας, για το 1999, είναι μόλις 10 δισ. δραχμές. Το ίδιο κονδύλι, το 1997 ήταν 36 δισ., ενώ το 1998 μειώθηκε στα 18 δισ. δραχμές. Σε ορισμένες Νομαρχίες, όπως προκύπτει από την κατανομή των κονδυλίων του ΟΣΚ, η μείωση έφτασε το 500%.

Η ΕΝΑΕ ζητά από την κυβέρνηση να δοθεί συμπληρωματική επιχορήγηση προς τον ΟΣΚ, ύψους τουλάχιστον 40 δισ. δραχμών, ώστε να μη διακοπεί το πρόγραμμα ανέγερσης και συντήρησης της σχολικής στέγης.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι απόρροια της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στο θεσμό, η οποία με τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε, "επιχορηγεί" τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μόλις με 90 δισ. δραχμές. Χρήματα που ακόμα και κυβερνητικοί νομάρχες, είχαν σημειώσει πως δεν αρκούν καν για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Νομαρχιών. Πέραν τούτου, όμως καμία ουσιαστική διεκδίκηση δεν υπήρξε από την ΕΝΑΕ, η οποία "βρίσκει" τώρα μπροστά της τα προβλήματα. Ακόμα και χτες, η ηγεσία της Ενωσης αρνήθηκε να διεκδικήσει την απόδοση ενός σεβαστού ποσού προς τον θεσμό, ζητώντας μόνο τα 113,5 δισ. δραχμές που είχε αρχικά - πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου - συμφωνήσει με την κυβέρνηση. Ποσό που φτάνει ίσα-ίσα για τη λειτουργία των Νομαρχιών. Κατά τα άλλα, οι νομάρχες δήλωσαν χτες πως θα υπάρξει δυναμική διεκδίκηση του παραπάνω ποσού, με ενδεχόμενη συγκέντρωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ