Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
Ολη η Ελλάδα μια φωνή

Εκατοντάδες Γιαννιώτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου της πόλης και διαδήλωσαν χτες το βράδυ την αντίθεσή τους στη δολοφονική ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Ηταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε μέχρι τώρα στην πόλη από την αρχή των κινητοποιήσεων ενάντια στην επέμβαση. Η πορεία που ακολούθησε από το ΕΚ προς το δημαρχείο ήταν ιδιαίτερα μαχητική, με τη νεολαία να δίνει συγκλονιστικό "παρών" και το μπλοκ της ΚΝΕ στο ρυθμό: "Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός", "Κάτω τα χέρια από τη Σερβία" που βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές. Η πορεία έκανε δύο σύντομες στάσεις μπροστά από το διοικητήριο της 8ης Μεραρχίας και έξω από τη Λέσχη Αξιωματικών, φωνάζοντας "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία" και "Οι νέοι μας δεν είναι τροφή για τα κανόνια, στον πόλεμο να πάνε αυτοί απ' τα σαλόνια".

Να σημειωθεί ότι στο δημαρχείο συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο σε τακτική συνεδρίαση, το οποίο ομόφωνα, πριν μερικές μέρες, έλαβε απόφαση με την οποία καταδικάζει την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και απαιτεί από την κυβέρνηση να μη συμμετέχει σε αυτήν.

Κέρκυρα

Γέμισε το Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας από φιλειρηνιστές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Κέρκυρας (μέλος της ΕΕΔΥΕ) χτες το βράδυ, σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις, καθώς και συμπαράστασης στον αγώνα του γιουγκοσλαβικού και κουρδικού λαού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κέρκυρας Μπ. Χαραλάμπους στην ομιλία του σημείωσε ότι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές, παρά την παγκόσμια λαϊκή κατακραυγή, συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς για να επιτύχουν το διαμελισμό των Βαλκανίων και να κατακτήσουν νέες αγορές.

Μεσολόγγι

Με απόφαση της δημοτικής αρχής έκλεισαν χτες όλα τα σχολεία της πόλης και οι μαθητές συμμετείχαν το πρωί σε πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην επιδρομή. Οι μαθητές κατέληξαν στο Πάρκο Ηρώων της πόλης όπου απόθεσαν λουλούδια και στη συνέχεια κατέβασαν την αμερικανική σημαία που υπήρχε εκεί... μαζί με το κοντάρι!

Αγρίνιο

Την Κυριακή, στις 11 το πρωί, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία, την οποία διοργάνωσαν εργατικά σωματεία και η Β ΕΛΜΕ. Στους χαιρετισμούς τους, οι εκπρόσωποι του σωματείου οικοδόμων, του Εργατικού Κέντρου και της ΕΛΜΕ καταδίκασαν τη ΝΑΤΟική επίθεση.

Στην Κρήτη

Κάλεσμα προς όλο το λαό της Κρήτης να πάρει μέρος στη νέα αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 4 Απρίλη στη βάση της Σούδας, απηύθυνε χτες το απόγευμα η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων Ζηνοβία Κακναβάτου. Η Ζ. Κακναβάτου, μιλώντας στο χτεσινό συλλαλητήριο, που έγινε στην πλατεία Αγοράς των Χανίων, κάλεσε τους Κρητικούς σε νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια για το σταμάτημα του πολέμου στα Βαλκάνια, ενώ ζήτησε να εκφραστεί μαχητικά και οργανωμένα η απαίτηση του λαού για το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης στη Σούδα.

Το χτεσινό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, της ΠΕΑΕΑ, του Συλλόγου Υπαλλήλων και Εργαζομένων του Δήμου Χανίων και των εργαζομένων στο νοσοκομείο της πόλης.

Με το ψήφισμα της συγκέντρωσης ζητείται απ' την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει τώρα την υπογραφή της από την επίθεση του ΝΑΤΟ, να μη διαθέσει αεροδρόμια και αεροδιαδρόμους για τη διέλευση ξένων στρατευμάτων στη Γιουγκοσλαβία και να μη βάλει την υπογραφή της στο τελικό κείμενο για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, που θα νομιμοποιεί παρόμοιες επεμβάσεις στο μέλλον. Τέλος ακολούθησε πορεία προς το ιταλικό προξενείο με τα συνθήματα: "Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια" και "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι".

Ηράκλειο

Τη "σκυτάλη" του αγώνα παίρνει σήμερα ο Νομός Ηρακλείου, όπου στις 7 το απόγευμα θα γίνει - στην πλατεία Λιονταριών - μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο. Το συλλαλητήριο διοργανώνουν όλοι οι μαζικοί φορείς του Ηρακλείου, μετά από πρωτοβουλία που πάρθηκε από το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Μετά τις ομιλίες ο λαός του Ηρακλείου θα κατευθυνθεί, με πορεία μέσα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, προς την πλατεία Ελευθερίας.

Η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί κάθε κομμουνιστή, κάθε προοδευτικό άνθρωπο, όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία να δώσουν σήμερα δυναμικό "παρών" και να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας για το συντελούμενο έγκλημα που γίνεται αυτές τις μέρες στη γειτονική μας χώρα.

Επίσης το ΝΣ Ηρακλείου της ΚΝΕ καλεί με ανακοίνωσή του όλη τη νεολαία του νομού, με τη συμμετοχή της να καταγγείλει τις συνεχιζόμενες άνανδρες επιθέσεις των Αμερικανών στα Βαλκάνια, αλλά και τη συμμετοχή της κυβέρνησης στην επίθεση κατά του σερβικού λαού.

Στη Χίο

Με πορεία σε όλους τους εμπορικούς δρόμους του νησιού και με αντιαμερικανικά συνθήματα απάντησαν χτες οι κάτοικοι και οι μαζικοί φορείς της Χίου, στη ΝΑΤΟική επέμβαση που γίνεται αυτές τις μέρες στη Γιουγκοσλαβία. Το αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώθηκε από όλους τους μαζικούς, συνδικαλιστικούς και πολιτιστικούς φορείς του νησιού, οι οποίοι κατήγγειλαν την απροκάλυπτη και βάρβαρη επίθεση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και την αγανάκτησή τους για την ελληνική κυβέρνηση που συναινεί στο συντελούμενο ΝΑΤΟικό έγκλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ