Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Πράξη η αγωνιστική ενότητα

Τις 9 από τις 11 έδρες του ΔΣ κατέλαβε το ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετείχαν στελέχη του αγροτικού κινήματος που πρόσκεινται σε όλους τους πολιτικούς χώρους

Οι μεγαλειώδεις αγροτικοί αγώνες, που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Καρδίτσα, είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό την ενότητα των αγροτών, που, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών εντάξεων, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις μαζικά και δυναμικά, παλεύοντας εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Μέσα σ' αυτούς τους ενωτικούς αγώνες αναδείχτηκαν ηγέτες, που τώρα διακρίνονται για την αγωνιστικότητά τους και από άλλες θέσεις --πόστα, όπως στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και στη Βουλή.

Και, όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η ενότητα μέσα στους αγώνες βρήκε την αντανάκλασή της στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν για την ανάδειξη νέας διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Ετσι, το ψηφοδέλτιο "ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ", στο οποίο συμμετείχαν γνωστά στελέχη του ταξικού αγροτικού κινήματος του νομού, που πρόσκεινται σε όλους τους πολιτικούς χώρους, πήρε 86 ψήφους των αντιπροσώπων των 33 Αγροτικών Συλλόγων (ποσοστό 82,5%),9 έδρες στο νέο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και εξέλεξε 3 αντιπροσώπους για τη ΓΕΣΑΣΕ. (Βεβαίως αυτοί οι αντιπρόσωποι δε θα συμμετέχουν στη συμβιβασμένη, φιλοκυβερνητική και "αμαρτωλή" τριτοβάθμια οργάνωση, αλλά ήταν υποχρεωτικό να εκλεγούν, γιατί έτσι ορίζει το καταστατικό της Ομοσπονδίας).

Το δεύτερο ψηφοδέλτιο, στο οποίο συμμετείχαν κάποιοι αγροτιστές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, πήρε 21 ψήφους και δυο έδρες στο νέο ΔΣ, χωρίς να εκλέξει κανένα αντιπρόσωπο για τη ΓΕΣΑΣΕ. (Ανάμεσα στους αποτυχόντες υποψήφιους ήταν και ο Β. Ζαρκινός, που συμμετέχει στη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ). Να σημειώσουμε ότι κατά τη διαδικασία της σταυροδοσίας, εκδηλώθηκε έντονος φατριασμός στο κοινό ψηφοδέλτιο στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που οδήγησε στην εκλογή δυο από το ΠΑΣΟΚ και στον αποκλεισμό των υποψηφίων του ΣΥΝ.

Ν' αναφέρουμε ότι στο ψηφοδέλτιο της "ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ", συμμετείχαν και εκλέχτηκαν ο Β. Μπούτας,βουλευτής του ΚΚΕ και ο Β. Αναγνωστόπουλος,νομάρχης Καρδίτσας, οι οποίοι, όπως και οι άλλοι εκλεγέντες - Β. Παπαλίτσας,Β. Γάκης,Μ. Πράπας,Χ. Τζουβάρας,Δ. Καράς,Χρ. Κουστιμανής - αν και πρόσκεινται σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ήταν από τους υπηρέτες της ενότητας ως πρωταγωνιστές των αγροτικών κινητοποιήσεων. Αξίζει δε να επισημανθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι στο νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας θα συμμετέχουν ένας βουλευτής κι ο νομάρχης Καρδίτσας και για ένα άλλο λόγο: Διότι έτσι αποδεικνύεται στην πράξη ότι υπάρχουν αγωνιστές, που τα νέα αξιώματα που κατέχουν δεν τους απομακρύνουν από τη "βάση" τους, τους αγρότες και το κίνημά τους. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι η πορεία πολλών άλλων πρώην αγωνιστών ήταν εντελώς διαφορετική. Υπάρχουν πολλοί - οι περισσότεροι θα μπορούσε να πει κανείς - που, όταν αναλαμβάνουν πόστα είτε στην Αυτοδιοίκηση, είτε στη Βουλή, όχι μόνο δεν παραμένουν ενεργοί στο μαζικό κίνημα, αλλά γρήγορα ξεχνούν από πού ξεκίνησαν και, μάλιστα, στέκονται και αντιμέτωποι με το λαό που τους ανέδειξε και το κίνημά του.

Στη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, η οποία προηγήθηκε των εκλογών για το νέο ΔΣ, καταγγέλθηκε με καθαρότητα και οξύτητα η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, στα πλαίσια και της πορείας προς την ΟΝΕ, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και διακηρύχτηκε με έμφαση η αποφασιστικότητα και η ετοιμότητα των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου της περιοχής να συνεχιστούν οι αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, πιο μαζικά, πιο δυναμικά, καλύτερα οργανωμένοι και πιο αποτελεσματικοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ