Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Καταγγέλλει την κυβέρνηση για τις ιατρικές αμοιβές

Σε ενεργοποίηση δικαστικών αποφάσεων για τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τους γιατρούς τα τελευταία πέντε χρόνια, θα προχωρήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών χωρίς μάλιστα να αποκλείει το ενδεχόμενο καταγγελίας των συμβάσεων με το δημόσιο και τα Ταμεία, αν η κυβέρνηση δεν αυξήσει τις αμοιβές των γιατρών. Αυτό τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας καταγγέλλοντας τις απαράδεκτα - όπως χαρακτήρισαν - χαμηλές αμοιβές των ιατρικών επισκέψεων και εργαστηριακών εξετάσεων του δημοσίου και των Ταμείων.

"Για μια εξαετία, τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου, Κώστας Οικονόμου, οι ιατρικές επισκέψεις παραμένουν καθηλωμένες στις 2.000 δραχμές στο ιατρείο και στις 2.800 στο σπίτι. Οι ιατρικές πράξεις παραμένουν καθηλωμένες εδώ και μια οκταετία, παρά τον υπερδιπλασιασμό των λειτουργικών δαπανών των ιατρείων και κυρίως των εργαστηρίων και των ασφαλιστικών εισφορών. Τα ποσά αυτά είναι σαφώς πολύ μικρότερα αν αφαιρεθεί το 20,41% που παρακρατείται σαν φόρος, χαρτόσημο ΟΓΑ και ΜΤΠΥ, ενώ οι καθυστερήσεις στην καταβολή και των ελάχιστων αυτών αμοιβών συχνά φτάνουν και τα δύο χρόνια".

Στα χρόνια αυτά το ζήτημα των αμοιβών έγινε αντικείμενο διαρκών επαφών ιατρικών φορέων και υπουργείου Υγείας. Κοινό χαρακτηριστικό των επαφών, ήταν η πάγια συναποδοχή του δικαίου του αιτήματος αλλά και η μόνιμη απραξία από πλευράς υπουργείου.

"Η καθήλωση των ιατρικών αμοιβών αποσκοπεί, επισήμαναν οι εκπρόσωποι του Ιατρικού συλλόγου, σε μαρασμό, συρρίκνωση και τελικά σε κλείσιμο των ιατρείων και εργαστηρίων. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, είναι τα τελευταία τρία χρόνια να κλείσουν 20 - 30 ακτινολογικά εργαστήρια στην πρωτεύουσα. Παράλληλα μετακυλίει τα βάρη του κράτους για την υγεία, στους ώμους των ασφαλισμένων και των γιατρών, εξοικονομεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια τα οποία στερεί από την υγεία του λαού και συνειδητά, αυτή η πολιτική, εκχωρεί την πρωτοβάθμια περίθαλψη στα ουτοπικά δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προωθώντας έτσι τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, θα είναι η μετατροπή σύντομα των ασφαλισμένων σε αγέλες και απρόσωπα νούμερα λίστας".

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων καθώς και οι πρόεδροι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά που συμπαρατάχθηκαν με τις θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.

Στις απαιτήσεις των ημερών, ήταν η τοποθέτηση του μέλους του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου, Μαριάνθης Αλιφεροπούλου, η οποία ζήτησε από το προεδρείο του συλλόγου να καταδικάσει την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία. Ο πρόεδρος όμως του συλλόγου, δήλωσε πως αυτό το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη εκδήλωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ