Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο"

Πρωτόγνωρη για το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της πόλης η χτεσινή διαδήλωση. Σε κλοιό το αμερικάνικο προξενείο. Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους

Η πλατεία βούλιαξε. Η πόλη σείστηκε. Οι λέξεις πλέον αρχίζουν να μην μπορούν να περιγράψουν τις εικόνες που βλέπουμε, τις στιγμές που βιώνουμε.Χτες η Θεσσαλονίκη έστειλε ακόμη πιο ισχυρό το δικό της μήνυμα αντίστασης προς τους διεθνείς σφαγείς, που έχουν βάλει στόχο τα Βαλκάνια. Χιλιάδες Ελληνες, Σέρβοι και Κούρδοι κατήγγειλαν με ένα στόμα τον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό. Στιγμάτισαν τους σφαγείς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την υποταγή της κυβέρνησης και των άλλων δουλικών του ιμπεριαλισμού, που θυσιάζουν τους λαούς στο βωμό της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Απαίτησαν από την κυβέρνηση να μην παρέχει άλλες διευκολύνσεις στα αφεντικά της και να κλείσει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, μέσω των οποίων προωθούνται οι εκτελεστές και τα σύνεργα του θανάτου. Να μη φύγει κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορά μας και να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα από τα εδάφη μας.

Η συγκέντρωση

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα και ενώ στα ανοιχτά του λιμανιού βρισκόταν ακόμη αρόδο το πλοίο, που πρόκειται να ξεφορτώσει νέα φονικά όπλα και άλλα σύνεργα που θα προωθηθούν προς το Κόσσοβο, οι δρόμοι του κέντρου της πόλης είχαν μια παράξενη κίνηση. Ολοι βάδιζαν προς την ίδια κατεύθυνση. Ολοι οι δρόμοι χτες οδηγούσαν στην Πλατεία Αριστοτέλους. Εκεί, στο μεγάλο ραντεβού, που έδωσαν οι φορείς της Θεσσαλονίκης με το λαό. Οι κομμουνιστές, συγκροτημένα, ξεκίνησαν με πορεία από το χώρο της προσυγκέντρωσης, το Αγαλμα του Βενιζέλου. Προσυγκέντρωση είχαν και οι μηχανικοί έξω από τα γραφεία του ΤΕΕ. Οι καθηγητές αποχώρησαν από τα σχολεία, στο πλαίσιο της δίωρης στάσης εργασίας, που κήρυξαν οι ΕΛΜΕ του νομού και μαζί με τους μαθητές κίνησαν για τη συγκέντρωση. Εκεί, και οι γονείς, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί. Μαζί, και οι αθλητές, μικροί και μεγάλοι. Εκεί και οι εκπρόσωποι κομμάτων, ΤΑ και ΝΑ, που, μπροστά στη μεγάλη λαϊκή απαίτηση για αντίσταση και αγώνα, δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν.

Στο βήμα, ο Μλάντεν Φορτούλα, παλιός τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, μίλησε εκ μέρους των Σέρβων που ζουν στη Θεσσαλονίκη και ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση που εκδηλώνει πολύμορφα στο δοκιμαζόμενο σερβικό λαό. Οι σημαίες μπλέχτηκαν, σερβικές, ελληνικές, κουρδικές, κυμάτιζαν υψωμένες στα χέρια των ανθρώπων, που αντιστέκονται, αγωνιούν και μάχονται για την ειρήνη, την ανεξαρτησία.

Κεντρικός ομιλητής, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Δ. Αβραμόπουλος: "Σήμερα ο λαός της Θεσσαλονίκης στέλνει ξεκάθαρο το μήνυμα του διαρκούς αγώνα για την ειρήνη στα Βαλκάνια, για να μην αλλάξουν τα σύνορα, για να μην επικρατήσει η Νέα Τάξη Πραγμάτων που περιφρονεί και ματώνει τους λαούς".

Λίγο πριν, ο νομάρχης Κ. Παπαδόπουλος δήλωνε πως "οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες". Ο εκπρόσωπος των πολιτικών νεολαιών ξανάστελνε το τελεσίγραφο: "Δε θα δεχτούμε να γίνουμε βορά στα κανόνια της Νέας Τάξης".

Μέσα από το ψήφισμα, ο λαός έθεσε τους δικούς του όρους, πάνω στους οποίους θα κριθούν όλοι οι αιρετοί: Απαίτησε, μεταξύ άλλων, τον άμεσο τερματισμό της εισβολής και των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Να σταματήσει η μετατροπή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας σε ορμητήριο θανάτου.

Η πορεία

Τα πανό υψώθηκαν και το ποτάμι της οργής ξεκίνησε. "Επεσαν οι μάσκες των εκσυγχρονιστών, είναι τα τσιράκια των ιμπεριαλιστών", "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία", "Κλίντον, Μπλερ δολοφονούν, Καραμανλής, Σημίτης χειροκροτούν". Το ένα σύνθημα διαδεχόταν το άλλο. Η πορεία προσέγγισε το γερμανικό προξενείο και λίγο αργότερα το αμερικάνικο. "Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός", "Αμερικάνοι φονιάδες των λαών", "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου Συνδικάτο",βροντοφώναζαν επί ώρα έξω από το προξενείο που φρουρούνταν σαν αστακός. Η ισχυρή αστυνομική παρουσία προκάλεσε για άλλη μια φορά την οργή των διαδηλωτών. Πέτρες, αυγά, φωτοβολίδες, εκτοξεύτηκαν από μερίδα των διαδηλωτών. Και κόκκινη μπογιά, συμβολίζοντας το αίμα των αθώων θυμάτων του βρώμικου πολέμου που έστησαν στη γειτονιά οι ιμπεριαλιστές.

Η Αστυνομία

Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση και της Αστυνομίας για το χτεσινό μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Μεταφέρθηκαν αστυνομικές δυνάμεις από γύρω νομούς για να ενισχύσουν τη δύναμη της Θεσσαλονίκης. Μόνο το αμερικάνικο προξενείο φρουρούνταν από 300 άνδρες των ΜΑΤ και πολλές κλούβες. Αντίστοιχη δύναμη υπήρχε και έξω από το γερμανικό προξενείο. Ενώ αντίστοιχα μέτρα προστασίας των μακελάρηδων των Βαλκανίων υπήρχαν και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ