Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
"Να σταματήσουμε το έγκλημα"

Η μία διαδήλωση διαδέχεται την άλλη στο λιμάνι

"Ολοι στους δρόμους να σταματήσουμε το έγκλημα του ΝΑΤΟ". Αυτό είναι το σύνθημα που κυριαρχεί και στον Πειραιά. Εργαζόμενοι, άνεργοι, γυναίκες, μαθητές, συνταξιούχοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης και των μαζικών φορέων της πόλης διαδηλώνουν από την Παρασκευή σε καθημερινή βάση. Ξέρουν ότι είναι και δική τους υπόθεση να αντισταθούν στα όσο συμβαίνουν στη Γιουγκοσλαβία. "Ο γιος της Σέρβας μάνας σκοτώνεται, δολοφονείται. Θα περιμένουμε να φέρουν και το δικό μας παιδί στην κουβέρτα;", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανοιχτή επιστολή, προς τις γυναίκες του Κερατσινίου, που εξέδωσαν μαζικοί φορείς της πόλης. "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία. Εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία", είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συνθήματα που ακούγονται στις πορείες.

Οι Πειραιώτες έχουν έναν επιπλέον λόγο να δώσουν μαζικό "παρών" στις κινητοποιήσεις. Απαντούν στην κυβερνητική πρόκληση να δεχτεί την εθιμοτυπική τάχα επίσκεψη τεσσάρων φρεγατών από την Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία της ναυτικής δύναμης EUROMARFOR, που τυπικά μεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην ουσία είναι παράρτημα του ΝΑΤΟ. Στο χώρο που έχουν ελλιμενιστεί τα τέσσερα καράβια καταλήγουν όλες οι πορείες.Το Σάββατο στις δωδεκάμισι το μεσημέρι ξεκίνησε η μαχητικότερη μέχρι τώρα πορεία από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Περνώντας μέσα από την αγορά και το λιμάνι, η πορεία κατέληξε στο χώρο ελλιμενισμού των πλοίων. Εκεί την περίμεναν και άλλες δυνάμεις καταστολής των κινητοποιήσεων, της κατ' όνομα μόνο "Ελληνικής" Αστυνομίας. Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, επικαλούμενος "άνωθεν εντολές", από πρόσωπα που επίμονα αρνήθηκε να κατονομάσει απαγόρευσε στους συγκεντρωμένους να προχωρήσουν προς τα γραφεία του ΟΛΠ. Στην πραγματικότητα δηλαδή "Ελληνες" αστυνομικοί, απαγόρευσαν σε Ελληνες πολίτες να βαδίσουν σε ελληνικούς δρόμους για να μη χαλάσουν την... ησυχία των "Συμμάχων" μας. Οι συγκεντρωμένοι συνέχισαν προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Εξω από το κτίριο της Νομαρχίας Πειραιά έκαψαν, καταχειροκροτούμενοι από τους διερχόμενους, μια σημαία των ΗΠΑ.

Την Κυριακή το μεσημέρι έγινε νέα πορεία προς τα πλοία με αφετηρία την πλατεία Κοραή.

Και οι μαθητές

Τη σκυτάλη των αντιιμπεριαλιστικών, αντιφασιστικών κινητοποιήσεων πήραν χτες μαθητές του Πειραιά. Πάνω από εκατό μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου της Ιωνιδείου με πορεία μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο έγκλημα του ΝΑΤΟ. Η πορεία κατέληξε στο χώρο ελλιμενισμού των πλοίων. "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ φονιάδων συνδικάτο", "Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν. Με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν", Εξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ", ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν, ενώ οι μαθητές έγιναν δεχτοί με ενθουσιασμό από όπου πέρασαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ