Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Κινδυνεύει ο τελευταίος ελεύθερος χώρος

Σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από την Ακρόπολη οι κάτοικοι του Νέου Κόσμου αγωνίζονται, τουλάχιστον μια δεκαετία, για την αξιοποίηση του τελευταίου ελεύθερου χώρου της περιοχής τους, έκτασης 22 στρεμμάτων. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων της περιοχής πραγματοποίησε προχτές, Κυριακή πρωί, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη διασταύρωση των οδών Λαγουμιτζή και Ευρυδάμαντος, προκειμένου να διαμορφωθεί η συγκεκριμένη έκταση σε χώρο πρασίνου, αθλοπαιδιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Οι κάτοικοι διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία του αρμόδιων φορέων, ζητούν να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας το 1987, με την οποία ζητούσε να παραχωρηθεί η έκταση των 22 στρεμμάτων - που περικλείεται από τις οδούς Λαγουμιτζή, Ευρυδάμαντος, Χελντράιχ και Ντελακρουά - στο Δήμο και τη χαρακτήριζε σαν κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και αθλοπαιδιών. Ομως η ΔΕΗ, ως ιδιοκτήτρια 5,2 στρεμμάτων και η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ) θέλουν να κτίσουν το χώρο για να καλύψουν, όπως υποστηρίζουν, στεγαστικές τους ανάγκες. Η ΔΕΗ το Δεκέμβρη του 1997 προσέφυγε στο ΣτΕ κάνοντας αίτηση για να ακυρωθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Η προσφυγή θα συζητηθεί το Νοέμβρη του 1999. Να σημειωθεί ότι στο χώρο βρίσκονται τρία εγκαταλειμμένα κτίρια, πρώην αποθήκες του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία αποτελούν εστίες μόλυνσης. Η Ελένη Ψωμιάδου ενημέρωσε τους κατοίκους, εκ μέρους της Επιτροπής, τονίζοντας ότι: "Ζητάμε από το Δήμο Αθήνας να αναπτύξει περισσότερες πρωτοβουλίες για να μην τσιμεντοποιηθεί ο τελευταίος ελεύθερος χώρος της περιοχής μας. Ηδη σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χώρο δημιουργούνται τρεις στάσεις του Μετρό, άρα και μεγαλύτερη συσσώρευση αυτοκινήτων. Γεγονός που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής μας".

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι ο Δήμος Αθήνας θα έπρεπε να έχει κάνει σχέδιο αξιοποίησης και να το καταθέσει στην ΚΕΔ και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Η επόμενη συγκέντρωσή τους θα γίνει στις 6 Απρίλη στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου "Πήγασος", στις 7:00 το απόγευμα.

Ο Στέλιος Λάμπρου δημοτικός σύμβουλος της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" εξέφρασε τη συμπαράσταση της δημοτικής κίνησης "σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα" και επισήμανε τον κίνδυνο "αυτός ο χώρος να ιδιωτικοποιηθεί, αφού πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί και η ΔΕΗ, ακολουθώντας το παράδειγμα του ΟΤΕ. Ο καιρός βιάζει και πρέπει οι κάτοικοι να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας. Η δική σας παρουσία και ενεργητική δράση θα δώσει λύση και θα φέρει αποτέλεσμα. Εμείς από τη μεριά μας δεσμευόμαστε ότι η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" θα φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο".

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης δεκάδες κάτοικοι μπήκαν στο χώρο και προχώρησαν σε συμβολική δεντροφύτευση. Ενώ στη συνέχεια συνεργείο του δήμου καθάρισε το χώρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ