Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέτωπο για τη σωτηρία των δασών

Τα αποτελέσματα της κοινής τους δράσης, καθώς και τα επόμενα βήματα που θα γίνουν για την προστασία των δασών και του πρασίνου, παρουσίασαν χτες το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και 20 μαζικοί φορείς

"Η χώρα μας κατατάσσεται πρώτη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες στις φυσικές καταστροφές, με κόστος πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Οι περισσότερες από αυτές αφορούν τις δασικές πυρκαγιές που κατακαίουν κάθε χρόνο τον οικολογικό της πλούτο. Για να μην επαναληφθούν και φέτος, το ΕΚΑ και 20 μαζικοί φορείς θα παλέψουν για να διαμορφωθεί ένα πλατύ μέτωπο εργατικών, κοινωνικών, επιστημονικών και τοπικών οργανώσεων, που θα μπορέσει να αντισταθεί στα μεγάλα και μικρά ιδιωτικά συμφέροντα και στις διαδικασίες που τα στηρίζουν, ώστε να μην κερδοσκοπούν πάνω στη δασική γη".

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου του ΕΚΑ και 20 μαζικών φορέων, που δόθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα και οι προτάσεις των παραπάνω φορέων για τη σωτηρία των δασών της Αττικής. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι στην πορεία υλοποίησης της "Εβδομάδας Δάσους", που έχει εξαγγελθεί από το ΕΚΑ για τις αρχές Ιουνίου, θα κινητοποιηθούν φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και οικολογικές οργανώσεις, που θα πιέσουν για αναδασώσεις και για το σταμάτημα της παράνομης λειτουργίας λατομείων.

Το κυριότερο συμπέρασμα είναι ότι η μέχρι σήμερα δασική πολιτική, σε συνδυασμό με την προώθηση δημοσίων έργων που δε λαμβάνουν υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος (περιφερειακά Υμηττού, ορισμένα έργα της "Ολυμπιάδας 2004", το Ελληνικό κλπ.) και με την παράνομη λειτουργία λατομείων, συντέλεσαν και συντελούν στην καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους (90%) των δασών της Αττικής, αλλά και του αστικού πρασίνου. Εξάλλου, όπως τονίστηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, πολλές φορές η δασική πολιτική έγινε αιτία πρόκλησης εμπρησμών, που είχαν ως αποτέλεσμα τις καταπατήσεις, τις οικοπεδοποιήσεις, τις αλλαγές χρήσης και την εμπορευματοποίηση της δασικής γης, συνολικά την όξυνση των προβλημάτων των δασών.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γρηγόρης Φελώνης εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον των δασών κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, καθώς "η κυβέρνηση έμμεσα πλην σαφώς "ομολόγησε" ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην πρόσληψη δασοπυροσβεστών".

Οι κύριοι άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η δασική πολιτική, προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία των δασών και να μην έχουμε τον περσινό τραγικό απολογισμό δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των παραπάνω φορέων, είναι η άμεση προώθηση του Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας, η αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας, η διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για τη Δασοπυρόσβεση και η άμεση ανάγκη για θεσμική κατοχύρωση του χαρακτήρα των δασικών εκτάσεων. Παράλληλα, για ακόμα μια φορά επισημάνθηκε η ανάγκη για επανασχεδιασμό των άμεσων παρεμβάσεων στη λογική της υιοθέτησης του Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας.

"Είναι επιτακτική η ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα από την κυβέρνηση τα συμπεράσματα αυτά", τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) Κώστας Μπέσης,ενώ από την πλευρά του ο Αντώνης Ραλλάτος,μέλος της διοίκησης του ΓΕΩΤΕΕ, υπογράμμισε πως "δεν είναι δυνατόν να υπάρξει δασική πολιτική χωρίς πρώτα απ' όλα την εξασφάλιση των δασών".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεση δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας (2012-02-12 00:00:00.0)
Ανθρώπινη αλυσίδα για τη σωτηρία του δάσους (2009-06-30 00:00:00.0)
Υπόλογοι απέναντι στο λαό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (2007-08-25 00:00:00.0)
Οι οικοπεδοφάγοι τρίβουν τα χέρια τους (1999-01-09 00:00:00.0)
Καταστροφική η μεταφορά αρμοδιότητας (1998-05-06 00:00:00.0)
Φραγμός στην αντιδασική πολιτική (1998-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ