Σάββατο 9 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΛΛΑΤΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι οικοπεδοφάγοι τρίβουν τα χέρια τους

- Πώς σχολιάζετε τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών;

- Η κυβέρνηση δείχνει ότι όχι μόνο δεν πήρε κανένα μάθημα από τις καταστροφές της προηγούμενης χρονιάς, αλλά τα μέτρα που εξήγγειλε θα οδηγήσουν στη συνέχιση των καταστροφών. Οι εξαγγελίες αυτές δεν αντιμετωπίζουν τα βασικά προβλήματα των δασών (ιδιοκτησιακό, δασικό κτηματολόγιο, δαπάνες, ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα κλπ.) και συνεχίζουν τη λογική του αναχρονιστικού αντιπυρικού σχεδιασμού δίνοντας κύριο βάρος στην καταστολή και στη μη αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των δασών εκτός των άλλων και με το διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Προωθεί την ιδιωτικοποίηση της αεροδασοπυρόσβεσης και γενικεύει τον εθελοντισμό σε αντιπαράθεση με τη σε επαγγελματική και επιστημονική βάση αντιμετώπιση του προβλήματος των πυρκαγιών.

- Θα έχουν αποτελέσματα;

- Το σύνολο των μέτρων επειδή ακριβώς βαδίζουν στην ίδια μέχρι σήμερα ασκούμενη αντιδασική πολιτική, είναι αποσπασματικά και δεν πρόκειται να είναι αποτελεσματικά γιατί ακριβώς δεν αντιμετωπίζουν στη σωστή τους βάση τόσο το σύνολο των προβλημάτων των δασών, όσο και τη βασικότερη αιτία των δασικών πυρκαγιών που είναι οι εμπρησμοί. Είναι γνωστό ότι πάνω από το 60% των αιτίων των πυρκαγιών είναι εμπρησμοί και ότι το 5% του αριθμού των πυρκαγιών κατά μέσο όρο καίνε το 76% των καμένων εκτάσεων και μάλιστα σε περιοχές που τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά ευνοούν την κερδοσκοπία στα δάση, με σκοπό την αλλαγή στη χρήση τους (βλ. οικοπεδοποίηση για κερδοσκοπία με την αξιοποίηση και των δασικών πυρκαγιών).

- Τι πρέπει να γίνει;

- Η γενική κατεύθυνση της μέχρι σήμερα ασκούμενης δασικής πολιτικής, η οποία προσδιορίζεται ουσιαστικά από την ιδιωτικοποίηση τομέων της δασοπονίας και την προσαρμογή των δασών στην οικονομία της αγοράς, σύμφωνα και με τις κετευθύνσεις της ΕΕ, πρέπει να ανατραπεί. Η μόνη λύση είναι η υιοθέτηση μιας άλλης πολιτικής που εκτός των άλλων θα επιλύει τα βασικά προβλήματα των δασών, θα αντιμετωπίζει σε διαφορετική βάση τον αντιπυρικό σχεδιασμό και ως προς την οργανωτική αντιμετώπιση της συνολικής προστασίας των δασών και από τις δασικές πυρκαγιές, θα προχωρήσει στη δημιουργία του ενιαίου φορέα δασοπροστασίας σύμφωνα με τις προτάσσεις των αρμόδιων φορέων. Πρόσφατα το ΓΕΩΤΕΕ οργάνωσε διήμερο για τη δασοπυροπροστασία, βασικότερα συμπεράσματα της οποίας είναι ότι σε διεθνές επίπεδο είναι ενιαία η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Σε καμιά μεσογειακή χώρα δεν υπάρχουν προβλήματα όπως το ιδιοκτησιακό και το δασικό κτηματολόγιο τα οποία ουσιαστικά είναι λυμένα.

Η μέχρι σήμερα ασκούμενη αντιδασική πολιτική δεν μπορεί να δημιουργεί αυταπάτες βελτίωσης ή εκσυγχρονισμού της, που να είχε θετικά αποτελέσματα για τα δάση. Επειδή η πραγματικότητα δείχνει ότι κερδισμένοι από την ασκούμενη δασική πολιτική είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, βασική προϋπόθεση είναι και για τον τομέα των δασών, η ανάπτυξη ενός μετώπου αντίστασης και πάλης σε αντίθετη κατεύθυνση τόσο με τις επιλογές της κυβέρνησης όσο και με τις επιλογές της ΕΕ.

Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ