Σάββατο 9 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταλήψεις αποφασίζουν οι μαθητές
  • Παρά το κλίμα τρομοκρατίας, πάνω από 450 σχολεία σε όλη τη χώρα τελούν ήδη υπό κατάληψη, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα
  • Τη Δευτέρα, στη 1μ.μ., η μεγάλη συναυλία στα Προπύλαια
  • Την Παρασκευή η πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση

Με νέα ορμή, ενότητα και αποφασιστικότητα συνεχίζουν οι μαθητές τον μεγάλο αγώνα τους, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική. Ηδη πάνω από 450 σχολεία σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των μαθητών, κάτι που αναμένεται να γενικευτεί τις πρώτες μέρες της ερχόμενης βδομάδας, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των συνελεύσεων έχει οριστεί για τη Δευτέρα. Οι μαθητές δίνουν έτσι την απάντησή τους στην κυβέρνηση, η οποία, επαναφέροντας στο προσκήνιο καταδικασμένες πρακτικές άλλων εποχών, επιστρατεύει τους μηχανισμούς καταστολής και τους εισαγγελείς, με στόχο την τρομοκράτηση των μαθητών και κατασυκοφαντεί το κίνημα παιδείας. Οι απειλές για "αυτόφωρα" και η κινητοποίηση των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ που έδρασαν σαν "αγανακτισμένοι γονείς", όχι μόνο δεν πτόησαν τους μαθητές, αλλά έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα. Το κύριο χαρακτηριστικό της χτεσινής μέρας δεν είναι τόσο ο μεγάλος αριθμός των σχολείων που ήδη τελούν υπό κατάληψη αλλά ότι όλες οι γενικές συνελεύσεις που έγιναν ήταν μαζικές και οι αποφάσεις πάρθηκαν με συντριπτικές πλειοψηφίες. Οι γενικές συνελεύσεις που είπαν ΟΧΙ στις καταλήψεις είναι λιγότερες από 10 σε όλη τη χώρα. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι περισσότερες συνελεύσεις έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, προκαλεί το μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας,τα υπό κατάληψη σχολεία στην Αθήνα χτες το μεσημέρι πλησίαζαν τα 150, χωρίς να υπάρχουν πλήρη στοιχεία από τις γενικές συνελεύσεις, οπότε ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων είναι μεγαλύτερος. Ανάλογη ήταν χτες και η εικόνα από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου εκατοντάδες είναι τα σχολεία που αποφάσισαν καταλήψεις, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να προστεθούν κι άλλα. Οι μαθητές δε σταματούν εκεί, αλλά προγραμματίζουν πολύμορφες κινητοποιήσεις για το επόμενο διάστημα με καταλήψεις δρόμων, διαδηλώσεις και άλλες μορφές.

Ανήσυχο το υπουργείο Παιδείας βιάστηκε να ανακοινώσει χτες πρωί πρωί ότι όλα τα σχολεία λειτουργούν κανονικά εκτός από "μεμονωμένες περιπτώσεις παρεμπόδισης λειτουργίας του σχολείου που αντιμετωπίζονται στα πλαίσια του νόμου", ενώ το βράδυ επανήλθε με άλλη ανακοίνωση όπουανέφερε: "Παρά τις δίωρες στάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών, που το ποσοστό συμμετοχής σε αυτές κυμάνθηκε σε ελάχιστα επίπεδα, τα σχολεία της χώρας σε ποσοστό 96% λειτούργησαν κανονικά" (!) Πάντως, δε δίνει στοιχεία για το πόσα σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη και πόσα λειτουργούν "κανονικά" όπως λέει. Στο παιχνίδι της κυβέρνησης "παίζει" και η Εισαγγελία Εφετών Αθήνας. Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησαν χτες στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα που ανέλαβαν το ρόλο της "καταγραφής" των υπό κατάληψη σχολείων, χτες, τελούσαν υπό κατάληψη 33 σχολεία στην Αθήνα(στις περιοχές Κυψέλης, Βύρωνα, Υμηττού, Λιοσίων και Ασπροπύργου) το Β Λύκειο Λαμίας και το ΤΕΙ Δασοπονίας Καρπενησίου, ενώ στα δύο τελευταία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. Ομως, μόνο από την πρωινή βάρδια είχαν ήδη αποφασίσει καταλήψεις τουλάχιστον 18 σχολεία στην Α Αθήνας, 13 στη Ν. Ιωνία - Ν. Φιλαδέλφεια - Ν. Ηράκλειο, 9 σε Χαϊδάρι - Αιγάλεω - Αγ. Βαρβάρα, 21 σε Περιστέρι - Ιλιον - Πετρούπολη - Καματερό - Αγ. Ανάργυρους, 25 σε Ηλιούπολη - Μπραχάμι - Γλυφάδα - Δάφνη - Υμηττό κ. ο. κ.

Οι παραπάνω κινήσεις προδίδουν την ανησυχία της κυβέρνησης για την ογκούμενη αντίδραση και τη διάψευση των "προσδοκιών" της ότι οι αντιδράσεις των μαθητών θα "ξεφούσκωναν" μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Οι μαθητές ακολουθούν το αγωνιστικό πρόγραμμα που είχαν συζητήσει και στην τελευταία πανελλαδική συνάντηση αγώνα των σχολείων τους. Ηδη συντονίζουν τα βήματά τους με τους εκπαιδευτικούς και καλούν σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 15 Γενάρη με συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα μαζί με τους εκπαιδευτικούς. Για τα σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά το ραντεβού έχει οριστεί για τις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Και ενώοι μαθητές ετοιμάζουν την κινητοποίηση και τις κατά τόπους πολύμορφες δραστηριότητέςτους, που προγραμματίζονται για όλο το υπόλοιπο διάστημα, τη Δευτέρα 11 Γενάρη συνδιοργανώνουν με εκπαιδευτικούς φορείς και εργαζόμενους συναυλία για την παιδεία στα Προπύλαια 1μ.μ.

"Τραγουδάμε για την Παιδεία"

Με το σύνθημα "Τραγουδάμε για την Παιδεία των αναγκών και των οραμάτων μας" η ΟΛΜΕ και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας καλούν το λαό της Αθήνας να συμμετάσχει, ενώ την εκδήλωση στηρίζουν το Συντονιστικό Νυχτερινών Μαθητών, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας - Πειραιά, Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι Αθήνας, οι Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί και το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας. Στη συναυλία συμμετέχουν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και τα "Διάφανα Κρίνα".

"Συνεχίζουμε τον αγώνα για: Κατάργηση των νόμων 2525 και 2640 - 12χρονη υποχρεωτική δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά - γενναία χρηματοδότηση της παιδείας", δηλώνουν οι φορείς που συνδιοργανώνουν τη συναυλία. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των καθηγητών στη συναυλία, το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει κηρύξει για τα σχολεία του Λεκανοπεδίου Αττικής δίωρη στάση εργασίας τις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τιςδύο πρώτες ώρες του απογευματινού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο δρόμο για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει (2007-11-06 00:00:00.0)
Με μεγαλύτερη μαζικότητα και ενθουσιασμό (2006-10-18 00:00:00.0)
Οργανώνουν οι ίδιοι τον αγώνα τους (2006-10-17 00:00:00.0)
Και αυτή τη βδομάδα στους δρόμους (2006-10-16 00:00:00.0)
Συνεχίζουν με αποφασιστικότητα (2000-01-15 00:00:00.0)
Αποφασιστική απάντηση το μεγάλο συλλαλητήριο της Παρασκευής (1999-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ