Σάββατο 9 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΥΡΔΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Φιλοξενούμενοι με προϋποθέσεις

Με καθυστέρηση πολλών χρόνων κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τις προϋποθέσεις, τους όρους διαμονής και τις υποχρεώσεις των Κούρδων προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής του Λαυρίου.

Από το 1980 λειτουργεί στο Λαύριο το Κέντρο Υποδοχής για τους Κούρδους πρόσφυγες και έχουν γίνει κατά καιρούς καταγγελίες από διάφορους μαζικούς φορείς ότι οι συνθήκες που επικρατούν δεν είναι οι καλύτερες και δημιουργούνται προβλήματα στη διαβίωση και υγιεινή των προσφύγων.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος μπορεί να παρέχεται φιλοξενία στους αλλοδαπούς πολίτες που έρχονται στη χώρα μας, εφόσον υποβάλλουν αίτηση για αναγνώριση της προσφυγικής τους ιδιότητας, όπως ορίζεται από τους νόμους 1975/1991 και 2452/1996.

Ωστόσο, εκφράζεται ο φόβος μήπως μετά την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος γίνουν πολύ πιο αυστηρές οι προδιαγραφές για την έκδοση ασύλου στα άτομα που υποβάλλουν το σχετικό αίτημα, καθώς μέχρι τώρα υπήρχε μια άτυπη ελαστικότητα από τις αρμόδιες αρχές για την έκδοση ασύλου στους Κούρδους πρόσφυγες.

Οπως προκύπτει από το Προεδρικό Διάταγμα, απαγορεύεται η είσοδος σε πρόσωπα που δε φιλοξενούνται, παρά μονάχα εφόσον υποβάλλουν αίτηση στον αρμόδιο διευθυντή του κέντρου υποδοχής.

Επίσης, οι αλλοδαποί φιλοξενούμενοι δεν πρέπει να απομακρύνονται αυθαίρετα από το Κέντρο Υποδοχής, ενώ η μη συμμόρφωση στις εντολές του οικείου διευθυντή επισύρει κυρώσεις που φτάνουν μέχρι και την απέλαση. Φιλοξενούμενος που απουσιάζει αυθαίρετα από το Κέντρο πέραν του 48ωρου διαγράφεται από τη δύναμή του και η επανεγγραφή επιτρέπεται μόνο με την εντολή του οικείου διευθυντή.

Τέλος, προβλέπεται η δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη στους φιλοξενούμενους. Δωρεάν εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών νοσοκομείων. Παροχή φαρμάκων με συνταγή γιατρού που υπηρετεί σε κρατικά νοσοκομεία και νοσηλεία σε κλίνη γ' θέσης των κρατικών νοσοκομείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ