Σάββατο 9 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΑΡΑΔΕΣ ΜΕΣΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ
... πριν τους φάνε τα μεγάλα ψάρια

Αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στον "πνιγμό" που τους οδηγεί η εφαρμογή του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού 1626/94 εμφανίζονται οι ψαράδες μέσης αλιείας, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ετσι και χτες, ψαράδες της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, του Εβρου, της Πάτρας και της Καβάλας συνέχισαν τους αποκλεισμούς των λιμανιών με τις μηχανότρατές τους, αντιδρώντας στις καταστροφικές επιταγές του κοινοτικού κανονισμού που τους θέτει μια σειρά περιοριστικών μέτρων. Οι ψαράδες μέσης αλιείας ζητούν να τους επιτραπεί να ψαρεύουν σε βάθος μικρότερο των 50 μέτρων, χωρίς τον περιορισμό των τριών μιλίων από την ακτή, ενώ για το άνοιγμα στα δίχτυα ζητούν να μην υπερβαίνει τα 16 χιλιοστά.

Η μέχρι τώρα πολιτική της ΕΕ δείχνει ότι επιδιώκει τον αφανισμό των μικρών και μεσαίων ψαράδων και στην κατεύθυνση αυτή κινούνται τα μέχρι τώρα μέτρα που λαμβάνουν τα επιτελεία των Βρυξελλών και εφαρμόζει κατά γράμμα η κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα αυτό, ο υπεύθυνος του αγροτικού τμήματος της ΚΟΘ του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης τόνισε στο "Ρ": "Ο κανονισμός της ΕΕ μεταφέρεται μηχανιστικά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μορφολογία των ακτών μας αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου, που είναι τελείως διαφορετικές από αυτές των βόρειων χωρών. Σημαντικό ζήτημα για μας είναι η προστασία των ιχθυοαποθεμάτων. Αυτό μπορεί να λυθεί μέσα από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που θα καταλήξουν σε όρους και μέτρα για την προστασία τους. Μέσα από αυτούς τους όρους βλέπουμε ότι μπορούν να υπάρξουν και ευνοϊκές συνθήκες, ώστε και οι ψαράδες της μέσης αλιείας να εξακολουθήσουν να κάνουν τη δουλιά τους και ταυτόχρονα να προστατεύονται τα αποθέματα των ψαριών". Και κατέληξε λέγοντας: "Αυτός ο κανονισμός εντάσσεται στην ίδια κατεύθυνση που κινούνται οι επιλογές της ΕΕ σε βάρος αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας μας. Επιδιώκει, δηλαδή, τον αφανισμό της μέσης και μικρής επιχείρησης των ψαράδων, όπως κάνει αντίστοιχα για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Γι' αυτό το ΚΚΕ θεωρεί μονόδρομο το κοινό μέτωπο ψαράδων, αγροτών και κτηνοτρόφων, προκειμένου αγωνιστικά να αντικρούσουν τα σχέδια της ΕΕ".

Σήμερα, εκπρόσωποι των ψαράδων μέσης αλιείας θα συναντηθούν με τον υπουργό Γεωργίας προκειμένου να συζητήσουν το πρόβλημα που δημιουργείται από την εφαρμογή του συγκεκριμένου κανονισμού της ΕΕ. Πάντως, εκπρόσωποί τους χτες δήλωσαν πως αν δε βρεθεί κάποια ουσιαστική λύση, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ