Σάββατο 9 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστικός αναβρασμός σε όλα τα σχολεία

Αγωνιστικό ήταν το κλίμα χτες στα σχολεία, όπου οι μαθητές έκαναν τις γενικές συνελεύσεις τους παρά την τρομοκρατία που καλλιέργησαν κυβέρνηση, μέσα ενημέρωσης, προϊστάμενοι και διευθυντές σχολείων, οι οποίοι με τη σειρά τους δέχτηκαν πιέσεις για να μην επιτρέψουν να γίνουν γενικές συνελεύσεις. Εξω από σχολεία επιχειρήθηκε να στηθεί σκηνικό με αγανακτισμένους "γονείς", τους οποίους είχε επιστρατεύσει ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ ενάντια στους αγωνιζόμενους μαθητές, σε άλλες περιπτώσεις με την παρουσία της Αστυνομίας, ενώ επιχειρήθηκε να καμφθούν οι αγωνιστικές διαθέσεις των μαθητών με το "φόβο" του εισαγγελέα. Πάντως στον ένα ή τον άλλο βαθμό, χτες οι μαθητές ήρθαν αντιμέτωποι με κάποιους που ήταν πρόθυμοι να εφαρμόσουν τις φασιστικής έμπνευσης αποφάσεις της κυβέρνησης ενάντια στους μαθητικούς αγώνες και απέδειξαν ότι δεν τρομοκρατούνται.

Στο Αιγάλεω

Στο παιχνίδι του εκφοβισμού των μαθητών συνέβαλαν γονείς και ο διευθυντής του 1ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω,όπου μερικοί "προβληματισμένοι και αγανακτισμένοι" γονείς επιχείρησαν, νωρίς χτες το μεσημέρι, να τρομοκρατήσουν και να οδηγήσουν σε ανούσια διλήμματα τους μαθητές του σχολείου, οι οποίοι, με μεγάλη πλειοψηφία, αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη.

"Εχετε μείνει πίσω στη διδακτέα ύλη, θα χάσετε τη χρονιά", ήταν το "επιχείρημα" που πρόβαλλαν, αλλά η απάντηση των μαθητών ήταν αφοπλιστική: "Εδώ χάνουμε το μέλλον μας και εσείς μας ζητάτε να κάνουμε πίσω; Γιατί; Συνεχίζοντας τον αγώνα μας, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, μόνο να κερδίσουμε". "Τα κόλπα και ο τσαμπουκάς δε μας φοβίζουν. Ούτε πρόκειται να υποκύψουμε στην υποτιθέμενη αγωνία των "σταλμένων" γονιών, που μοναδικό σκοπό έχουν να μας εκφοβίσουν", δήλωναν.

Σύμφωνα με μαθητές, ο διευθυντής του Λυκείου Αντώνης Ντουντούνης,κάλεσε τους μαθητές που αποτελούν την επιτροπή της κατάληψης να υπογράψουν ότι "αναλαμβάνουν την ευθύνη για τυχόν ζημιές που θα συμβούν στο χώρο του σχολείου". Οι μαθητές αρνήθηκαν και τόνισαν ότι "την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί την έχει το υπουργείο Παιδείας". Στη συνέχεια, ο διευθυντής άρχισε να τηλεφωνεί στους γονείς των μαθητών για "να αναλάβουν και εκείνοι τις ευθύνες τους" (!).

"Η τρομοκρατία δε θα περάσει", είπε ένας από τους γονείς των καταληψιών, ο οποίος επισκέφθηκε το σχολείο μετά από τηλεφώνημα του διευθυντή. Και συνέχισε: "Ζητάει από μας και τα παιδιά μας να αναλάβουμε τις ευθύνες για ζημιές που θα κάνουν τραμπούκοι, που θα έχουν στείλει "κάποιοι" για να αδικήσουν, να "φυτέψουν" τον αγώνα των παιδιών".

Τραμπουκισμοί στο Ζεφύρι

Ακολουθώντας τις εντολές της κυβέρνησης για αναστολή των μαθητικών κινητοποιήσεων με οποιοδήποτε μέσο, ο δημοτικός σύμβουλος Ζεφυρίου Μ. Κλαπάκης προπηλάκισε χτες το πρωί καθηγήτρια του Λυκείου Ζεφυρίου, την ώρα που οι μαθητές του σχολείου προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν τη δεύτερη συνέλευσή τους, για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε κατάληψη.

Η πρώτη συνέλευση στο Λύκειο είχε πραγματοποιηθεί νωρίς το πρωί, η οποία βέβαια δεν "αναγνωρίστηκε" από τον διευθυντή του σχολείου, ο οποίος και πέταξε το κείμενο που του έδωσαν οι μαθητές, ενώ ζήτησε να επαναληφθεί η διαδικασία. Οπως μας δήλωσαν οι μαθητές, όταν ο λυκειάρχης ζήτησε να τους μιλήσει, εμφανίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Κλαπάκης όπου άρχισε να φωνάζει, να βρίζει και στη συνέχεια να απειλεί "θεούς και δαίμονες" για να μη γίνει κατάληψη στο σχολείο. Ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής φώναζε ότι το σχολικό κτίριο το είχε παραλάβει εκείνος από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και δεν μπορούσε ο καθένας να κάνει κατάληψη...

Πάντως, η απόφαση των μαθητών, που αποδοκίμαζαν με φωνές τη στάση του δημοτικού συμβούλου, ήταν τη Δευτέρα 11 Γενάρη να πραγματοποιήσουν νέα συνέλευση για να αποφασίσουν για κατάληψη.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ζεφυρίου και επικεφαλής του "Δημοκρατικού Αγωνιστικού Συνδυασμού" Γιάννης Λάππας δήλωσε στο "Ρ": "Φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει χάσει την ψυχραιμία της και επιστρατεύοντας τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να επαναφέρει την κατάσταση στην παιδεία σε εποχές που έχουν καταδικαστεί από τη συνείδηση του ελληνικού λαού. Ο κ. Ανθόπουλος, παραμονή Χριστουγέννων, τηλεφωνούσε στους δημάρχους και τους καλούσε σε σύσκεψη για να αποφασίσουν τι θα γίνει το νέο έτος με τις καταλήψεις. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο υφυπουργός υποχρεώθηκε να επικοινωνήσει με τους δημάρχους δείχνει τον κυβερνητικό πανικό απέναντι στο μέτωπο των γονιών, των μαθητών και των καθηγητών. Πέρα από όλα τα άλλα φανερώνει και τη γύμνια της κυβέρνησης και των επιχειρημάτων της απέναντι στη νεολαία.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις τραμπουκικές ενέργειες που έγιναν σε βάρος καθηγήτριας από τον δημοτικό σύμβουλο Μ. Κλαπάκη, γνωστό για παλικαρισμούς και λεονταρισμούς και σε παλιότερες εποχές και καλούμε τους μαθητές σαν "Δημοκρατικός Αγωνιστικός Συνδυασμός" να συσπειρωθούν γύρω από τα όργανά τους και να παλέψουν για μια παιδεία προς όφελος δικό τους και της κοινωνίας", τόνισε.

Καταγγελίες για παρεμβάσεις στο Πέραμα

Επιχείρηση της Ασφάλειας να τρομοκρατήσει μαθητές στο Πέραμα και το Ικόνιο, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά. "Λίγο πριν ο αγώνας των μαθητών οδηγηθεί σε νίκη, καταργώντας τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και με στόχο να επιβληθεί στην πράξη η υποχρεωτική δημόσια δωρεάν 12χρονη σχολική μόρφωση, η κυβέρνηση ηττήθηκε ηθικά και πολιτικά, καθώς από χτες το πρωί αναβίωσε το κράτος του αστυνόμου της δεκαετίας του '50 μέσα και έξω από τα σχολεία, αναφέρει το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά. Με εντελώς απροκάλυπτο τρόπο στο Γενικό Λύκειο Περάματος, αλλά και στο ΤΕΛ στο Ικόνιο, η Ασφάλεια επιχείρησε να τρομοκρατήσει μαθητές, εκτελώντας εντολές της κυβέρνησης. Μετά την έντονη αποδοκιμασία γονέων, καθηγητών και μαθητών έγινε κατορθωτή η απομάκρυνσή τους".

Στην Καισαριανή

Στην Καισαριανή,αστυνομικοί, με εισαγγελική απόφαση, ερευνούσαν αν υπήρχαν καταστροφές ή αποφάσεις καταλήψεων σε δύο Λύκεια. Εκεί βρέθηκε και ο δήμαρχος της πόλης, Γ. Κατημερτζής,ο οποίος εξέφρασε στους μαθητές τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση για προσπάθεια τρομοκράτησης της νεολαίας.

Στους Αμπελόκηπους

Διαφορετικό ήταν το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων, οι μαθητές βρίσκονταν από νωρίς στο προαύλιο, με το πρώτο κουδούνι που τους καλούσε γύρω στις 8.15 π.μ. για μάθημα, μπήκαν στις τάξεις, όχι όμως για να εξεταστούν στα Μαθηματικά, ή την Ιστορία, αλλά να για να δώσουν εξετάσεις στο μάθημα του αγώνα και της υπεράσπισης του δικαιώματος για μια παιδεία για όλους δημόσια και δωρεάν. Μπήκαν στο σχολείο και κάλεσαν σε γενική συνέλευση τους μαθητές, όπου και αποφάσισαν τη συνέχιση των καταλήψεων, καθώς και την κλιμάκωση των πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Αργά το μεσημέρι, αποφάσεις για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους θα έπαιρναν και οι μαθητές από το Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο Αμπελοκήπων και από το 3ο Λύκειο Αμπελοκήπων.

Στην Γκράβα

Στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, παρά τις πιέσεις που καταγγέλλουν οι μαθητές σε βάρος τους προκειμένου να μην γίνουν γενικές συνελεύσεις, από χτες κλειστά είναι το 40ό, 21ο, 22ο και 1ο Γυμνάσια - Λύκεια με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, ενώ τα υπόλοιπα σχολεία στο σχολικό συγκρότημα θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα. Εξω από το σχολείο, την ώρα που συνεδρίαζαν οι μαθητές, "αγανακτισμένοι γονείς" επιχείρησαν να στήσουν σκηνικό ενάντια στους μαθητές, ήταν όμως οι λίγοι καθώς ήταν εκεί και γονείς που στήριζαν τον αγώνα των παιδιών τους. Με πρόσφατα τα γεγονότα της σύλληψης τριών συμμαθητών τους προχτές από "ασφαλίτες" που εισέβαλαν στο σχολείο, οι εκπρόσωποι των μαθητών δήλωναν ότι "το μέσο που έχει η κυβέρνηση είναι να τρομοκρατήσει τους μαθητές να κάνουν πίσω, αλλά δεν τους τρομοκρατεί".

Εδρασε ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ

Κρούσματα τρομοκράτησης των μαθητών καταγγέλθηκαν σε όλη τη χώρα, όπου ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ είχε αναλάβει να υλοποιήσει την απόφαση της κυβέρνησης για ποινικοποίηση των αγώνων.

Οπως καταγγέλλουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης ασκήθηκε τρομοκρατία από τους καθηγητές, οι οποίοι ζητούσαν ονομαστικές καταστάσεις των μαθητών που ήταν υπέρ της κατάληψης. Αυτό βέβαια δεν πτόησε τους μαθητές που συνεδρίασαν και αποφάσισαν συνέχιση της κατάληψης με 273 ψήφους υπέρ σε σύνολο 400.

Στα Χανιά,όπως καταγγέλλουν μαθητές και καθηγητές, ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μπομπολάκης έπαιρνε τηλέφωνο και απειλούσε τους διευθυντές, προκειμένου να ζητήσουν παρέμβαση εισαγγελέα, ενώ πήγε ο ίδιος στο Πολυκλαδικό Λύκειο και απείλησε τους καθηγητές.

Κρούσματα τρομοκρατίας από στελέχη της εκπαίδευσης καταγγέλλονται και στην Κέρκυρα,όπου εισαγγελέας πέρασε από τα υπό κατάληψη σχολεία και απειλούσε ότι θα τους συλλάβει, ενώ την απειλή του εισαγγελέα χρησιμοποίησε ενάντια στους μαθητές ο διευθυντής του ΕΠΛ στη Λήμνο ενάντια στους αγωνιζόμενους μαθητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ