Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ - ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
"Δεν είμαστε έρμαια της τύχης"

Οσοι πήραν μέρος στη συναυλία της 1ης Μάρτη για τον Οτσαλάν, δηλώνουν "παρών" σήμερα και στην ολονυχτία έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Νέα μεγάλη συναυλία την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη και ανάλογη την Κυριακή στα σύνορα (φυλάκιο Ευζώνων)

Με τη σκέψη τους αυτή τη φορά στο σερβικό λαό, που εδώ και μια βδομάδα δοκιμάζεται από τους βομβαρδισμούς των ΝΑΤΟικών, οι άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού που συμμετείχαν στο μουσικό συλλαλητήριο συμπαράστασης στον κουρδικό λαό, ενώνουν και πάλι τη φωνή τους με τη φωνή του ελληνικού λαού, καταδικάζοντας την ωμή επέμβαση του ΝΑΤΟ στη γειτονική μας χώρα.

Η "Πρωτοβουλία Πολιτών 1ης Μαρτίου",όπως έχουν ονομάσει την κίνησή τους, δηλώνοντας: "δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς, αμέτοχοι, έρμαια της Ιστορίας", συμμετέχει στη σημερινή ολονύχτια διαμαρτυρία,έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Με κεριά στα χέρια, οι καλλιτέχνες θα συγκεντρωθούν στις 8.30 μμ, μπροστά από το χώρο της πρεσβείας, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στο λαό της Γιουγκοσλαβίας και την καταδίκη τους στις ενέργειες των "ειρηνοποιών" του ΝΑΤΟ. Την Παρασκευή,εξάλλου, θα συμμετέχουν σε νέο αντιπολεμικό μουσικό συλλαλητήριο,που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, ενώ την Κυριακή το μεσημέρι, μαζί με καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης θα πάρουν μέρος σε συναυλία που θα γίνει στα σύνορα (Ευζώνους).

"Η ΝΑΤΟική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία επισπεύδει το ραντεβού μας", αναφέρεται στο κείμενο της "Πρωτοβουλίας Πολιτών 1ης Μαρτίου", που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου από το ζωγράφο Κ. Κατζουράκη. "Δε γυρίσαμε στα σπίτια μας όπως πολλοί θα ήθελαν", είπε ο Π. Βούλγαρης,ενώ ο Θ. Μικρούτσικος αναφερόμενος στους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: "Βαρέθηκα να τους ακούω να καταδικάζουν τους βομβαρδισμούς τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει όλες τις συμφωνίες. Η κυβέρνηση δεν εκφράζει το σύνολο του ελληνικού λαού. Ας πάνε στο λαό ν' ακούσουν τι λέει".

Χαρακτηριστικό των διαθέσεών τους είναι το απόσπασμα του καλέσματός τους που δημοσιεύουμε:

"Σήμερα σε μια εποχή εφιαλτικής ιδιώτευσης, σιωπής και ανοχής, χρέος όλων, πιστεύουμε, είναι η διεκδίκηση του δικαιώματος, παράλληλα με τις καλλιτεχνικές, αισθητικές ή άλλες αναζητήσεις μας, και ταυτόχρονα με τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, να δρούμεκαι να αντιδρούμε ως συνειδητοί πολίτες στην κοινωνία, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί.

Η ΝΑΤΟική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία επισπεύδει το ραντεβού μεταξύ μας και μαζί σας. Πώς θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι μπροστά σ' αυτή τη γενοκτονία του σερβικού λαού που επιχειρείται σήμερα από τις ΗΠΑ και από τους δορυφόρους - συνένοχους αρχηγούς των ευρωπαϊκών χωρών, στο όνομα της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Με τον πιο κυνικό και ωμό τρόπο αποκαλύπτεται μπροστά μας μια Ευρώπη που διασύρει τους κοινωνικούς αγώνες και διακυβεύει την ηθική και το πολιτισμικό μέλλον των λαών της, παζαρεύοντας δανειοδοτήσεις και ξενυχτώντας για κονδύλια, παρακολουθώντας από τις τηλεοπτικές της οθόνες με απάθεια και με επαγγελματικά χαμόγελα, την ομαδική δολοφονία του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

Η Ευρώπη των Τραπεζών και των Πολυεθνικών, η Ευρώπη της ανεργίας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης, η Ευρώπη του πολέμου, των φυλετικών διακρίσεων και της υποκρισίας, δεν είναι η Ευρώπη που οραματιστήκαμε.

Η Ελλάδα, χώρα ευρωπαϊκή, αλλά και χώρα Βαλκανική, συμμετέχει σ' αυτόν τον πόλεμο έχοντας υπογράψει όλες τις κοινές αποφάσεις των εταίρων - εντολοδόχων του μεγάλου Πλανητάρχη, εμπλέκοντας τον εαυτό της σ' ένα σχέδιο που άλλοι έχουν καταστρώσει και άλλοι θα επιβάλλουν και του οποίου την έκβαση οι κυβερνητικοί αρμόδιοι εμφανίζονται να προσπαθούν να εξορκίσουν με ευχολόγια και με ασαφείς δηλώσεις.

Αλλά σε όλους μας είναι πια γνωστή η στάση των "ειρηνοποιών" απέναντι σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και με το δίκαιο των λαών. Σε όλους μας είναι γνωστή η διγλωσσία και η μεροληψία αυτών που αποφασίζουν για τις τύχες του Πλανήτη. Η διχοτομημένη Κύπρος εδώ και 25 χρόνια μας το θυμίζει καθημερινά.

Από την πρώτη νύχτα των βομβαρδισμών ο ελληνικός λαός συμπαραστέκεται στον δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Το συλλαλητήριο που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα ήταν μόνον ένας κρίκος από την αλυσίδα των εκδηλώσεων που έγιναν και θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.

Ενώνοντας τη φωνή μας με τη φωνή όλων των Ελλήνων, δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς, αμέτοχοι, έρμαια της Ιστορίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ