Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Χρηματοδοτεί μόνο "επιλέξιμα έργα"

Παρέμβαση του επικεφαλής της ΝΑΣ, Σπύρου Χαλβατζή, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας

Την ανάγκη να προταχθούν - στην όποια συζήτηση για τα έργα που θα ενταχθούν στο Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΠΑ) 2000-2006 και θα χρηματοδοτηθούν από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης - δραστηριότητες που ενισχύουν την παραγωγική βάση της χώρας και δημιουργούν νέες, σταθερές θέσεις εργασίας, επισήμανε, σε σχετική συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), Σπύρος Χαλβατζής.

Στη συζήτηση καταγγέλθηκαν η έλλειψη συμμετοχής της Νομαρχίας στη διαμόρφωση και υλοποίηση του ΣΠΑ, αλλά και ο κίνδυνος σε αυτό να μην ενταχθούν έργα των δήμων της Νομαρχίας Αθηνών. Κάτι που, όπως ειπώθηκε, θα προσπαθήσει η Νομαρχία να ανατρέψει, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το πάνω χέρι στην όλη υπόθεση έχει ο διορισμένος από την κυβέρνηση, γενικός γραμματέας Περιφέρειας, ο οποίος και εγκρίνει τα έργα που τελικά θα ενταχθούν στο ΣΠΑ. "Συζητάμε χωρίς αντικείμενο - τόνισε στο σημείο αυτό ο Σπ. Χαλβατζής - καθώς δε γνωρίζουμε το ύψος του ποσού του Γ ΚΠΣ. Δεν έχει γίνει καν η κατανομή των κονδυλίων ανάμεσα στις κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ενώ εκκρεμεί και το μέγεθος του ποσού που θα λάβουν οι νεοεντασσόμενες χώρες". Ο ίδιος αναφέρθηκε στην επιλεξιμότητα που θέτει η ΕΕ ώστε να χρηματοδοτηθούν τα έργα, κάτι που σημαίνει πως προωθούνται μόνο εκείνα που επιθυμούν οι Βρυξέλλες και εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο. "Οι επιλογές - επισήμανε χαρακτηριστικά - δεν καθορίζονται με βάση τις εθνικές και τοπικές ανάγκες, αλλά με βάση το πλαίσιο που θέτουν οι κυρίαρχες δυνάμεις".

Τέλος, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε πως, παρ' όλα αυτά, η Νομαρχία θα πρέπει να κάνει ένα γενικότερο σχεδιασμό κόντρα στις παραπάνω επιλογές. Να προτάξει έργα που ενισχύουν την παραγωγική βάση της χώρας και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Θα πρέπει να "δει" τα μεγάλα προβλήματα, της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας και του πολιτισμού, που συνεχώς φθίνουν, συρρικνώνονται και ιδιωτικοποιούνται. Επίσης, το κυκλοφοριακό, τις συγκοινωνίες, τους ελεύθερους χώρους, τις παραλίες, τα προβλήματα της νεολαίας.

Η παραπάνω κριτική του επικεφαλής της ΝΑΣ αφορά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 1994-1999 της Νομαρχίας που χρηματοδοτείται από το Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και εγκρίθηκε προχτές από το Νομαρχιακό Συμβούλιο. "Η ΕΕ μας υποχρεώνει να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα έργων μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων και της περιοχής". Γι' αυτό - κατέληξε ο Σπ. Χαλβατζής - δεν υπάρχει απολογισμός των δραστηριοτήτων που χρηματοδοτήθηκαν από το Β ΚΠΣ. "Ποιοι διαχειρίστηκαν τα κονδύλια που δόθηκαν; Τι δημιούργησαν; Ενίσχυσαν την παραγωγική βάση της χώρας; Δημιούργησαν θέσεις εργασίας;", είναι μερικά χαρακτηριστικά ρητορικά ερωτήματα που έθεσε ο επικεφαλής της ΝΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ