Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
"Ανάπτυξη" για τους εργολάβους, ανεργία για το λαό
  • Το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και οι προτάσεις της Νομαρχίας Πειραιά για τα έργα που θα ενταχθούν σ' αυτό, συζητήθηκαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο
  • Ελπίδα Παντελάκη: Επιλέξιμο στόχο πρέπει να αποτελεί ο κόσμος να έχει δουλιά, μόρφωση, περίθαλψη

"Μπορείς να έχεις σημαντική ανάπτυξη με σημαντικότατη αύξηση της ανεργίας. Αυτό δε σημαίνει τίποτα"!!! Τάδε έφη ο διορισμένος από την κυβέρνηση γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, Χαμακιώτης,απαντώντας προχτές κατά τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά σε ερώτηση της επικεφαλής της ΝΑΠ, Ελπίδας Παντελάκη,πώς εξηγείται να αυξάνεται η ανεργία και ταυτόχρονα να λέγεται ότι μέσω του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης θα υπάρξει ανάπτυξη. Με την απάντησή του ο περιφερειάρχης κατόρθωσε, μέσα σε μόλις δέκα λέξεις, να πει σε όφελος ποιου θα είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών και προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θέμα της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (πακέτο Σαντέρ) και οι προτάσεις της νομαρχίας για τα έργα που θα ενταχθούν σ' αυτό. Οπως ξεκαθάρισε ο περιφερειάρχης, τα προς διάθεση χρήματα δεν είναι ακόμα γνωστά, αλλά πρέπει να αναμένονται αντίστοιχα του "Πακέτου Ντελόρ". Ανάλογα θα είναι και τα κριτήρια επιλογής ένταξης των έργων στο νέο "πακέτο". Εργα, δηλαδή, που δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων και την ανάπτυξη της χώρας. Η δήλωση εξάλλου του περιφερειάρχη ότι το ΕΑΠΤΑ (Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης) δε θα χρηματοδοτείται πλέον από τους χρηματικούς πόρους του "Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης", είναι αποκαλυπτική. Ακόμα αποκαλυπτικότερη της κυβερνητικής λογικής ήταν η πρότασή του για έργα στον τουρισμό - με τα οποία, όπως είπε, "δίνουμε δείγμα γραφής συνεκτικής ανάπτυξης" - ή για την περίφραξη των γραμμών του τρένου. Φυσικό επόμενο των παραπάνω ήταν το μέγα θέμα της ανεργίας να αντιμετωπίζεται με τα περίφημα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν την αντιμετωπίζουν, αλλά τη διαιωνίζουν. "Η περιοχή του Πειραιά έχει επιλεγεί για την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας", υπογράμμισε ο περιφερειάρχης και ο λόγος πλέον είναι στο μαζικό λαϊκό κίνημα και στα συνδικάτα που ήδη τα έχουν απορρίψει.

Τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης περιλαμβάνονται και στις προτάσεις της νομάρχη Πειραιά, Μαίρης Τσανάκη,υπό τη μορφή προγραμμάτων κατάρτισης. Η αποδοχή των ΤΣΑ ακυρώνει έτσι τις όποιες θετικές προτάσεις της νομαρχίας για ένταξη έργων στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και αυτό υποχρέωσε τους νομαρχιακούς συμβούλους της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Ελπίδα Παντελάκη και Γιώργο Λαγωνίκα να τις καταψηφίσουν, γιατί δεν είναι συμβατό να λες ότι θα λύσεις προβλήματα και να συμφωνείς με την πολιτική της ΟΝΕ.

"Το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έχει καταρτιστεί, σχεδιαστεί και αποφασιστεί από την κυβέρνηση χωρίς να κληθεί να πει κανείς άποψη. Την έννοια της λαϊκής συμμετοχής στα κοινά, οι κυβερνώντες την αντιλαμβάνονται σαν συμφωνία στην πολιτική τους, αλλιώς την κατηγορούν σαν επικίνδυνη", τόνισε η επικεφαλής της ΝΑΣ, προσθέτοντας: "Αυτά τα χρήματα θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ζωής του κόσμου; Επιλέξιμος στόχος πρέπει να είναι ο κόσμος να έχει δουλιά, μόρφωση, περίθαλψη. Με τις πολιτικές κατευθύνσεις που υπάρχουν, εκατό τέτοια πακέτα αυτά τα ζητήματα δεν τα λύνουν. Τι αντιμετώπισαν τα πακέτα τα προηγούμενα χρόνια; Εδωσαν ώθηση στα ζητήματα της ανάπτυξης και της ανεργίας; Ενα αναπτυξιακό έργο που θα δημιουργούσε μόνιμες θέσεις εργασίας δεν έγινε. Και ο τελευταίος χώρος ανάπτυξης, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, φθίνει".

Η μόνιμη λιτότητα για τους εργαζόμενους με ταυτόχρονη αύξηση των κερδών των μεγάλων εταιριών θα είναι το αποτέλεσμα του λεγόμενου σχεδίου ανάπτυξης και με αυτή τη λογική κατεύθυνση και περιεχόμενο επιλέγονται από την κυβέρνηση τα διάφορα έργα, τόνισε η Ελπίδα Παντελάκη, σημειώνοντας ότι η εκπαίδευση μπαίνει στους επιλεγόμενους για χρηματοδότηση στόχους, επειδή άλλαξε ο χαρακτήρας της εκπαίδευσης. Σήμερα οικοδομείται ένα σχολείο που θα παράγει τους αυριανούς απασχολήσιμους.

Προτάσεις ανάπτυξης της παραγωγικής βάσης

"Με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης πόσοι μπορούν να βρουν δουλιά;", αναρωτήθηκε η Ελπίδα Παντελάκη, τονίζοντας: "Η ανεργία αντιμετωπίζεται με την ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης. Αντί γι' αυτό επιδοτείται η διάλυση της Ζώνης. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε να γίνει η Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο, χωρίς να παράγει τίποτα.

Προτείνουμε να ενισχυθεί η παραγωγική βάση του Πειραιά και η Ζώνη. Να υπάρξει ειδικό πακέτο για τα νησιά. Διαφωνούμε ριζικά με τα ΤΣΑ και τα προγράμματα κατάρτισης που προτείνονται. Είναι κοροϊδία και προσπάθεια εκτόνωσης της αγανάκτησης του κόσμου. Είναι ζήτημα τιμής και ευθύνης για τη Νομαρχία Πειραιά να μη βάλει πλάτη σ' αυτή την πολιτική. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο να σταθεί κοντά στα προβλήματα του κόσμου και να παλέψει μαζί του. Μόνο με την πάλη του λαού λύνονται τα προβλήματα".

Ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος,αφού παρατήρησε ότι η επιλογή των έργων γίνεται ανάλογα με το ποιος κινεί τα νήματα, τόνισε ότι το θέμα είναι να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να διεκδικήσει κονδύλια. Ακολούθως η εμπεριστατωμένη παρουσίαση των πέντε αναπτυξιακών προτάσεων του Δήμου είχε σαν αποτέλεσμα να περιληφθούν στην τελική πρόταση της νομαρχίας.

Να σημειωθεί ότι η μόνη διαφωνία μεταξύ της νομάρχη και του υποστηριζόμενου από το ΠΑΣΟΚ συνδυασμού του Δημήτρη Σαράφογλου ήταν η πατρότητα των αρχικών προτάσεων που κινούνταν στην ίδια πολιτική αντίληψη. "Τα εννέα δέκατα των προτάσεων του συνδυασμού μας αναφέρονται στις προτάσεις της νομαρχίας", είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Σαράφογλου.

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ