ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επαθλα του Θεατρικού Μουσείου

Το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο,συνεχίζοντας την παράδοση των Θεατρικών Επάθλων, πραγματοποιεί, τη Δευτέρα (8.30μμ), στο Θέατρο "Κοτοπούλη - Ρεξ" (Πανεπιστημίου 48), την απονομή βραβείων σε ανθρώπους του θεάτρου κατά τη διετία που πέρασε (1996 - 1998). Θα απονεμηθούν τα επαθλα: "Μαρίκα Κοτοπούλη" (βραβείο ερμηνείας Α' γυναικείου ρόλου), "Κυβέλη" (για συνολική, πολυετή προσφορά), "Αιμίλιος Βεάκης" (Α' ανδρικού ρόλου), "Τα Παναθήναια" (ερμηνείας ρόλου επιθεώρησης), "Φώτος Πολίτης" (σκηνοθεσίας), "Πάνος Αραβαντινός" (σκηνογραφίας - ενδυματολογίας), "Δημήτρης Μητρόπουλος" (μουσικής επένδυσης) και "Κούλα Πράτσικα" (χορογραφίας). Από φέτος θεσπίζεται και το έπαθλο "Μένανδρος" σε ξένη προσωπικότητα που εργάστηκε στον ελληνικό χώρο. Τα έπαθλα θα απονείμουν η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη και άλλες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου.

Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Κώστας Ασημακόπουλος, Γιώργος Ανεμογιάννης, Ηρακλής Λογοθέτης, Γιώργος Μονεμβασίτης, Χαρά Μπακονικόλα, Λέανδρος Πολενάκης, Ελένη Χατζηαργύρη.

Ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8 μμ) στο χώρο τέχνης "24" (Κλεομένους 24), έκθεση έργων ζωγραφικής των: Βασίλη Βλασταρά, Μαργαρίτας Γελαδά και του Γιάννη Σκαλτσά.Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το λεύκωμα "Ξένος, ο άλλος μου εαυτός" (εκδόσεις "Πατάκη"). Συγγραφείς οι: Ευγένιος Αρανίτσης, Νίκος Βασιλειάδης, Δημήτρης Δημητριάδης, Σωτήρης Δημητρίου, Βασίλης Καραποστόλης, Δημοσθένης Κούρτοβικ, Μαρία Μήτσορα, Νίκος Μπακόλας, Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, Μισέλ Φάις.

  • Εκθεση έργων ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής διαφόρων καλλιτεχνών, φιλοξενείται μέχρι τις 17 Απριλίου στην γκαλερί "Αργώ" (Μέρλιν 8). Την έκθεση οργανώνει η "Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου", με σκοπό να ενισχυθεί οικονομικά η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός Νέου Κοινοτικού Σπιτιού γι' αυτά τα άτομα. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι: Γ. Γκολφίνος, Ειρ. Γκόνου, Π. Γράββαλος, Μ. Θεοφυλακτόπουλος, Ειρ. Κανά, Κ. Κατζουράκης, Ειρ. Κεράνη, Ν. Κληρονόμος, Μ. Μανουσάκης, Χρ. Μαρκίδης, Εύα Μελά, Θ. Μορές, Χρ. Μποκόρος, Χρ. Μπότσογλου, Χρ. Παλλαντζάς, Μ. Παντελιάς, Θ. Παπαγιάννης, Λ. Παπούλια, Φ. Πατρικαλάκης, Αγ. Ραζής, Κ. Ρόκος, Γ. Ρόρρης, Π. Τέτσης κ.ά.
  • Στην αίθουσα τέχνης "Κρεωνίδης" (Κανάρη 24), παρουσιάζεται μέχρι τις 7 Απριλίου, έκθεση έργων ζωγραφικής της Μαρίας Κιτσοπούλου.Η σειρά αυτή των έργων της αφορά στην εικαστική απόδοση μιας καθημερινότητας, που βιώνουμε άμεσα, μολονότι τη θεωρούμε αμελητέα.
  • Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4), φιλοξενείται ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ηλία Χαρίση.Τα έργα έχουν ως αποκλειστικό θέμα τον άνθρωπο και τον κόσμο του. Τα χαρακτηρίζει η λιτότητα της σύνθεσης, η πυκνή αφήγηση, η ποιότητα του σχεδίου, η ευαισθησία του χρώματος, οι συμβολικές προεκτάσεις και η δραματοποίηση των συνθέσεων.
  • Στην αίθουσα τέχνης "έκφραση" (Μεταξά και Φοίβης 11, Γλυφάδα), παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής του Αγγελου Ραζή.Κυριαρχεί το φως και το χρώμα.
Εκτός των τειχών

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών (Μαιζώνος 110), παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής του Παύλου Σάμιου.Τίτλος της ενδιαφέρουσας αυτής έκθεσης, την οποία επιμελείται η Ολγα Μεντζαφού - Πολύζου,"30 χρόνια ζωγραφική".

  • Σχέδια και χαλκογραφίες του Λυκούργου Κογεβίνα (1887 - 1940), παρουσιάζονται μέχρι τις 30 Μαϊου στο Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών.Τη σημαντική αυτή έκθεση, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Εμ. Χ. Κάσδαγλη,διοργανώνει το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας.Συγκεκριμένα, στην έκθεση παρουσιάζονται από τρία μεγάλα λευκώματα, τα οποία φιλοτέχνησε ο Λ. Κογεβίνας, χαλκογραφίες και βιβλία που είχε εικονογραφήσει ο καλλιτέχνης, καθώς και ποικίλα σχέδια και ακουαρέλες. Τα έργα του Λ. Κογεβίνα παραμένουν ως σήμερα πρότυπα χαρακτικής τέχνης και μοναδικές καταγραφές των αρχαιολογικών μνημείων και εκκλησιών της Ελλάδας.
  • Εγκαινιάζεται την 1η Απριλίου στην αίθουσα τέχνης "Τερακότα" (Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη), έκθεση έργων ζωγραφικής της Ράνιας Ράγκου.Οπως σημειώνει ο θεωρητικός τέχνης Δημοσθένης Δαββέτας,"Κάθε στοιχείο των πινάκων της Ρ. Ράγκου είτε είναι ζωγραφισμένο, είτε πρόκειται για βιομηχανικό αντικείμενο που έχει πάνω του το σημάδι μιας πινελιάς, είτε, είτε, είτε..., δείχνει να 'ναι προϊόν μιας ζωγραφικής χειρονομίας. Πρόκειται για ένα άγγιγμα που σημαδεύει, για να εμπλουτίσει και να διευρύνει την ήδη υπάρχουσα παραδοσιακή ζωγραφική γλώσσα: παίρνει στοιχεία από την καθημερινότητα και τα "βαπτίζει", ή τα "χρίζει", αν θέλετε, έτσι ώστε να φύγουν από το προηγούμενο περιβάλλον που υπήρχαν και να μπουν σ' ένα καινούριο, το ζωγραφικό". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 1η Μαϊου.
  • Παρατείνονται μέχρι το τέλος Απριλίου οι εκθέσεις "Ζωγραφική για το θέατρο: Γ. Μόραλης, Γ. Τσαρούχης, Ν. Χατζηκυριάκος - Γκίκας" και "Δωρεά Α. Ιόλα. Μόνιμη Συλλογή" που παρουσιάζει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,στο χώρο του, στη ΔΕΘ. Σημειώνουμε ότι διοργανώνονται ξεναγήσεις για σχολικές και άλλες εκπαιδευτικές ομάδες, μετά από τηλεφωνικό ραντεβού.
Πασχαλινή εορταγορά

Το Κέντρο Ζωής που παρέχει ψυχολογική και πρακτική βοήθεια σε άτομα με ΕΪΤΖ, στην προσπάθειά του να βρει οικονομικούς πόρους, διοργανώνει παζάρι με είδη δώρων. Θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Θα λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

  • Πασχαλινή εορταγορά θα πραγματοποιήσει η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών.Στο ξενοδοχείο "Holiday Inn" (Μιχαλακοπούλου 50, Ιλίσια), 1 -2 του Απρίλη (10πμ - 7μμ) και 3 του Απρίλη (10πμ - 2μμ) μπορείτε να βρείτε πασχαλινά δώρα, ρούχα, βιβλία και πολλά άλλα ασυνήθιστα είδη και αντικείμενα.
Πανεπιστημιακή "Αθηνά"

Στον τρίτο χρόνο κυκλοφορίας του, μπαίνει το διμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, "Αθηνά".Στις σελίδες του 11ου τεύχους που πρόσφατα κυκλοφόρησε, φιλοξενείται αφιέρωμα στο Διεθνές Συνέδριο του Σολωμού, που διοργάνωσε τον περασμένο Οκτώβρη το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στις σελίδες της Επικαιρότητας, υπάρχει αναφορά στις εκδηλώσεις: "Κοινοβούλιο και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης", "Ημέρα Κυπριακής Δημοκρατίας", "Ελληνοτουρκική Πανεπιστημιακή συνεργασία", καθώς και η έκθεση του Κέντρου Πληροφοριών του ΟΗΕ για τη Διεθνή Χρηματοπιστωτική Κρίση. Στη στήλη των "Πανεπιστημιακών Νέων" υπάρχει εκτενής αναφορά στην παράσταση του Γκολντόνι "Λοκαντιέρα". Στην ίδια στήλη παρατίθενται πληροφορίες για τη συνάντηση των Πρυτάνεων και άλλων εκπροσώπων Πανεπιστημίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ στις σελίδες "Από το χώρο της Ερευνας" ξετυλίγεται το επιστημονικό ερευνητικό έργο του καθηγητή Δημήτρη Τριχόπουλου. Οι καθιερωμένες στήλες της "Αθηνάς" περιλαμβάνουν σ' αυτό το τεύχος τις αναγορεύσεις επιφανών καθηγητών από τους χώρους της Οδοντιατρικής, της Ανθρωπολογίας, κ.ά.

"Πορτραίτο" ονομάζεται η έκθεση που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδας (αίθουσα Ωδείου Αθηνών, Ρηγίλλης). Μέχρι τις 18 του Απρίλη εκτίθενται γλυπτά και σχέδια σημαντικών Ελλήνων γλυπτών, μελών του Συλλόγου. Η έκθεση θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 6 έως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 10.30πμ έως τις 1.30 το μεσημέρι.

Το Λογοτεχνικό Τμήμα του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Αλίμου,οργανώνει στις 29 του Μάρτη (8μμ) βραδιά ηχοράματος του Δημήτρη Ταλιάνη.Στη δημοτική θεατρική σκηνή "Κάρολος Κουν" (Υψηλάντου και Θησείου - Κάτω Καλαμάκι), θα προβληθούν τα ηχοράματα "Υδάτινοι δρόμοι" και "Πάτμος" με φωτογραφίες του Δ. Ταλιάνη και μουσική του Μ. Αναγνώστου.Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Φαίδων Θεοφίλου.

Με δύο πανηγυρικές συναυλίες τιμάται σήμερα και αύριο στην Κριμαία η 25η Μαρτίου. Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στη Γιάλτα και στη Συμφερόπολη, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας της Κριμαίας,της σοπράνο Ιωάννας Σφήκα - Καρβελά και της πιανίστριας Τατιάνας Κιμ.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Μανώλη Καλομοίρη, Περικλή Κούκου, Β. Φεμελίδη και Σ. Ραχμάνινοφ και τραγούδια Ελλήνων συνθετών.

Εργο του Μιχάλη Μανουσάκη
40χρονα ελληνικής κεραμικής

Η Πανελλήνια Ενωση Κεραμιστών - Αγγειοπλαστών σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου, διοργανώνουν έκθεση - αφιέρωμα στο σαραντάχρονο θεσμό των Πανελληνίων Εκθέσεων Κεραμικής.Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7μμ) στην αίθουσα τέχνης "Αλέξανδρος Γαρδέλης" (Κηφισίας 207, Μαρούσι). Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν βραβευμένα έργα και έντυπο υλικό από το 1959, χρονιά που πρωτοξεκίνησαν οι πανελλήνιες εκθέσεις κεραμικής, ως σήμερα. Θα φιλοξενηθούν έργα των καλλιτεχνών: Ηρας Τριανταφυλλίδη, Π. Βαλσαμάκη, Μ. Δάνου, Μ. Χατζηνικολή, Χ. Δαραδήμου, Ε. Δροσάκη, Β. Γουνελά, Κ. Νεοφύτου, Χ. Χωραφά, Λ. Μπακογιάννη, Β. Δημητρίου και τριάντα ακόμη γνωστών κεραμιστών. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ένα μικρό αφιέρωμα στο σημαντικότατο έργο της αείμνηστης φωτογράφου Nelly. Θα εκτεθούν αφίσες και έντυπο αρχειακό υλικό από το έργο της. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 16 του Απρίλη και θα λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργανώνει αύριο (11πμ - 3μμ) στο Πολιτιστικό Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος" (Πειραιώς 254), εργαστήριο κατασκευής Πασχαλινών λαμπάδων. Τα παιδιά και οι γονείς τους θα μάθουν για το έθιμο της λαμπάδας, τον τρόπο κατασκευής της και θα δημιουργήσουν τη δική τους πασχαλινή λαμπάδα με ποικίλα υλικά, κορδέλες, λουλούδια και διάφορα διακοσμητικά. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 4835.300.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ