Σάββατο 27 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκτός των τειχών

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών (Μαιζώνος 110), παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής του Παύλου Σάμιου.Τίτλος της ενδιαφέρουσας αυτής έκθεσης, την οποία επιμελείται η Ολγα Μεντζαφού - Πολύζου,"30 χρόνια ζωγραφική".

  • Σχέδια και χαλκογραφίες του Λυκούργου Κογεβίνα (1887 - 1940), παρουσιάζονται μέχρι τις 30 Μαϊου στο Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών.Τη σημαντική αυτή έκθεση, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Εμ. Χ. Κάσδαγλη,διοργανώνει το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας.Συγκεκριμένα, στην έκθεση παρουσιάζονται από τρία μεγάλα λευκώματα, τα οποία φιλοτέχνησε ο Λ. Κογεβίνας, χαλκογραφίες και βιβλία που είχε εικονογραφήσει ο καλλιτέχνης, καθώς και ποικίλα σχέδια και ακουαρέλες. Τα έργα του Λ. Κογεβίνα παραμένουν ως σήμερα πρότυπα χαρακτικής τέχνης και μοναδικές καταγραφές των αρχαιολογικών μνημείων και εκκλησιών της Ελλάδας.
  • Εγκαινιάζεται την 1η Απριλίου στην αίθουσα τέχνης "Τερακότα" (Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη), έκθεση έργων ζωγραφικής της Ράνιας Ράγκου.Οπως σημειώνει ο θεωρητικός τέχνης Δημοσθένης Δαββέτας,"Κάθε στοιχείο των πινάκων της Ρ. Ράγκου είτε είναι ζωγραφισμένο, είτε πρόκειται για βιομηχανικό αντικείμενο που έχει πάνω του το σημάδι μιας πινελιάς, είτε, είτε, είτε..., δείχνει να 'ναι προϊόν μιας ζωγραφικής χειρονομίας. Πρόκειται για ένα άγγιγμα που σημαδεύει, για να εμπλουτίσει και να διευρύνει την ήδη υπάρχουσα παραδοσιακή ζωγραφική γλώσσα: παίρνει στοιχεία από την καθημερινότητα και τα "βαπτίζει", ή τα "χρίζει", αν θέλετε, έτσι ώστε να φύγουν από το προηγούμενο περιβάλλον που υπήρχαν και να μπουν σ' ένα καινούριο, το ζωγραφικό". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 1η Μαϊου.
  • Παρατείνονται μέχρι το τέλος Απριλίου οι εκθέσεις "Ζωγραφική για το θέατρο: Γ. Μόραλης, Γ. Τσαρούχης, Ν. Χατζηκυριάκος - Γκίκας" και "Δωρεά Α. Ιόλα. Μόνιμη Συλλογή" που παρουσιάζει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,στο χώρο του, στη ΔΕΘ. Σημειώνουμε ότι διοργανώνονται ξεναγήσεις για σχολικές και άλλες εκπαιδευτικές ομάδες, μετά από τηλεφωνικό ραντεβού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ