ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Μάρτη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ

Η οικογένεια Αντώνη Καλαμπόγια προσφέρει 40.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Μπραχαμίου, για τις ευρωεκλογές.

***

Συμπληρώνονται 6 μήνες από το θάνατο του αγαπημένου συντρόφου μου ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΒΑΗ (Αχιλλέα Πετρίτη).

Στη μνήμη του προσφέρω στο κόμμα μας, το ΚΚΕ, για τις ευρωεκλογές, 100.000 δρχ., μέσω ΝΕ Ιωαννίνων.

Η γυναίκα του Λίτσα Βάη

* * *

Ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ γεννήθηκε το 1921 στην Αγία Παρασκευή Βόλου. Το 1939 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Το 1942 το Σεπτέμβρη εντάχθηκε στις πρώτες αντάρτικες ομάδες του 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ του Πηλίου. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας κυνηγήθηκε αλύπητα από το μεταβαρκιζιανό καθεστώς. Τον Αύγουστο του 1944 δολοφονήθηκε ο πατέρας του από Γερμανούς.

Το 1947 συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στο Μούδρο της Λήμνου για 2 χρόνια. Τον Αύγουστο του 1949 μεταφέρεται στο Βόλο, περνά από Εκτακτο Στρατοδικείο μαζί με άλλους 10 συντρόφους του, καταδικάζονται σε θάνατο και εκτελούνται στις 17 Σεπτέμβρη 1949 στη θέση Καζανάκι Βόλου.

Στη μνήμη του καθώς και στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ που εκτελέστηκε το 1944 από Γερμανούς και της ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ,που πέθανε το Μάρτη του 1983 προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

Γ. - Μ.

* * *

Στις 23 Μάρτη συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μου σύζυγος ΗΛΙΑΣ Γ. ΔΕΔΟΥΣΗΣ,από το Χρύσοβο Μεσσηνίας, δικηγόρος, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρω 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου καθώς για τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης αγωνιζόταν ως το τέλος της ζωής του.

Αικατερίνη Ρετζέπη - Δεδούση

* * *

Στις 14 Μάρτη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΣΙΝΑ.Γεννήθηκε στα Κανάλια Καρδίτσας το 1931. Αετόπουλο στην Κατοχή, στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και με την υποχώρηση του ΔΣΕ έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη.

Επαναπατρίστηκε το 1957.

Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε.

Στη μνήμη του ο γιος του Χρήστος Κασινάς πρόσφερε στη ΝΕ Καρδίτσας 5.000 δρχ.

* * *

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΕΓΟΣ εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ το 1941. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και ήταν μέλος της Επιτροπής Εθνικής Αλληλεγγύης στο χωριό του. Στις 15 Αυγούστου 1946 έπεσε σε ενέδρα της Χωροφυλακής στην τοποθεσία "Ταφίλη Βρύση" στον Ολυμπο και τραυματίστηκε στο πόδι. Το 1948 δικάστηκε και εξορίζεται στα Γιούρα.

Αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από 10 χρόνια και ανέλαβε γραμματέας της ΕΔΑ στο Αργυροπούλι. Από τότε ως το θάνατό του, έδινε τις καθημερινές μικρές και μεγάλες μάχες από τις γραμμές του Κόμματος, για την ειρήνη, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό.

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του, τα παιδιά του Αθανάσιος Τέγος και Βασ. Τέγος πρόσφεραν στη μνήμη του, μέσω ΚΟΒ Αργυροπουλίου, 20.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

* * *

Στη μνήμη του ΑΝΔΡΕΑ ΣΟΥΚΕΡΗ,μέλους του ΚΚΕ, η σύζυγός του Στέλλα προσφέρει στο ΚΚΕ 5.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Ανω Ζωγράφου.

* * *

Ο αντιστασιακός Φίλιππας Ανθούλης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Παρασκευής", 10.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές, στη μνήμη της ΙΟΥΛΙΑΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ,συζύγου του αξέχαστου κομμουνιστή ηγέτη - ήρωα του λαού και συμπατριώτη του, Νίκου Πλουμπίδη.

* * *

Πέρασαν 55 χρόνια από τις 26 Μάρτη 1944. Η μνήμη μου δεν μπορεί να το ξεχάσει. Ελληνες προδότες και Γερμανοί μέσα σε σφοδρή χιονοθύελλα, από δύσβατα μονοπάτια κύκλωσαν το χωριό μου Σπηλιά Κισσάβου. Επεδίωκαν να αιφνιδιάσουν τα τμήματα των ανταρτών και ιδιαίτερα τους σαμποτέρ του Μηχανικού του Ολύμπου, οι οποίοι στις 23 Φλεβάρη 1944 είχαν ανατινάξει μια γερμανική αμαξοστοιχία. Οι αντάρτες δεν πιάστηκαν και το μόνο "ανδραγάθημα" των κατακτητών και των συνεργατών τους ήταν να σκοτώσουν την Φωτεινή Τζιέρα και στην αγκαλιά της την κόρη της Βαγγελίτσα, 2 χρόνων.

Αντί για λουλούδια στους τάφους των γονιών μου και της γυναίκας μου ΕΛΕΝΗΣ,ΕΠΟΝίτισσας, προσφέρω 100 δολάρια για τις ευρωεκλογές και 100 δολάρια για τους Κούρδους.

Κ. Δημητριάδης, Τορόντο Καναδά

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ,μέλους του ΚΚΕ ως το θάνατό του, προσφέρω 15.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Πολίχνης Θεσσαλονίκης και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

Αννα Σαββίδου

* * *

Στη μνήμη των ΣΤΡΑΤΗ και ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΦΟΥΤΣΙΤΖΗ,αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, προσφέρουμε 5.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Οι κόρες τους Μαρία, Ελένη

Οι γαμπροί τους Σοφοκλής και Κώστας

Τα εγγόνια τους

* * *

Στη μνήμη του πεθερού μου ΝΙΚΟΥ ΣΑΒΟΥΛΙΔΗ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που πέθανε το 1987. Των γονιών μου ΑΧΙΛΛΕΑ και ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ,μαχητών του ΔΣΕ, οι οποίοι έζησαν πολιτικοί πρόσφυγες στο χωριό "Νίκος Μπελογιάννης" της Ουγγαρίας, επαναπατρίστηκαν και πέθαναν ο πατέρας μου το 1980 και η μητέρα μου το 1992. Καθώς και στη μνήμη της αδελφής μου ΟΛΓΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ,μαχήτριας του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε σε μάχη στα Γρεβενά, οι οποίοι κατάγονταν από το Καπνοχώρι Κοζάνης, προσφέρω 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Ροδοχωρίου Συκεών Θεσσαλονίκης.

Κίτσα Σαβουλίδου

* * *

Με τη συμπλήρωση 9 μηνών από το θάνατο του ΓΙΑΝΝΗ ΛΕΚΚΑ η σύζυγός του Χρύσα Κουτούφαρη - Λέκκα προσφέρει στη μνήμη του 30.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Χολαργού.

* * *

Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΟΡΓΚΟΛΗ,που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατό του, ο αδελφός του Κώστας Γκοργκόλης πρόσφερε 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Αιτωλικού.

* * *

Σήμερα, 28 Μάρτη συμπληρώνονται 6 μήνες από τότε που έφυγε ξαφνικά από κοντά μας ο αγαπημένος μου σύζυγος ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΑΝΤΖΑΣ.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του πατέρα μου ΛΑΖΑΡΟΥ ΠΟΖΑΤΖΙΔΗ και των θείων μου ΗΡΑΚΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ΑΝΕΣΤΗ ΠΟΖΑΤΖΙΔΗ,αγωνιστών, που πέρασαν από το Μακρονήσι, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.Σοφία Μητραντζά

* * *

Στη μνήμη του ζωγράφου ΒΑΣΙΛΗ ΑΡΜΑΟΥ,του αντιστασιακού, Μακρονησιώτη και ακούραστου αγωνιστή της ειρήνης, ο οποίος μας άφησε το 1976, προσφέρω στο ΚΚΕ για τη μάχη των ευρωεκλογών 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Εικαστικών.

Η γυναίκα του

* * *

Στη μνήμη της αδελφής μου ΕΛΛΗΣ ΦΑΡΣΑΚΙΔΗ και της γυναίκας μου ΙΩΑΝΝΑΣ ΠΥΛΩΝΑ,προσφέρω για τη μάχη των ευρωεκλογών 80.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Εικαστικών και έντυπο υλικό αξίας 1.000.000 δρχ. στην ΕΕΔΥΕ.

Γιώργος Φαρσακίδης

* * *

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου συζύγου μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΡΖΕΝΤΑ,αντιστασιακού και καταξιωμένου ζωγράφου, προσφέρω στο ΚΚΕ, για τη μάχη των ευρωεκλογών 35.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Εικαστικών.

Αλίκη Δαρζέντα

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μου ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΣΜΑΝΙΔΗ και του θείου μου ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΣΜΑΝΙΔΗ από το χωριό Αντιγόνεια Κιλκίς, που δολοφονήθηκαν από ταγματασφαλίτες της περιοχής το 1944, καθώς και στη μνήμη της μητέρας μου ΟΛΓΑΣ ΜΑΣΜΑΝΙΔΗ,προσφέρω για τις ευρωεκλογές 20.000 δρχ.

Δ. Μασμανίδης

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μας ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΥ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και των κατοπινών αγώνων, με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του, προσφέρουμε στη μνήμη του 10.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

Η κόρη του Ολγα, ο γαμπρός του Λάζαρος

* * *

Στις 22 Μάρτη συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από το θάνατο της μητέρας μου ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ Ν. ΓΑΚΗ.Πέθανε στις 22 Μάρτη 1985.

Στη μνήμη της προσφέρω 30.000 δρχ. στο παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Βύρωνα.

Χάρης Ν. Γάκης

* * *

Στις 14 Απρίλη 1988 έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγωνιστή της λευτεριάς και της ανεξαρτησίας της πατρίδας, παλαίμαχου κομμουνιστή ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΑΝ.Από τα νεανικά του χρόνια παίρνει ενεργό μέρος στον αγώνα κατά των κατακτητών της πατρίδας. Στο Πανεπιστήμιο, όπου φοιτούσε, γίνεται μέλος της ΕΠΟΝ και το 1943 μπαίνει στις γραμμές του ηρωικού ΚΚΕ.

Μετά την Απελευθέρωση καταδιώκεται, συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στον Αϊ Στράτη και το Μακρονήσι. Το 1962, μετά από τη διάλυση του στρατοπέδου, εντάσσεται στην ΕΔΑ και αναδεικνύεται σε γραμματέα της ΕΔΑ των ανατολικών συνοικιών Θεσσαλονίκης.

Στη δικτατορία συλλαμβάνεται, εκτοπίζεται στα Γιούρα και από εκεί μεταφέρεται στη Λέρο στο στρατόπεδο στο Παρθένι.

Με τη διάλυση του στρατοπέδου δουλεύει παράνομα στις γραμμές του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη και με την ανατροπή της χούντας εκλέγεται στη Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ ως οργανωτικός και συνάμα εκλέγεται πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων. Οι σύντροφοι και συναγωνιστές του που συνεργάστηκαν μαζί του πάντα θα θυμούνται το σύντροφό τους Ανδρόνικο, ο οποίος ως το τέλος της ζωής του πιστά υπηρέτησε το Κόμμα και το λαό του.

Στη μνήμη του προσφέρω στο ηρωικό ΚΚΕ 25.000 δρχ., μέσω της ΚΟΒ Βυζαντίου Καλαμαριάς για τις ευρωεκλογές και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η γυναίκα του Λούση

* * *

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΙΔΟΥ,μέλους του ΚΚΕ, τα μέλη της ΚΟΒ Πατρίδας Ημαθίας προσφέρουν 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΤΙΔΗ και του αδελφού μου ΜΙΧΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ προσφέρω 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

Χιονία Κουρτίδου

* * *

Στη μνήμη του ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΣΣΟΡΑ,ΕΠΟΝίτη στην Κατοχή από τη Βοιωτία, ο αδελφός του Δημ. Κοσσόρας προσφέρει 5.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

* * *

Η Ρούλα Νικολακέα και τα παιδιά της προσφέρουν 30.000 δρχ. στην ΚΟΒ Καναπίτσας Νέου Ηρακλείου για τη μάχη των ευρωεκλογών, στη μνήμη του αξέχαστου συζύγου και πατέρα ΙΩΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΕΑ.

* * *

Στη μνήμη της αδελφής μας ΔΗΜΗΤΡΑΣ Γιαννοπούλου - ΚΟΥΤΟΥΓΕΡΑ,η οποία στάθηκε πιστή στις πολιτικές θέσεις και δραστηριότητες του ΚΚΕ, και αντί για χρονιάτικο μνημόσυνο, προσφέρουμε 40.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Πλάκας (Αθήνα) στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

Γεωργία, Αννα και Δημήτρης Γιαννόπουλος

* * *

Στις 20 Φλεβάρη 1999 ύστερα από μακρόχρονη ανίατη αρρώστια έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΛΕΞΗ από τη Σέκλιζα Καρδίτσας. Γεννήθηκε στη Σέκλιζα το 1923 από γονείς αγρότες με προοδευτικές ιδέες. Στην Κατοχή η οικογένειά του οργανώθηκε στο ΕΑΜ και ο Λευτέρης ήταν ΕΠΟΝίτης και καθοδηγητής της Οργάνωσης του χωριού του. Κάθε βράδυ με τον τηλεβόα μετέδιδε τις ειδήσεις από τη δράση του ΕΛΑΣ στην περιοχή και τις επιτυχίες του σοβιετικού στρατού ενάντια στους χιτλερικούς.

Μετά τη Βάρκιζα κυνηγήθηκε από τους τρομοκράτες του Σούρλα και του Βουρλάκη και αναγκάστηκε στις 17 Ιούλη 1946 να καταφύγει στο ΔΣΕ, μαζί με άλλους 10 πατριώτες από τη Σέκλιζα. Πήρε μέρος στις μάχες στο Γράμμο και στο Βίτσι, στο Μάλι Μάδι. Διακρινόταν πάντα για το ήθος, την αποφασιστικότητα, τον ήπιο χαρακτήρα και εκτελούσε πάντα με πίστη και συνέπεια τις αποστολές που του ανέθεταν.

Με το τέλος του Εμφύλιου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, εργάστηκε στην παραγωγή και τιμήθηκε με το Μετάλλιο Λένιν. Τελείωσε την τετράχρονη Σχολή Αξιωματικών της Τασκένδης. Εκεί δημιούργησε οικογένεια.

Επέστρεψε στην πατρίδα έπειτα από 28 χρόνια πολιτικής προσφυγιάς και ζούσε στη Σέκλιζα. Επαιρνε μέρος στις δραστηριότητες της τοπικής ΚΟΒ και ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Σέκλιζας για τις ευρωεκλογές.

Η συντρόφισσά του Μαριγούλα

Ο γιος του Βαγγέλης

Συμπληρώνονται 22 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Ευγενείας - Χαραυγής.

Η οικογένειά του



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ