ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΜΕΑ Δ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στο επίκεντρο η δράση για την ειρήνη

Η 1η και ιδρυτική Συνδιάσκεψη του Τομέα Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ,που αποτελείται από ΟΒ μαθητών και εργαζομένων, της περιοχής Χαριλάου, Τούμπας και του Κέντρου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Μάρτη, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού για την ανοδική πορεία της Οργάνωσης, αλλά και αγανάκτησης για τα δραματικά γεγονότα του Κοσσυφοπεδίου.

Οι αντιπρόσωποι μετέφεραν στη συνδιάσκεψη τις πλούσιες εμπειρίες τους από τους μαθητικούς αγώνες και τόνισαν ιδιαίτερα το ρόλο της ΚΝΕ στην οργάνωση και την ανάπτυξη του μαθητικού κινήματος, που έφερε καίριο πλήγμα στην κυβερνητική πολιτική. Τόνισαν, επίσης, την ανάγκη της οργανωμένης και συγκροτημένης δουλιάς μέσα στα σχολεία, στοχεύοντας στην ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη της Οργάνωσης.

Οι συνδικαλιστές μαθητές υπογράμμισαν ότι αυτοί είναι η κερδισμένοι γενιά. Μια γενιά, που απέδειξε ότι ξέρει να αγωνίζεται, να διεκδικεί και να κερδίζει μέσα από την οργανωμένη πάλη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο με τους φυσικούς συμμάχους της νεολαίας, που δεν είναι άλλοι από τους καθηγητές, τους γονείς, τους φοιτητές, τους ίδιους τους εργαζόμενους. Τόνισαν, επίσης, ότι η μάχη ενάντια στη δουλική πολιτική της κυβέρνησης δε σταματά εδώ. Οι μάχες θα συνεχιστούν και θα είναι νικηφόρες για το μαθητικό κίνημα.

Εμφαση στις μαθητικές κινητοποιήσεις δόθηκε και από τους εργαζόμενους Κνίτες, που, κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων, βρέθηκαν στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών, δίνοντας μαζί τη μάχη για μια δημόσια δωρεάν παιδεία για όλο τον λαό. Μια μάχη που τους βοήθησε να θέσουν ουσιαστικούς στόχους και σύσφιξε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των μελών της ΚΝΕ.

Μπροστά στα δραματικά γεγονότα στο Κόσσοβο κάτω από τις επιταγές των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ και τη δουλική εμπλοκή της χώρας μας στον ωμό εκβιασμό ενάντια σε ένα ελεύθερο ανεξάρτητο κράτος, οι μαθητές και οι εργαζόμενοι έθεσαν ως στόχο την άμεση επαναδραστηριοποίηση της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Μια νεανική οργάνωση για την ειρήνη, που θα συσπειρώσει γύρω της νέους ανθρώπους, που αντιτίθενται και παλεύουν ενάντια στις ιμπεριαλιστικές διαθέσεις των κρατών. Ενώ οι μαθητές έβαλαν στόχο να φέρουν για συζήτηση το θέμα της ειρήνης στη Βαλκανική στα σχολεία τους, καλώντας μαζικά τους συμμαθητές τους να αντιδράσουν έμπρακτα ενάντια στην απειλή του πολέμου.

Ενόψει των ευρωεκλογών, οι Κνίτες και οι Κνίτισσες αποφάσισαν να διευρύνουν ακόμη περισσότερο την επιρροή τους στους χώρους, όπου ζει και εργάζεται η νεολαία, στοχεύοντας στην υπερψήφιση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ από τους νέους και τις νέες που αντιδρούν και αντιστέκονται.

Την 1η Τομεακή Συνδιάσκεψη του Τομέα Δήμου Θεσσαλονίκης παρακολούθησε ο Νίκος Χριστάνης, εκ μέρους του ΝΓ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ενώ γραμματέας του Τομέα εκλέχτηκε ο Δημήτρης Μαϊκίδης,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Εντονα προβλήματα για τους σπουδαστές

Τα προβλήματα σίτισης, στέγασης και μετακίνησης, που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές του Παραρτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στην Πρέβεζα, καθώς επίσης και τα προβλήματα που αφορούν την κτιριακή υποδομή του Ιδρύματος, τα συγγράμματα και το εκπαιδευτικό προσωπικό, φέρνουν με σχετική Ερώτηση στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Μαρία Μπόσκου.

Οπως επισημαίνουν στην Ερώτηση, οι βουλευτές του ΚΚΕ, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος είναι απαράδεκτες, τα δρομολόγια της αστικής συγκοινωνίας είναι μόνο δύο, η τιμή του εισιτηρίου στην αστική συγκοινωνία είναι τσουχτερή (120 δρχ. το φοιτητικό), ενώ οι σπουδαστές είναι αναγκασμένοι να πηγαινοέρχονται τουλάχιστον 4 φορές, αφού κάνουν μαθήματα καθημερινά (εκτός Παρασκευής) και πρωί και απόγευμα. Αυτό έχει αποτέλεσμα να πληρώνουν ταξί ή να πηγαινοέρχονται με τα πόδια διανύοντας μεγάλες αποστάσεις αφού το ΤΕΙ βρίσκεται έξω από την πόλη. Η τιμή του εισιτηρίου στην αστική συγκοινωνία είναι τσουχτερή (120 δρχ. το φοιτητικό). Οσον αφορά τα συγγράμματα, οι κομμουνιστές βουλευτές επισημαίνουν ότι στο ένα τουλάχιστον Τμήμα δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα βιβλία (έχουν δοθεί μόνο τα 3 από τα 10 που θα έπρεπε), ενώ δυσκολίες αντιμετωπίζουν ακόμα για τη σίτισή τους και τη διαμονή τους. "Θεωρούνται πλούσιοι οι σπουδαστές που το οικογενειακό τους εισόδημα φτάνει τα 3 εκατομμύρια δραχμές (! ), με αποτέλεσμα να μην επιδοτούνται. Ετσι μόνο 18 στους 80 σπουδαστές δικαιούνται σίτιση και στέγαση. Δηλαδή, το 80% των Ελλήνων είναι πλούσιοι... Η αξία του κουπονιού σίτισης όλο και όλο 500 δρχ., που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί. Ολοι οι καθηγητές είναι ωρομίσθιοι, πράγμα που σημαίνει χαμηλές αποδοχές, ανασφάλεια, κλπ. ", υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να επιδοτηθεί το εισιτήριο προκειμένου οι σπουδαστές του Ιδρύματος να μετακινούνται δωρεάν.
  • Να αυξηθεί ο αριθμός των δρομολογίων της αστικής συγκοινωνίας προκειμένου να εξυπηρετούνται οι σπουδαστές.
  • Να εξασφαλιστεί σε όλους τους σπουδαστές το δικαίωμα σίτισης και στέγασης.
  • Να αυξηθεί η αξία του κουπονιού σίτισης.
  • Να προμηθευτούν άμεσα οι σπουδαστές τα βιβλία και συγγράμματά τους.
  • Να αντιμετωπίσουν τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα τα κτιριακά προβλήματα του Ιδρύματος.
Το πριμ έγινε... καπνός

Το υπουργείο Γεωργίας καθυστερεί αδικαιολόγητα να καταβάλει τις επιδοτήσεις σε καπνοπαραγωγούς

Την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή της εξόφλησης του πριμ στα καπνά που παρέδωσαν, καταγγέλλουν δέκα καπνοπαραγωγοί από το Αρδάνι Τρικάλων, καθώς φαίνεται πως η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου και πληρωμών των επιδοτήσεων του υπουργείου Γεωργίας (ΔΙΔΑΓΕΠ) τους... έχει ξεχάσει!

Σε ενυπόγραφη διαμαρτυρία τους τονίζουν πως ενώ παρέδωσαν τα καπνά τους στην εταιρία ΣΕΚΕ στις 12.2.99, δεν έχουν πάρει ακόμα το υπόλοιπο 50% της επιδότησης, παρόλο που ο κανονισμός προβλέπει την καταβολή του μέσα σε ένα μήνα. Οι δέκα καπνοπαραγωγοί ζητούν από τη ΔΙΔΑΓΕΠ, που εξακολουθεί να στέλνει με το "σταγονόμετρο" εντολές για την καταβολή των επιδοτήσεων, να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, για ταχύτατη πληρωμή του πριμ.

Βέβαια το φαινόμενο αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο, αφού με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, από τον περασμένο Οκτώβρη παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων, με πρώτα "θύματα" τους βαμβακοπαραγωγούς και τους σιτοπαραγωγούς. Και το κακό συνεχίζεται τώρα με τους καπνοπαραγωγούς, αφού και σε άλλες περιοχές της χώρας υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή του πριμ στα καπνά. Ομως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα μέτρο, ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

Το αποτέλεσμα για τους αγρότες είναι να μένουν απλήρωτοι και να μην έχουν λεφτά να ζήσουν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αφού ούτε οι έμποροι και βιομήχανοι πληρώνουν έγκαιρα και, η κυβέρνηση, αντί να τους επιβάλει κυρώσεις, ακολουθεί το παράδειγμά τους και δεν πληρώνει ούτε αυτή μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Αν όμως κάποιος φτωχός αγρότης καθυστερήσει να πληρώσει τα "χαράτσια" της κυβέρνησης τότε υφίσταται όλες τις επιπτώσεις. Το ίδιο συμβαίνει, επίσης αν δεν πληρώσει έγκαιρα τις δόσεις στην ΑΤΕ, αφού για την τράπεζα δεν παίζει κανένα ρόλο αν υπάρχει καθυστέρηση στην πληρωμή των αγροτών, με ευθύνη άλλων και τους φορτώνει κανονικά με "πανωτόκια".

Αλληλεγγύη στην Κούβα

Σε κοινή πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Κούβα, συμμετέχει η ΚΝΕ μαζί με άλλες τρεις νεολαίες, την ΕΔΟΝ,την ΚΝ Πορτογαλίας και τη Σοσιαλιστική Εργατική Γερμανική Νεολαία.Η καμπάνια αλληλεγγύης έχει σκοπό την ανέγερση ενός κέντρου υγείας στο Πανεπιστήμιο του Matansas. Για το λόγο αυτό έχει ανοιχτεί Λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα με τον αριθμό 155/344494 - 57.

Ελεύθεροι για τις αγοραπωλησίες βαθμών

Απολογήθηκαν χτες στον 22ο τακτικό ανακριτή τέσσερα μέλη του κυκλώματος που, έναντι αδράς αμοιβής, διευκόλυνε φοιτητές του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Αθήνας να περνούν τα μαθήματα στα εξάμηνα. Πρόκειται για τους Αγησ. Δάλα, καθηγητή του συγκεκριμένου Τμήματος, Χρυσή Χατζηπαυλή, καθηγήτρια μαθηματικών, Γ. Βαλατσό, σύζυγο της προηγούμενης και Κ. Γκιλμπασάκη, καθηγητή μαθηματικών. Μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Στον πρώτο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 10 εκατ. δρχ. και εμφάνιση μια φορά το μήνα στον ανακριτή, ενώ στον καθένα από τους άλλους τρεις χρηματική εγγύηση 4 εκατ. δρχ.

Απορρίφθηκε η προσφυγή φοιτητή

Απορρίφθηκε η προσφυγή φοιτητή της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, ο οποίος επικαλούμενος τις αγροτικές κινητοποιήσεις ζητούσε ατομική συμπληρωματική εξέταση, γιατί, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, δεν μπόρεσε να προσέλθει στις εξετάσεις του Δεκέμβρη του 1996.

Το ΣΤ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε το αίτημα του φοιτητή και έκρινε ότι από τις βεβαιώσεις που προσκόμισε ο ίδιος, δεν προκύπτει πως ήταν αδύνατη η προσέλευσή του στον τόπο των εξετάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ