ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Λαϊκός ξεσηκωμός για να φύγουν οι Αμερικάνοι από τη Σούδα!

Ολο και περισσότεροι φορείς απ' όλους τους νομούς της Κρήτης δηλώνουν συμμετοχή στον παγκρήτιο ξεσηκωμό της Κυριακής για τον αποκλεισμό της βάσης. Πρωτοφανής κινητοποίηση στη Σητεία

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την Κρήτη ενόψει του αποκλεισμού της αμερικάνικης βάσης στη Σούδα από το λαό του νησιού την Κυριακή 4 Απρίλη. Το συλλαλητήριο της Κυριακής έχει πάρει χαρακτήρα παγκρήτιου ξεσηκωμού και καθημερινά δηλώνουν συμμετοχή όλο και περισσότεροι φορείς.

Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει με συγκέντρωση στις 3 μ.μ. στο Δημαρχείο των Χανίων και θα κορυφωθεί με διαδήλωση και αποκλεισμό της βάσης. Δεκάδες μαζικοί φορείς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής φορέων του Νομού Χανίων, δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν μαζικά για να απαιτήσουν να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, για να μην επιτρέψουν σε κανέναν Ελληνα φαντάρο να συμμετάσχει στα ΝΑΤΟικά σχέδια έξω από τα σύνορα και να κλείσει η βάση της Σούδας.

Μέχρι χτες είχαν δηλώσει συμμετοχή οι παρακάτω φορείς: Δήμος Χανίων, Εργατικό Κέντρο, Επιτροπή Ειρήνης, ΝΑΣ, ΠΕΑΕΑ, Σωματείο Οικοδόμων, Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Χανίων, Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", Σωματείο Συνταξιούχων Νομού Χανίων, Εμπορικός Σύλλογος, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Επιτροπή Κατά των Βάσεων και οι Δήμοι Ακρωτηρίου, Μουσούρων, Μυθήμνης, Κολυμπαρίου.

Από το Νομό Ρεθύμνου συμμετέχουν ο Σύλλογος Γυναικών,η Επιτροπή Ειρήνης Ανωγείων και το Σωματείο Οικοδόμων,το Εργατικό Κέντρο,όλα τα Σωματεία, το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος, η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, ενώ έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα πολλοί άλλοι μαζικοί φορείς του Λασιθίου.

Ηράκλειο

Οι μαζικοί φορείς του Ηρακλείου, με ψήφισμά τους, καταδικάζουν τη βάρβαρη επίθεση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων και συνεργών τους και αποφάσισαν να δώσουν δυναμικό "παρών" στο συλλαλητήριο και στον αποκλεισμό της βάσης της Σούδας. Εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στο δοκιμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό καλούν σε λαϊκό ξεσηκωμό, απαιτώντας άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών και αποχώρηση του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, καμιά διευκόλυνση της χώρας μας στα ΝΑΤΟικά και αμερικανικά στρατεύματα και κανένας Ελληνας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία.

Μέχρι χτες είχαν δηλώσει συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής, το Εργατικό Κέντρο, το παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, η τοπική ΕΛΜΕ, η Επιτροπή Ειρήνης, ο Διδασκαλικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, ο Δήμος Ηρακλείου και πολλοί άλλοι φορείς.

Σητεία

"Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" φώναξε και η Σητεία της Κρήτης την περασμένη Δευτέρα, 29 Μάρτη. Ηταν ένα συλλαλητήριο, που και ο όγκος του, αλλά και το ίδιο το γεγονός της διαμαρτυρίας το καθιστούν μοναδικό για την πόλη από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα!

Η συγκέντρωση των εκατοντάδων διαδηλωτών, που διοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Σητείας για την Ειρήνη στα Βαλκάνια, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οι συγκεντρωμένοι με πανό, πλακάτ και συνθήματα δήλωσαν την αντίθεσή τους στην αμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση στα Βαλκάνια, την απαίτησή τους να σταματήσουν τώρα οι βομβαρδισμοί και κάθε ιμπεριαλιστικός σχεδιασμός και την επιθυμία τους για ειρήνη και φιλία μεταξύ των λαών.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι χαιρετισμοί του Γ. Χρονάκη,εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης, του Τάκη Οικονόμου εκ μέρους του ΚΚΕ και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ κ. Χατζηνάκη.Χαιρετισμό απέδωσε και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ενώ απούσα ήταν η ΝΔ.

Μετά τους χαιρετισμούς, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης με προορισμό το δημαρχείο, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, αλλά ο δήμαρχος (υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ)... απουσίαζε και δεν έλαβε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, αλλά ούτε και μέρος σε αυτήν.

Αδέρφια μας, αντέξτε!

"Αδέρφια μας Σέρβοι, αντέξτε. Σας το ζητάει και ο σητειακός λαός". Ετσι ξεκινάει το ψήφισμα της συγκέντρωσης και συνεχίζει: "Στον ανατολικότερο νομό της Κρήτης συγκεντρωθήκαμε για να συμπαρασταθούμε στο δοκιμαζόμενο σερβικό λαό. Υψώνουμε την οργισμένη φωνή μας και απαιτούμε να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί και οι ανθρωποθυσίες στη Νέα Γιουγκοσλαβία. Να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα από τον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής. Να σταματήσει η Ελλάδα τις διευκολύνσεις στο ΝΑΤΟ. Οι λαοί της περιοχής μας έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα αίματος στους δύο παγκόσμιους πολέμους. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Να γίνουν τα έθνη των Βαλκανίων γέφυρες φιλίας και δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μας".

"Διαδηλώσαμε, συνεχίζει το ψήφισμα, για να δείξουμε την αντίθεσή μας στις ΗΠΑ που απερίσκεπτα βάζουν φωτιά στην περιοχή μας. Στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ανέχονται τις ΗΠΑ που κάνουν κουμάντο στην Ευρώπη. Για να δείξουμε στους ευαίσθητους πολίτες όλου του κόσμου, που ξεσηκώνονται ενάντια σε αυτή την κατάσταση, πως και στη μικρή μας πόλη, τη Σητεία, υπάρχουν πολίτες που συντονίζονται μαζί τους για Ειρήνη και Δημοκρατία. Οχι στη βίαιη αλλαγή των συνόρων. Ναι στα πλήρη δικαιώματα των μειονοτήτων, ώστε οι μειονότητες να γίνουν γέφυρες φιλίας των λαών".

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
"Να τους δείξουμε... την "έξοδο""

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την παρουσία πρεσβευτών ΝΑΤΟικών χωρών στους γιορτασμούς για την Εξοδο του Μεσολογγίου

Σε απροκάλυπτο και κυνικό ραγιαδισμό τείνει να μετεξελιχθεί η άρνηση του δημάρχου του Μεσολογγίου, αλλά και η σιωπή για το θέμα της νομαρχίας να ανακαλέσει τις προσκλήσεις για τον εορτασμό της ηρωικής Εξόδου που απέστειλε στους πρεσβευτές των χωρών που συμμετέχουν στο μακέλεμα της Γιουγκοσλαβίας.

Αντίθετα, όλα δείχνουν ότι ο λαός του νομού θα απαντήσει κατάλληλα σε αυτή την πρόσκληση και θα περιφρουρήσει την τιμή και τη ματωμένη ιστορία του. Ετσι, σε ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ σημειώνεται ότι "οι πρεσβευτές και οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας, αυτοί που σκοτώνουν τον σερβικό λαό, δεν έχουν καμιά θέση στις γιορτές Εξόδου του Μεσολογγίου. ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ".

"Ο δήμαρχος του Μεσολογγίου και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου" συνεχίζει η ανακοίνωση, "έχουν την πρώτη ευθύνη εάν αυτοί τολμήσουν να παραστούν στις εκδηλώσεις. Δεν μπορεί από τη μια να γιορτάζεται η ανεξαρτησία, η ελευθερία και η θυσία των Αγωνιστών της ηρωικής Εξόδου και από την άλλη, με ευθύνη του δημάρχου κ. Ρεπάσου, να καλούνται να "τιμήσουν" την ηρωική "έξοδο" οι μακελάρηδες των λαών και ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που όλοι μας ζούμε τη σφαγή του σερβικού λαού από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς".

Τέλος, η ΝΕ καλεί όλους τους φορείς του νομού να κηρύξουν ανεπιθύμητους τους πρεσβευτές και τους εκπροσώπους αυτών των χωρών και ο λαός να διατρανώσει την αντίθεσή του στο ΝΑΤΟ.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου,η Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας,η Ομοσπονδία ΕΒΕ,η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου και άλλοι φορείς που συμμετείχαν στο μεγάλο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που έγινε στο Αγρίνιο, την περασμένη Τρίτη, δηλώνουν πως "για μας, ο Αμερικανός πρέσβης, όπως και όλοι οι πρέσβεις του ΝΑΤΟ, είναι ανεπιθύμητοι".Και καλούν "τις αρχές της περιοχής και πρώτα τη δημοτική αρχή του Μεσολογγίου και τη Νομαρχία να ανακαλέσουν τις προσκλήσεις όλων αυτών που βομβαρδίζουν το σερβικό λαό. Σε περίπτωση που δε γίνει αυτό, καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όλο το λαό της περιοχής να δείξουμε εμείς σε όλους αυτούς την "έξοδο" του Μεσολογγίου με συγκέντρωση - διαδήλωση στο Μεσολόγγι".

Να σταματήσουν οι απροκάλυπτες επιθέσεις του ΝΑΤΟ

Καταγγέλλεται η υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ενωσης από ΤΕΕ και Ενωση Ελλήνων Χημικών

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει την ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες απροκάλυπτες επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, σε βάρος ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους, με τον ταυτόχρονο παραγκωνισμό του ΟΗΕ. Καταγγέλλει τη στάση της παραπαίουσας Ευρωπαϊκής Ενωσης και ζητά την ανάληψη συγκεκριμένων και ουσιαστικών πρωτοβουλιών για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των συνόρων της περιοχής, με σκοπό τη διαρκή ειρηνική συνεργασία των λαών της Βαλκανικής. Πιο συγκεκριμένα το ΤΕΕ τονίζει:

"Η επέμβαση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε ένα κυρίαρχο κράτος, όπως η Γιουγκοσλαβία, με τους δεκάδες νεκρούς, τους εκατοντάδες τραυματίες, τις εκτεταμένες καταστροφές και το τεράστιο σε αριθμό κύμα προσφύγων, που προκαλούν οι ανηλεείς βομβαρδισμοί, αποκαλύπτει και υπογραμμίζει - κατά τρόπο εξόχως ανησυχητικό - το "πρόσωπο" της αποκαλούμενης "Νέας Τάξης πραγμάτων". Ακόμη και όσοι, ενδεχομένως, ήθελαν να προσδίδουν διαφορετική σημασία σ' αυτή τη διακηρυγμένη θέση, ακόμη και αυτοί που επιχείρησαν να ενστερνιστούν προφάσεις στην ανάλογη περίπτωση του Ιράκ, σήμερα είναι υποχρεωμένοι να συμφωνήσουν ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας "νέας αταξίας πραγμάτων" (Κύπρος, Κουρδιστάν κλπ.)".

"Απεδείχθη, καταλήγει η ανακοίνωση, ότι η Παραπαίουσα Ευρωπαϊκή Ενωση όχι απλώς αδυνατεί, αλλά και αποστρέφει το βλέμμα της από τα συμβαίνοντα στην ήπειρό της". Τέλος, το ΤΕΕ αποφάσισε να δώσει 30 εκατ. δρχ. για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία.

Ενωση Χημικών

Τον άμεσο τερματισμό των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, ζητά με ψήφισμά της η Ενωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), καταδικάζοντας την εισβολή των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία και δηλώνοντας τη συμπαράστασή της στον αγώνα των συναδέλφων Σέρβων Χημικών, με τους οποίους διατηρεί ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.

Η ΕΕΧ, στο ψήφισμά της, καταδικάζει "τη διεθνή υποκρισία του ΟΗΕ και των οικονομικά ισχυρών χωρών της ΕΕ που υπέκυψαν στις διαταγές των ΗΠΑ επικαλούμενοι ηθικές αρχές για να καλύψουν τις ανήθικες πράξεις τους, παραβαίνοντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου". Καλεί όλους τους Ελληνες χημικούς να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις καταδίκης που διοργανώνονται από τον ελληνικό λαό και να αποστείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στα γραφεία της Ενωσης (Κάνιγγος 27, 10682 Αθήνα) ή δωρεές στο λογαριασμό: ΕΕΧ 129/480294/21 Εθνική Τράπεζα.

Να φύγουν οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ

Κείμενο - έκκληση 55 πανεπιστημιακών δασκάλων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Σε συσπείρωση και αγώνα για να σταματήσει ο πόλεμος και να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, καλούν τους πνευματικούς ανθρώπους και όλο το λαό του τόπου, με κείμενο - έκκληση που υπογράφουν 55 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το κείμενο αναφέρει: "Ολα τα σημάδια φανερώνουν ότι ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για ανακατατάξεις και αλλαγές των συνόρων στα Βαλκάνια, βρίσκεται σε εξέλιξη. Η δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον της Νέας Γιουγκοσλαβίας, ανεξάρτητου κράτους, μέλους του ΟΗΕ, πρέπει να μας ανησυχήσει σοβαρά. Ο όγκος του μεταφερόμενου πολεμικού υλικού δείχνει ξεκάθαρα ότι δίπλα μας θα υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα μια εστία πολεμικής σύγκρουσης, με απρόβλεπτες συνέπειες και για τη χώρα μας, η οποία συμμετέχει ενεργά στην επιχείρηση αυτή".

Οι πανεπιστημιακοί καλούν όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, τους πνευματικούς ανθρώπους και τους φορείς της πόλης, όλους τους συμπολίτες σε εγρήγορση και συσπείρωση για να απαιτήσουν: "Να απεμπλακεί η χώρα μας από πολεμικές ενέργειες ενάντια στους γειτονικούς λαούς. Να μη χρησιμοποιείται η Θεσσαλονίκη ως κέντρο μεταφοράς στρατιωτικών δυνάμεων. Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν και πρέπει να ζήσουν ειρηνικά".

Το κείμενο υπογράφουν οι: Νίκος Μισαηλίδης, Δημήτρης Πανόπουλος, Γιώργος Ζορκάδας, Γιάννης Ζιώγας, Κώστας Παπαδόπουλος, Προκόπης Κωφός, Θεοδώρα Σοφιανίδου, Λυγερή Χατζηπέτρου, Ελένη Ρέκκα, Βασίλης Δημόπουλος, Αθηνά Κροκίδου, Σαράντης Ζαφειρόπουλος, Μανώλης Καντιδάκης, Σταθακόπουλος, Α. Αναστασιάδης, Γιάννης Δράγκος, Κυριακή Τσουκαλά, Αλέκα Γερολυμάτου, Τέσα Μανούση, Σοφία Τσιτιρίδη, Γιώργος Τσακλίδης, Ευάγγελος Ψωμόπουλος, Ευάγγελος Πουλέας, Νίκος Καστάνης, Θωμάς Κυβεντίδης, Τρ. Χατζηαντωνίου, Χαρ. Κωνσταντουλάκη, Χρήστος Ζορναμάλλης, Παπαδημητρίου Ελευθερία, Βασίλης Παπαζάχος, Δήμητρα Βλάχου, Π. Χατζηδημητρίου, Δ. Παναγιωτόπουλος, Γ. Καρακαϊσης, Α. Σαββαϊδης, Σ. Δημητριάδης, Μ. Πανίδης, Α. Τοκμακίδης, Χρ. Μωυσιάδης, Δ. Παπαδοπούλου, Χατζηεμμανουήλ, Πετρίδου, Τσικαλουδάκη, Δέσποινα Δάσιου, Γιώργος Χατζηθεοχάρης, Γιάννης Κυπριανίδης, Νίκος Νικολάου, Γιώργος Χουρμουζιάδης.

  • Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Σταμάτης Αλαχιώτης,κάνει έκκληση προς κάθε κατεύθυνση για πολιτική διευθέτηση του προβλήματος με άμεση κατάπαυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κων. Δημόπουλος,καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στο σερβικό λαό, προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια μέσω φορέων που έχουν αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.
Πορεία καταδίκης των ΝΑΤΟικών επιθέσεων

Αντιπολεμικό χαρακτήρα δίνουν στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει για σήμερα Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, η συγκέντρωση και πορεία, που είχαν προγραμματίσει για αύριο το πρωί, θα καταλήξει στην αμερικάνικη πρεσβεία, προκειμένου να δηλώσουν και έμπρακτα την καταδίκη τους στην αμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση που υπογράφει τη δολοφονική αυτή επίθεση.

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ ζητούν να σταματήσουν τώρα οι βομβαρδισμοί. Η ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει τη συμφωνία της στην επίθεση και να σταματήσει να παρέχει οποιαδήποτε διευκόλυνση στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ

"Οχι στο ΝΑΤΟ", "Οχι στο μίσος των εθνικιστών και τη δολοφονία των λαών", "Οχι στους Αμερικάνους". Εκατοντάδες ήταν τα "ΟΧΙ" που ακούστηκαν χθες το απόγευμα έξω από το δημαρχείο της Νέας Φιλαδέλφειας, στη συγκέντρωση - πικετοφορία που έγινε με πρωτοβουλία της παράταξης "Δημοκρατική Συνεργασία",της Επιτροπής Ειρήνης Νέας Φιλαδέλφειας και πολλών άλλων μαζικών φορέων.

Οι διαδηλωτές δε σταμάτησαν στιγμή να φωνάζουν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων, οι οποίοι απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς.

Ο Μάκης Γεωργούτης επικεφαλής της "Δημοκρατικής Συνεργασίας" επισήμανε:"Είμαστε μάρτυρες ενός αποτρόπαιου εγκλήματος, που γίνεται στο όνομα της "ειρήνης". Ενας πόλεμος, που ξεκινάει από τους Αμερικάνους και γίνεται με τη συνενοχή και τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το αντίπαλο δέος υπάρχει. Είναι ο καθένας από μας, είναι η παλικαριά και η περηφάνια των Σέρβων. Ξεσηκωθείτε!".

Αμέσως μετά το τέλος της συγκέντρωσης έγινε πορεία προς το Μνημείο των Μικρασιατών, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γιουγκοσλαβίας.

Καταδικάζουν τη ΝΑΤΟική επέμβαση

Σαν βροχή έρχονται τα καταδικαστικά ψηφίσματα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών εναντίον του σέρβικου λαού, από κάθε είδους μαζικούς φορείς της χώρας μας.Τις ΝΑΤΟικές επιδρομές καταδικάζουν με ψηφίσματά τους:

Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Μηχανικού, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ - ΔΟΥ), η Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Παλαιού Φαλήρου, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Δημητρίου, Σύλλογος Γυναικών Ταύρου, Σύλλογος Υπαλλήλων Νοσοκομείου Νίκαιας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΣΑ, σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Δωρίδας, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φωκίδας, η Αγωνιστική Επιμελητηριακή Συνεργασία, τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Αιγάλεω και Αγ. Παρασκευής, η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Παρασκευής, ενώ κοινό ψήφισμα εξέδωσαν πολιτιστικοί φορείς, το παράρτημα ΠΕΑΕΑ και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του Λουτρακίου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοπωλών.

Συγκέντρωση και πορεία στην Κέρκυρα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στην Κέρκυρα η αντιΝΑΤΟική, φιλειρηνική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν δεκάδες φορείς του νησιού, στην οποία συμμετείχαν πλήθος Κερκυραίοι.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην πλατεία Σαρόκου, η ΕΛΜΕ και το Εργατικό Κέντρο είχαν κηρύξει στάση εργασίας. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο δήμαρχος, ο νομάρχης, εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης του νησιού. Οι ομιλητές στο σύνολό τους καταδίκασαν τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Ακολούθησε μαχητική πορεία προς το αγγλικό προξενείο με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
Κάλεσμα αφύπνισης των πνευματικών ανθρώπων

ΟΧΙ στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Κάτω τα χέρια από τη Γιουγκοσλαβία. ΟΧΙ στη Νέα Τάξη των Αμερικάνων Ιμπεριαλιστών. Αλληλεγγύη στο σερβικό λαό. Εξω οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

Τα παραπάνω απαιτεί η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) με ψήφισμά της. Η ΕΕΛ, πιστή στις δημοκρατικές της παραδόσεις, καταδικάζει τις εξελίξεις και απευθύνει ύστατη έκκληση στους πνευματικούς ανθρώπους της Ευρώπης να αναλάβουν σταυροφορία για να μπορέσει κάποτε η ήπειρος να ξαναθυμηθεί τις αρχές που τη γέννησαν και να διαχωρίσει τις ευθύνες της από τη λογική που επικρατεί πέραν του Ατλαντικού.

Το ψήφισμα υπογράφουν:

Πέπη Δαράκη, Παναγιώτης Τσουτάκος, Καλλιόπη Πιερίου, Ελένη Βοϊσκου, Χρ. Σερελέας, Γιώργος Ματζώρος, Τάσος Γκάγκας, Αργύρης Ντούσιας, Αριστείδης Πετρόπουλος, Γιώργος Γκίτζιος, Νίκος Κυτόπουλος, Βάσω Αγγελίδου, Λευτέρης Τζόκας, Αλέκος Χρυσοστομίδης, Νίκος Βλάχος, Γιώργης Μωραϊτης, Βασιλική Κόκκινου, Νίκη Σαρίδη, Κωνσταντίνος Αλευράς, Π. Πανταζής, Παναγιώτης Μπούρας, Παναγιώτης Κίσκυρας, Γιάννης Βασιλειάδης, Δημήτρης Βαλασκάντζης, Γιώργος Βλαχοδημητράκος, Δημήτρης Θεοδωρακάτος, Πέτρος Μπίκος, Ανδρομάχη Σιαρίδου, Παναγιώτης Καραβασίλης, Βασίλης Δάρας, Πετρούλα Νικολοπούλου, Γιάννης Νικολόπουλος, Φίλιππος Τσετσέκος, Βαγγέλης Σακάτος, Γιάννης Καραβίδας, Χρήστος Χριστοδουλάκης, Φίλιππος Μαυρογιώργης, Αννα Μπουρατζή, Ναταλία Αποστολοπούλου, Δέσπω Καρούσου, Βασίλης Λιόγκαρης, Ελένη Στασινού, Βασίλης Ασημακόπουλος, Διονύσης Πιτταράς, Ελευθερία Τζαβάρα, Αλέκος Καρυάς, Δημήτρης Χαλιβελάκης, Μαρίκα Φρέρη, Ελλη Ρόζου, Θοδωρής Κοϊνης, Γαρδικιώτη - Κοϊνη, Γιώργης Τσαλίκης, Μήτσος Τσιάμης, Βασίλης Κούκος, Τιτίκα Σαριγκούλη, Χρήστος Ραχιώτης, Σωσώ Βλάση - Πέτρου, Κυριάκος Βαλαβάνης, Γιάννης Χατζηβασιλείου, Παν. Παπασταύρου, Αυγερινός Μαυριώτης, Τάκης Κανάτοβιτς, Αλεξάνδρα Μοσχονά, Αννα Νερούτσου, Ζώης Κουτσάφτης, Ηρώ Δημοπούλου, Βίβιαν Γιαννούδη - Αυγερινού, Χρίστα Καρκαντζού.

Αντισταθείτε, αδέρφια!

"Αντισταθείτε αδέρφια. Ο δημοκρατικός κόσμος της υφηλίου είναι μαζί σας".

Με τη φράση αυτή τα μέλη του Κέντρου Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης - στην πλειοψηφία τους μαχητές του αντιφασιστικού αγώνα του λαού μας 1940-44 - δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον ηρωικό αγώνα των Σέρβων μαχητών και τους καλούν να αντισταθούν στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές.

"Οι σκέψεις μας είναι μαζί σας στο δίκαιο αγώνα, που υποχρεωθήκατε να διεξάγετε ενάντια στους εκπροσώπους της "νέας χιτλερικής τάξης πραγμάτων" των ΗΠΑ και των ψευτοσοσιαλιστών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που με το πρόσχημα της "υπεράσπισης" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σκορπούν το θάνατο σε αθώους πολίτες του ηρωικού λαού σας, που αποτέλεσε τον πυρήνα της αλύγιστης Γιουγκοσλαβίας του Β Παγκόσμιου Πολέμου", τονίζουν στην επιστολή τους.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ και των χωρών - μελών της ΕΕ, την Προεδρία της Δημοκρατίας και το υπουργείο Εξωτερικών αποστέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών,με το οποίο καταγγέλλει: τη ΝΑΤΟική επέμβαση στο Κόσσοβο, την υποκρισία της ΕΕ και τη χρησιμοποίηση του ελληνικού εδάφους από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Απαιτεί να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις, να σταματήσει η χρήση της χώρας μας σαν βάση πολεμικών δυνάμεων, να γίνει ειρήνη στα Βαλκάνια και να υπάρχει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ