ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ
"Ευχαριστώ" για το ξεπούλημα της Ιονικής

Τις επεκτατικές διαθέσεις στην ελληνική τραπεζική αγορά και σε βάρος των μικρότερων τραπεζών, εκδήλωσε χτες ο πρόεδρος της Τράπεζας Πίστεως, Γ. Κωστόπουλος

Την πλήρη ικανοποίησή του εξέφρασε, χτες, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πίστεως, Γ. Κωστόπουλος,για το κυβερνητικό προς αυτόν "δώρο", που δεν είναι άλλο από το ξεπούλημα της Ιονικής Τράπεζας.

Ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση και οι υποψήφιοι αγοραστές επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν, με μία βρώμικη προπαγάνδα, την Ιονική Τράπεζα και το ρόλο που αυτή διαδραματίζει στην τραπεζική αγορά, μετά το ξεπούλημα ο σκοπός άλλαξε. Κατά τον Γ. Κωστόπουλο "η ισορροπία δυνάμεων στην ελληνική τραπεζική αγορά αλλάζει άρδην μετά την απόκτηση της Ιονικής και δίνει στην Alpha Τράπεζα Πίστεως το αδιαφιλονίκητο προβάδισμα μεταξύ των ιδιωτικών εμπορικών τραπεζών". Ο ίδιος δεν έκρυψε τις επεκτατικές του βλέψεις, σε βάρος και των μικρότερων τραπεζών, δηλώνοντας ότι "ο συνδυασμός των δυνάμεων της Πίστεως και της Ιονικής θα οδηγήσει σε περαιτέρω διεύρυνση του μεριδίου της αγοράς λόγω της δυναμικότητας του νέου ομίλου αλλά και λόγω της ενδεχόμενης αδυναμίας ορισμένων μικρών τραπεζών να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς στο νέο απαιτητικό περιβάλλον που διαμορφώνεται". Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, οι δύο πλέον τράπεζες (Πίστεως και Ιονική) διαθέτουν σήμερα το 18% του συνολικού ενεργητικού, το 19% των χορηγήσεων και το 18,1% των καταθέσεων. Διαθέτουν επίσης δίκτυο 438 υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, 4 υποκαταστήματα στο εξωτερικό, 38 υποκαταστήματα θυγατρικών εταιριών και προσωπικό 8.566 ατόμων. Ο πρόεδρος της Πίστεως δήλωσε, επίσης, ότι ενδιαφέρεται να αποκτήσει και το 7% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιονικής που συνεχίζει να βρίσκεται στα χέρια της Εμπορικής, προτείνοντας μάλιστα ανταλλαγή μετοχικών πακέτων των δύο τραπεζών.

Αναπάντητα ερωτήματα

Δεν έδωσε πάντως πειστικές απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που του τέθηκαν. Δεν ήταν καθόλου πειστικός, π.χ., όταν επιχείρησε να απαντήσει γιατί, ενώ ο ίδιος με δηλώσεις του το 1998 είχε προσδιορίσει τη λογιστική αξία της Ιονικής στα 45 δισ. δραχμές, στον πρόσφατο διαγωνισμό για να την αποκτήσει έδωσε 272 δισ. δραχμές.

Δεν πείθουν επίσης οι απαντήσεις που δόθηκαν για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στους εργαζόμενους από τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Αν και το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ήταν ότι τυχόν συγχώνευση της Ιονικής με τη μητρική Εμπορική (προτάσεις "Μόνιτορ") θα οδηγούσε σε απολύσεις 3.000 εργαζομένων, κατά τον πρόεδρο της Πίστεως "κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να χάσει τη δουλιά του". Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια κάποιος δε λέει την αλήθεια, είτε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας είτε ο πρόεδρος της Πίστεως. Ο τελευταίος δικαιολόγησε τη θέση αυτή με το επιχείρημα ότι "είναι τόσο μεγάλη η ανάπτυξη των εργασιών που περιμένουμε τα επόμενα χρόνια, ώστε να μην περισσεύει κανείς...". Ο ίδιος όμως δεν απέκλεισε να υπάρξει αρχικά και "αργούν δυναμικό", αλλά σε μία προσπάθεια καθησυχασμού των εργαζομένων μίλησε για "προσωρινό φαινόμενο".

Ανακοινώθηκε επίσης ότι στα σχέδια της τράπεζας είναι η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 120 δισ. δραχμές, ενώ ερωτηματικά προκάλεσε η απάντησή του, για το εάν στην περίπτωση της Ιονικής υπήρξε συνεργασία με τον όμιλο Λάτση. Ενώ αρνήθηκε ότι υπήρξε κάποια συνεννόηση μεταξύ των δύο τραπεζικών ομίλων, στη συνέχεια ανέφερε ότι "δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί σε ένα διάστημα 4 - 5 χρόνων".

Συνεχίζεται ο "χαρτοπόλεμος" κατά των φοροφυγάδων

Και νέα λίστα με ονόματα 26 επώνυμων φοροφυγάδων από το χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών (τραγουδιστές, γιατροί, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι) δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών

Νέα λίστα με ονόματα 26 επώνυμων φοροφυγάδων από το χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών (τραγουδιστές, γιατροί, δικηγόροι κλπ), έδωσε χτες στη δημοσιότητα η πολιτική ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, επιδιώκοντας έτσι να συγκαλύψει τις πολιτικές της ευθύνες για την εκποίηση κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων - όπως έγινε την περασμένη βδομάδα με την παράδοση της Ιονικής Τράπεζας στον Γιάννη Κωστόπουλο της Πίστεως - τη συνέχιση της φορομπηχτικής πολιτικής, καθώς και την εφαρμογή εισοδηματικής πολιτικής μείωσης των μισθών και συντάξεων. Αυτό που λείπει και από τη χτεσινή ανακοίνωση, είναι αν τελικά εισπράχτηκαν και πόσα, από το ύψος της φοροδιαφυγής που είχαν καταλογίσει (και δημοσιοποιήσει με λίστες στο πρόσφατο παρελθόν) σε βάρος κάποιων επώνυμων φοροφυγάδων.

Στα πλαίσια αυτά, το υπουργείο Οικονομικών, έδωσε χτες στη δημοσιότητα νέα λίστα, σύμφωνα με την οποία από τους φορολογικούς ελέγχους που έγιναν στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών στο διάστημα των ετών 1993-1997, διαπιστώθηκε ότι ενέχονται σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής (στην παρένθεση το ποσό του εισοδήματος που αποκρύφτηκε από την εφορία με διάφορες μορφές και τεχνάσματα):

1) ο τραγουδιστής Χριστουδουλόπουλος Ασημάκης (Μάκης) του Γεωργίου (91 εκατ. δραχμές).

2) ο τραγουδιστής και μουσικοσυνθέτης Τερζής Πασχάλης του Γεωργίου (21 εκατ. δραχμές).

3) ο δικηγόρος Λυκουρέζος Αλέξανδρος (45 εκατ. δραχμές).

4) ο δικηγόρος Στεφανίδης Στέφανος του Ιωάννου (25 εκατ. δραχμές).

5) η αναισθησιολόγος γιατρός Μακαρονά Βάια (96 εκατ. δραχμές).

6) ο χειρουργός οφθαλμίατρος Αλεξάκης Γιάννης του Ε. (46,5 εκατ. δραχμές).

7) ο μικροβιολόγος γιατρός Οικονόμου Νικόλαος του Γεωργ. (41 εκατ. δραχμές).

8) ο μικροβιολόγος γιατρός Βαφειάδης Νικόλαος του Ευαγγ. (42 εκατ. δραχμές).

9) ο ακτινολόγος γιατρός Ανδρεαδέλης Ιωάννης του Βασ. (29 εκατ. δραχμές).

10) ο καρδιολόγος γιατρός Μοσχίδης Αθανάσιος (21 εκατ. δραχμές).

11) ο λογιστής Γεωργιάδης Σταύρος του Παναγ. (95 εκατ. δραχμές).

12) ο συμβολαιογράφος Δημόπουλος Θεμιστοκλής του Κων. (55 εκατ. δραχμές).

13) ο συμβολαιογράφος Γιασαγιάς Χρήστος του Κων. (37 εκατ. δραχμές).

14) ο συμβολαιογράφος Τσελεπίδης Μωυσής του Βασ. (32 εκατ. δραχμές).

15) ο συμβολαιογράφος Νούλης Βασίλειος του Β. (34 εκατ. δραχμές).

16) ο συμβολαιογράφος Καραδήμας Γεώργιος του Κ. (24,5 εκατ. δραχμές).17) η συμβολαιογράφος Μπεχτσή Αικατερίνη (43 εκατ. δραχμές).

18) η συμβολαιογράφος Καρυωτάκη Μηλίτσα (35 εκατ. δραχμές).

Σε μερικούς από τους παραπάνω κοινοποιήθηκε από το ΣΔΟΕ σημείωμα ελέγχου για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν και στις περισσότερες των περιπτώσεων ο έλεγχος συνεχίζεται.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, κατηγορούνται ότι ενέχονται σε φοροδιαφυγή:

  • ο άμισθος υποθηκοφύλακας Καρύστου Νταλάκας Νικόλαος του Χαρ., επειδή"είχε εισπράξει και δεν αποδώσει στο ελληνικό δημόσιο τέλη δικαιωμάτων ποσού 75 εκατ. δραχμών από πράξεις μεταγραφής Συμβολαίων και εγγραφής υποθηκών" εμφανίζοντας στα επίσημα βιβλία αξίες πολύ μικρότερες των πραγματικών και μη κόβοντας αποδείξεις σε 4.104 περιπτώσεις πελατών του.
  • ο μαιευτήρας - χειρούργος γυναικολόγος γιατρός Τσίρκας Νικόλαος του Κων. επειδή δεν έκοψε αποδείξεις σε 1.700 περιπτώσεις για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών.
  • η γιατρός Ω.Ρ.Λ. Σιδηροπούλου - Μπουασίκη Ειρήνη,επειδή "δεν έκοψε αποδείξεις παροχής υπηρεσιών σε 980" πελάτες της για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών.
  • ο χειρουργός μαιευτήρας - γυναικολόγος Τζαφέτος Ιωάννης του Μεν. επειδή δεν έκοψε αποδείξεις εσόδων για τις αμοιβές που εισέπραξε από 565 περιπτώσεις.
  • ο γιατρός γενικής χειρουργικής Αντωνιάδης Αντώνιος,επειδή σε 483 περιπτώσεις δεν έκοψε αποδείξεις.
  • ο αγγειοχειρουργός γιατρός, πανεπιστημιακός, Κατσαμούρης Αστέριος του Νικ. επειδή σε ένα διήμερο δεν έκοψε αποδείξεις παροχής υπηρεσιών "τουλάχιστον σε 15 περιπτώσεις".
  • ο γιατρός του ΕΣΥ Φελούκας Θεόδωρος,επειδή συνέχιζε να λειτουργεί το ιδιωτικό του ιατρείο, αν και είχε δηλώσει διακοπή άσκησης της ιδιωτικής ιατρικής με την ένταξή του στο ΕΣΥ.
  • ο καρδιολόγος Πετρίδης Σάββας του Γ. επειδή συνέχιζε να λειτουργεί το ιδιωτικό του ιατρείο και μετά το 1997 που εντάχθηκε στο ΕΣΥ, χωρίς να κόβει αποδείξεις.

Τέλος, στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρονται συμπληρωματικά στοιχεία σύμφωνα με οποία προκύπτει ότι το ύψος του ποσού της φοροδιαφυγής που είχε διαπιστωθεί και ανακοινωθεί για το μουσικοσυνθέτη Νίκο Καρβέλα, τον πλαστικό χειρουργό Α. Φουστάνο, τον επίσης πλαστικό χειρουργό Βουκίδης Θεόδωρος και τον τραγουδιστή Γονίδη Σταμάτη, θα πρέπει να προσαυξηθεί κατά 88 εκατ. για τον πρώτο, 30,5 εκατ. δραχμές για το δεύτερο, 16,8 εκατ. δραχμές για τον τρίτο και 17,6 εκατ. δραχμές για τον τέταρτο.

Περί διαρροών

Για μια ακόμη φορά ο άξονας Καραγιώργη Σερβίας - Χρήστου Λαδά τέθηκε χτες και πάλι σε δράση, με την τροφοδοσία από την πρώτη στη δεύτερη του αναγκαίου υλικού... Για όσους δε γνωρίζουν, μιλάμε για την "ανοιχτή γραμμή" μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ και της εφημερίδας το "Βήμα". Οι ανομολόγητες σχέσεις δρομολογούνται από παλιά. Δεν υπάρχει περίπτωση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών να μην περάσει "για ευλογία" από την Χρήστου Λαδά, πριν δημοσιοποιηθεί. Η εφημερίδα βέβαια την δουλιά της κάνει. Ο Γ. Δρυς, όμως, γιατί την προμηθεύει. Μα για να διασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον ο άνθρωπος και την προσωπική του προβολή, που, όπως και για δεκάδες "κοινοβουλευτικούς άνδρες", περνάει από την Χρήστου Λαδά.

***

Η χτεσινή διαρροή βέβαια δεν ήταν κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Για κάποια κακοποιημένα στατιστικά στοιχεία από δηλώσεις εισοδήματος του 1998 πρόκειται, που ο Γ. Δρυς είχε υποσχεθεί δημόσια να δοθούν σε όλους τους δημοσιογράφους, αλλά τελικά επέλεξε να τα δώσει στο "Βήμα". Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αγανάκτηση των δημοσιογράφων, οι οποίο συμφώνησαν τα στοιχεία αυτά να μην τα δημοσιεύσουν στα σημερινά τους φύλλα. Πόσο θα τηρηθεί η συμφωνία δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει ότι, όταν υπήρξε πρόταση να κατεβούν σύσσωμοι και να "πετάξουν" στο γραφείο του το "χρησιμοποιημένο" υλικό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, πολλοί ήταν εκείνοι που με διάφορες δικαιολογίες διαφοροποιήθηκαν.

***

Με αφορμή το συγκεκριμένο συμβάν, θέλουμε να επισημάνουμε ότι όταν θεωρείς τον εαυτό σου "ριγμένο", πρέπει να είσαι διατεθειμένος να κάνεις και τα αναγκαία βήματα που χρειάζονται, ώστε να εκδηλωθεί και η σχετική αγανάκτηση. Διαφορετικά δίνεται λαβή για επιβεβαίωση απόψεων ότι το υπουργείο Οικονομικών "μοιράζει" στις εφημερίδες θέματα κατά.... ποσοστά. Τόσο ποσοστό στη μία εφημερίδα, τόσο στην άλλη κλπ. (οι πραγματικές ή φανταστικές αυτές ποσοστώσεις δεν αφορούν βέβαια το "Ρ", που για ευνόητους λόγους είναι εκτός παιγνιδιού). Δίνεται λαβή, δηλαδή, για να υποστηριχτεί ότι ορισμένες διαμαρτυρίες γίνονται επειδή η... ροή πληροφοριών κατευθύνεται προς άλλους και όχι προς... εαυτούς.

Θ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ