ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Εμπρακτη αντίθεση στους ιμπεριαλιστές
  • Σε φιλειρηνικό κλοιό την Πέμπτη το στρατόπεδο Ν. Σάντας Κιλκίς, όπου συγκροτείται η ελληνική δύναμη για να συμμετάσχει στις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις
  • Συλλαλητήρια χτες σε Γιαννιτσά και Εδεσσα

Αποφασισμένος να αποτρέψει την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στο βρώμικο πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ο αγωνιζόμενος λαός του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης συνεχίζει την αντιπολεμική δράση του και προχωρά σε περικύκλωση της ΝΑΤΟικής βάσης στη Νέα Σάντα,την Πέμπτη 8 Απρίλη στις 5 το απόγευμα.

Με σύνθημα "Περικυκλώνουμε τη βάση της Νέας Σάντας - αποτρέπουμε την εμπλοκή της χώρας μας", η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Ειρήνης Κιλκίς καλούν το λαό να πάρει μαζικά μέρος στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση. Η αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα έξω από το χώρο του Στρατοπέδου "Παύλος Μελάς" στη Σταυρούπολη. Οι Θεσσαλονικείς καλούνται να δώσουν το "παρών" με αυτοκίνητα και ό,τι άλλο μέσο διαθέτουν και να δημιουργήσουν ένα τεράστιο αντιπολεμικό κομβόι, που στο πέρασμά του θα μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης και την απαίτηση να σταματήσει η επέμβαση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Το στρατόπεδο της Νέας Σάντας επιλέχθηκε να είναι ο επόμενος σταθμός των αντιπολεμικών εκδηλώσεων, γιατί στο χώρο του συγκροτείται η ελληνική δύναμη που θα εξορμήσει για να συμμετέχει στις επιχειρήσεις σε βάρος του σερβικού λαού.

"Από τη Νέα Σάντα θα ξεκινήσει το ελληνικό σώμα που θα συμμετάσχει στην πρώτη ομάδα ΝΑΤΟικών στρατευμάτων που θα εγκατασταθεί στην Αλβανία. Με αυτό τον τρόπο επιλέγουμε να δηλώσουμε έμπρακτα, έξω από τον τόπο του εγκλήματος, την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς", δήλωσε στο "Ρ" ο Νίκος Ζώκας,γραμματέας της ΕΔΥΕΘ. Παράλληλα, σημειώνει πως μέσα από αυτή την εκδήλωση θα καταγγείλουν το φαρισαϊσμό και την υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης, που συνεχίζει να παραπλανά το λαό ανακοινώνοντας ότι δε θα εμπλακεί στον πόλεμο. "Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι το Σώμα των Ελλήνων στρατιωτών δε θα ασχοληθεί με ειρηνική αποστολή αλλά κυρίως με άλλου είδους στρατιωτικές δραστηριότητες. Γι' αυτό καλούμε όλο τον αγωνιζόμενο και φιλειρηνικό λαό να ανταποκριθεί και να συσπειρωθεί κάτω από το σύνθημα "Περικυκλώνουμε τη βάση της Νέας Σάντας - αποτρέπουμε την εμπλοκή της χώρα μας".

Στα Γιαννιτσά

Μετά την προχτεσινή μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, και χτες ο αγωνιζόμενος λαός των Γιαννιτσών βγήκε στους δρόμους για να διαδηλώσει και μουσικά την απαίτησή του να σταματήσουν οι δολοφονικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και να μπει τέλος στη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε μόνιμο ορμητήριο θανάτου σε βάρος των γειτονικών λαών.

Στη συναυλία που οργάνωσαν η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" σε συνεργασία με την ΚΝΕ, ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες πολίτες, κύρια νέοι άνθρωποι, και διατράνωσαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών στη μεγάλη εστία πολέμου που άναψαν οι ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια.

Στην Εδεσσα

Νωρίτερα, το μεσημέρι, στην Εδεσσα, πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδες αντιπολεμικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή όλων των φορέων της πόλης. Ο αγωνιζόμενος λαός απαίτησε να σταματήσουν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού, καταγγέλλοντας την επίθεση ως την πλέον βάρβαρη και απροκάλυπτη. Στους συνενόχους κατονόμασε το ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ και προειδοποίησε πως δε θα επιτρέψει παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο που διεξάγεται σε βάρος του σερβικού λαού, με πρόσχημα την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του μητροπολίτη Εδέσσης - Πέλλης και Αλμωπίας, Χρυσοστόμου, όταν είπε πως με αυτή τη βάρβαρη και απάνθρωπη επίθεση οι ισχυρές δυνάμεις καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Προετοιμασίες για την απόβαση των μακελάρηδων

Ολοένα και πιο κοντά στο ενδεχόμενο έναρξης των χερσαίων επιχειρήσεων, βρισκόμαστε μέρα με τη μέρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ΗΠΑ θα στείλουν 2.000 άνδρες, πιθανά μέσω της Θεσσαλονίκης, στα Σκόπια για το χειρισμό του οπλικού συστήματος MLRS (πρόκειται για πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων), γεγονός που σηματοδοτεί μια μαζικότατη χερσαία επιχείρηση.

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένεται να ξεκινήσει, τελικά, η επιχείρηση απόβασης των 3.000 Αμερικανών πεζοναυτών, που βρίσκονται στα τρία ελικοπτεροφόρα πλοία, τα οποία πλέουν στο Βόρειο Αιγαίο. Χτες, πάντως, δεν ανακοινώθηκε επίσημα η μετακίνηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων μέσω του αεροδρομίου και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, πέραν του γαλλικού πολεμικού πλοίου, που χτες το πρωί ξεφόρτωσε 64 κοντέινερ με πυρομαχικά.

Την ίδια ώρα, δύο μηχανοκίνητα τάγματα Ελλήνων στρατιωτών, δύναμης 200 - 300 ανδρών το καθένα, αναμένεται να αναχωρήσουν τις επόμενες μέρες από τη Νέα Σάντα του Κιλκίς, όπου συγκροτούνται, για την Αλβανία και τα Σκόπια αντίστοιχα. Επίσημα ανακοινώνεται ότι θα λάβουν μέρος σε "ανθρωπιστική αποστολή για τους πρόσφυγες", που κατά κύματα φτάνουν στις δύο χώρες. Στην πραγματικότητα, θα αποτελέσουν μέρος του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής, που θα εξορμήσει για να μακελέψει παραπέρα το λαό της Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο τάγματα θα συγκροτηθούν με άνδρες πενταετούς θητείας και στρατιώτες, που τον προηγούμενο μήνα κλήθηκαν να δηλώσουν εθελοντικά συμμετοχή στις επιχειρήσεις σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας.

Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε χτες ότι στο 424 ΓΣΝ νοσηλεύτηκε ένας Βρετανός στρατιώτης, ο οποίος είχε τραυματιστεί σε επιχειρήσεις στα σερβοσκοπιανά σύνορα. Επίσης πως έχει δημιουργηθεί θάλαμος υποδοχής τραυματιών, δεδομένου ότι το 424 έχει δυνατότητα να περιθάλψει πολύ σοβαρά περιστατικά και επεμβάσεις. Οι φήμες πως το νοσοκομείο Παπαγεωργίου ετοιμάζεται να δεχτεί τον κύριο όγκο αντίστοιχων περιπτώσεων δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ομως, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου είναι το μόνο στη Βόρεια Ελλάδα που διαθέτει την πλέον σύγχρονη υποδομή και οργάνωση. Διαθέτει ελικοδρόμιο και είναι το πλησιέστερο στην περιοχή, όπου θα ξεκινήσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις. Το γεγονός ότι δεν είναι επανδρωμένο με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα αντιμετωπιστεί πιθανά με την προσωρινή εγκατάσταση στρατιωτικών ιατρών και νοσηλευτών.

Στο μέτωπο των προσφύγων, τίποτε δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Είναι όμως γνωστό πως η μεταφορά των προσφύγων που θα μπουν στη χώρα μας από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα θα γίνει με στρατιωτικά οχήματα, που θα διατεθούν από μονάδες της κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και το στρατόπεδο Καρατάσσου. Δεν αποκλείεται, όμως, η διασπορά των προσφύγων προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να γίνει μέσω του αεροδρομίου και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Ο γέρων της Αντίστασης κι ο νεολαίος της ΚΝΕ

Κυριακή, μεσημέρι, έξω από το στρατόπεδο "Σχοινά" του Τυρνάβου, όπου εδρεύει το στρατηγείο του ΝΑΤΟ, χιλιάδες "πολεμιστές" της ειρήνης, από κάθε γωνιά της θεσσαλικής γης των "Μυρμιδόνων", πολιορκούν το πολεμικό φρούριο - ορμητήριο της "λυκοσυμμαχίας". Διαδηλώνουν κατά του πολέμου, εναντίον των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων υπαλλήλων τους. "Οπλα" τους, τα πανό, οι πικέτες, οι ελληνικές και οι κόκκινες σημαίες. Μπροστά τους, σε παράταξη μάχης, δεκάδες αστυνομικοί, με στόχο να μην επιτρέψουν σε κανένα διαδηλωτή να πλησιάσει στα τείχη του στρατοπέδου. Οι διαταγές των επιτελών του ΝΑΤΟ, που μεταφέρονται, μέσω των Ελλήνων αξιωματικών, προς τους επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, είναι σαφείς: "Να μη γραφεί κανένα σύνθημα στο στρατόπεδο".

***

Στην πρώτη γραμμή της παράταξης των διαδηλωτών ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, κρατάει σφιχτά από το μπράτσο τον νεολαίο της ΚΝΕ. Ο γέροντας παίρνει δύναμη στηριζόμενος στο κορμί του εφήβου. Ο ΚΝίτης αντλεί κουράγιο, ακουμπώντας στην παλλόμενη καρδιά του Αντιστασιακού.

Οι αστυνομικοί "βάζουν πλάτη" για να συγκρατήσουν την ορμή των διαδηλωτών που προχωρούν προς τα τείχη του στρατοπέδου. Σπρώχνουν κι απειλούν. Ο γέροντας θυμώνει.

- Ποιον προστατεύετε, μωρέ, κι από ποιον; Ελληνες δεν είστε κι εσείς, ρωτάει, φωνάζοντας μ' όλη τη δύναμη των πνευμόνων του.

- Εμείς τη δουλιά μας κάνουμε, απομακρυνθείτε, του απαντά ο αστυνομικός. - Και ποια είναι η δουλιά σας; Να προστατεύτε τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ, στρεφόμενοι κατά του ελληνικού λαού; Ο ειρηνικός λαός είναι ο εχθρός της Ελλάδας ή οι ιμπεριαλιστές που φέρνουν τον πόλεμο στη γειτονιά μας και στα σπίτια μας;

Ο αστυνομικός δεν απαντά και συνεχίζει να σπρώχνει. Ισως να πιστεύει και ο ίδιος ότι οι διαταγές των ανωτέρων πρέπει να εκτελεστούν, γιατί είναι σωστές, ίσως να μην το πιστεύει, αλλά δε βρίσκει το κουράγιο να το παραδεχτεί.

***

Αν οι αστυνομικοί υπακούουν στις διαταγές των ανωτέρων τους, οι αγωνιστές της Αντίστασης κινούνται στην απόφαση συνέχισης του αγώνα μέχρι την ολοκλήρωση του χρέους για μια ελεύθερη κι ανεξάρτητη πατρίδα και οι νεολαίοι της ΚΝΕ υπακούουν στις εντολές της συνείδησης που καθοδηγεί την πορεία της Ελλάδας προς το ειρηνικό μέλλον της. Προχωρούν μαζί, βήμα - βήμα. Διασπούν τον αστυνομικό κλοιό και φτάνουν στα τείχη του στρατοπέδου. Οι νεολαίοι γράφουν τα συνθήματα "Εξω το ΝΑΤΟ", "Κάτω ο ιμπεριαλισμός", ζωγραφίζουν το σήμα της ειρήνης. Υπογραφή: ΚΝΕ. Οι διαταγές των επιτελών του ΝΑΤΟ δεν εκτελέστηκαν. Τώρα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας ίσως κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον ανθύπατο Μπερνς. Γιατί δε φτάνει μόνο να κατηγορεί τον Μιλόσεβιτς και τους Γιουγκοσλάβους, να συντάσσεται με τους εισβολείς και να στέλνει Ελληνες φαντάρους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στα Βαλκάνια. Πρέπει και να μπορεί να κρατάει μακριά από τα πολεμικά φρούρια του ΝΑΤΟ τον εχθρό ελληνικό λαό. Και στον Τύρναβο την Κυριακή δεν το κατάφερε αυτό.

***

Ο ΚΝίτης συνεχίζει να κρατάει το μπράτσο του Αντιστασιακού. Νιώθει περήφανος, που την υπόσχεση την οποία του έδωσε, εκείνο το "άμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρρονες", την κράτησε, υλοποιώντας τη στην πράξη. Κι ο γέροντας νιώθει τώρα δικαιωμένος. Ο σπόρος της Εθνικής Αντίστασης έφερε καρπούς. Η νέα γενιά ακολουθεί στα χνάρια της δικής του. Ενα δάκρυ κυλάει στα μάτια του. Δάκρυ συγκίνησης, χαράς και περηφάνιας. Αν το 'βλεπε αυτό το δάκρυ ο αστυνομικός που βρίσκεται μπροστά του μπορεί και να συγκινούνταν, μπορεί και να καταλάβαινε, μπορεί και να ενεργούσε διαφορετικά. Αν το 'βλεπε ο Τσοχατζόπουλος θα σκεφτόταν ποιανών την ψυχή και το φρόνημα προδίδει. Αν ο Κλίντον έβλεπε το αγέρωχο και βλοσυρό βλέμμα του γέροντα, την ώρα που το δάκρυ κυλούσε στις ρυτίδες του, θα καταλάβαινε με ποιους έχει να κάνει στην Ελλάδα, όπως το κατάλαβε, τότε, ο Χίτλερ, τα βήματα του οποίου αυτός σήμερα ακολουθεί και την τύχη του θα έχει...

Π. Ρ.

ΛΑΥΡΙΟ - ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ - ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Καθήκον, η αντίσταση

"ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο", "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι". Εκατοντάδες ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν την Κυριακή το πρωί στο Λαύριο,στη συγκέντρωση και πορεία, που έγινε με πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Λαυρίου του ΚΚΕ και με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων, ανέργων, νέων αλλά και Κούρδων πολιτικών προσφύγων.

Οι Ελληνες και Κούρδοι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης κατά τη διάρκεια της πορείας προς το δημαρχείο Λαυρίου, δε σταμάτησαν στιγμή να φωνάζουν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, ενώ δεν έλειψαν και τα συνθήματα συμπαράστασης στον Κούρδο ηγέτη Οτσαλάν. Με το ψήφισμά τους οι συγκεντρωμένοι απαιτούν να αποσύρει η ελληνική κυβέρνηση την υπογραφή της από το κατάπτυστο κείμενο - εντολή πολέμου και από τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και να απαιτήσει το σταμάτημα του πολέμου. Παράλληλα, ζητούν να μην επιτρέψει τη διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων μέσα από τη χώρα μας.

Στη Ν. Μάκρη

Οταν το ΝΑΤΟ αιματοκυλάει τους λαούς και το άδικο γίνεται νόμος, τότε "η αντίσταση γίνεται καθήκον". Καθήκον το οποίο υπηρέτησαν πιστά και οι κάτοικοι της Νέας Μάκρης, διαδηλώνοντας χτες το πρωί, στο δημαρχείο της πόλης.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος της Νέας Μάκρης, Ι. Λουιζος,ο νομάρχης Αν. Αττικής Δ. Φράγκος και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο, η σκέψη των συγκεντρωμένων δεν έπαψε στιγμή να βρίσκεται σε εκείνα τα "όμορφα χωριά που όμορφα καίγονται", σε εκείνη "τη σκέψη που έχει σαν στάμπα το μυαλό μας σημαδέψει: Δε θα περάσει ο φασισμός". Και η κραυγή βγήκε αυθόρμητα από τα χείλη, για άλλη μια φορά "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι","Κάτω τα χέρια από τη Γιουγκοσλαβία".

Στην Ελευσίνα

Εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και ηλικιωμένοι έδωσαν το "παρών" την Κυριακή το πρωί στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης,του Συντονιστικού Σωματείων Θριασίου και 25 ακόμα μαζικών φορέων της περιοχής.

"Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία", ήταν η απάντηση των συγκεντρωμένων στην πρόταση της κυβέρνησης, να σταλούν Ελληνες στρατιώτες στη Γιουγκοσλαβία.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στην παραλία της Ελευσίνας και οι διαδηλωτές έκλεισαν συμβολικά την κεντρική λεωφόρο Ηρώων Πολυτεχνείου για πέντε λεπτά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανάχωμα στο αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο η Νομαρχία

Αρωγοί στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει το λαό από το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο και να τον στρέψει στην κατεύθυνση της φιλανθρωπίας (!) στάθηκαν για άλλη μια φορά ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, αλλά και οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων, όταν ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣΘ Μ. Σπυριδάκης ζήτησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης να καταδικάσει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, καταθέτοντας σχετικό ψήφισμα προς έγκριση.

Το ψήφισμα αυτό, αφού αναφέρει τα όσα αποκάλυψε ο "Ρ" για την εμπλοκή της χώρας μας και την υπογραφή της κυβέρνησης από τον Ιούνιο 1998 στα ΝΑΤΟικά σχέδια για γενικευμένη επίθεση, τονίζει την ανάγκη να καταδικαστούν οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας "που χρησιμοποίησε την προπαγάνδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, προκειμένου να αιτιολογήσει τη βάρβαρη και εγκληματική επίθεση ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό". Ζητά δε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να καλέσει τους δήμους και φορείς του νομού, για να δοθεί συνέχεια στις κινητοποιήσεις του λαού της περιοχής.

Η αντίδραση του νομάρχη Κ. Παπαδόπουλου ήταν χαρακτηριστική της στάσης κυβερνητικού υπαλλήλου. Είπε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. "Με δεδομένη την παντοδυναμία των ΗΠΑ η κατάσταση είναι "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα"", κατέληξε και κάλεσε όλους να προσανατολίσουν τη δράση τους στην κατεύθυνση της ...φιλανθρωπίας. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η στάση των εκπροσώπων των άλλων παρατάξεων, με εξαίρεση τον εκπρόσωπο του ΔΗΚΚΙ, κ. Παπαδημητρίου, που συμφώνησε με τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά υποστήριξε ότι ένα ψήφισμα δε λύνει το πρόβλημα και ζήτησε να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση πάνω στο θέμα. Τελικά εγκρίθηκε ψήφισμα που επιχειρεί να απαλύνει τις ευθύνες της κυβέρνησης με την υπογράμμιση ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη "η λεπτή θέση της".

ΠΑΤΡΑ
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

Ενταση και κλιμάκωση των αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων προανήγγειλαν οι μαζικοί φορείς της Πάτρας, τονίζοντας πως ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία μπαίνει σε νέα φάση, καθώς οι μακελάρηδες του ΝΑΤΟ δε σταματούν ούτε μπροστά στις χριστιανικές γιορτές. Ετσι και το κίνημα ειρήνης δεν πρόκειται να εφησυχάσει, λόγω των ημερών. Χτες το απόγευμα, οι Πατρινοί ξαναβγήκαν στους δρόμους, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας,η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και εργατικά σωματεία της πόλης.

Στις ομιλίες τους ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας Β. Ασπρούλιας και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Α. Αντωνόπουλος αναφέρθηκαν στις φρικαλεότητες που διαπράττουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στο όνομα της Ειρήνης ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, καλώντας όλους τους φιλειρηνικούς πολίτες να μην εφησυχάζουν, καθώς, όπως όλα δείχνουν, είναι θέμα ημερών η επίθεση και με στρατεύματα στη Γιουγκοσλαβία. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και καυτηρίασαν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία εμπλέκει τη χώρα στον πόλεμο, δίνοντας διευκολύνσεις στους δολοφόνους με το πέρασμα στρατευμάτων από τη χώρα, την αποστολή Ελλήνων φαντάρων στα πλαίσια "ειρηνευτικής" δύναμης και την εναρμόνισή της με τη φαιά προπαγάνδα του ΝΑΤΟ, που δαιμονοποιεί τους Γιουγκοσλάβους, περιγράφοντάς τους ως τους μόνους υπαίτιους του πολέμου. "Για μας - τόνισε ο Α. Αντωνόπουλος - ο πόλεμος που γίνεται από τη σκοπιά των Γιουγκοσλάβων είναι δίκαιος, πατριωτικός, για την προστασία της πατρίδας τους. Γι' αυτό συμπαραστεκόμαστε, βοηθάμε να νικήσει ο γιουγκοσλάβικος λαός. Καλούμε όλο το λαό, τις μάνες των στρατιωτών και τη νεολαία σε παλλαϊκή κινητοποίηση. Τώρα πρέπει να υψώσουμε όλοι τη φωνή μας, να κινητοποιηθούμε. Να τους σταματήσουμε όπως στην κατοχή με την επιστράτευση, να μη γίνουν τα παιδιά μας κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών. Μόνο η πάλη των λαών μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο. Ολοι στους δρόμους ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενάντια στην επέμβαση των ιμπεριαλιστών, να απαιτήσουμε να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, να κλείσουν τώρα οι βάσεις πολέμου στη χώρα μας, να ανατραπεί η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική". Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Αύριο, στις 8 μ.μ. γίνεται στην Πάτρα η παναχαϊκή σύσκεψη φορέων για την οργάνωση νέου παναχαϊκού συλλαλητηρίου στη ΝΑΤΟική βάση του Αραξου, ενώ την Πέμπτη στις 8 μ.μ. νέο συλλαλητήριο που διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και σωματεία της πόλης.

ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ
Διαδήλωσαν έξω από την αεροπορική βάση

Μπροστά στην πύλη της αεροπορικής βάσης στη Νέα Αγχίαλο,όπου πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ για να προωθηθούν στη Γιουγκοσλαβία, διαδήλωσαν χθες αργά το απόγευμα εκατοντάδες αγωνιστές της ειρήνης από τη Μαγνησία και αρκετοί από τους άλλους νομούς της Θεσσαλίας.

Κρατώντας πανό, πικέτες και κόκκινες σημαίες, οι διαδηλωτές παρατάχθηκαν μπροστά στην πύλη της αεροπορικής βάσης, την οποία φύλαγαν αστυνομικοί, φωνάζοντας συνεχώς αντινατοϊκά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, απαιτώντας να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο. Νεολαίοι έγραψαν με σπρέι συνθήματα και ζωγράφισαν το σήμα της ειρήνης στην είσοδο της αεροπορικής βάσης. Στην ομιλία του ο Χάρης Ρούσης,πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου, καταδίκασε το πολεμικό έγκλημα των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση ως συνένοχη σ' αυτό.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία από τους προέδρους των Επιτροπών Ειρήνης των θεσσαλικών νομών, μαζί με το βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Γκατζή,μπήκαν μέσα από την πύλη της αεροπορικής βάσης και παρέδωσαν ψήφισμα σε ανώτερο αξιωματικό, τονίζοντας ταυτόχρονα την απαίτηση του ελληνικού λαού κανένας Ελληνας φαντάρος να μην πάει στη Γιουγκοσλαβία. Φεύγοντας με λεωφορεία και άλλα μεταφορικά μέσα από την αεροπορική βάση, οι αγωνιστές της ειρήνης έφτασαν στην πόλη της Νέας Αγχιάλου, όπου για μια και πλέον ώρα διαδήλωναν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα. Πάρα πολλοί κάτοικοι της πόλης έβγαιναν από τα μαγαζιά και τα σπίτια και χειροκροτούσαν, ενώ αρκετοί από αυτούς έμπαιναν στην πορεία και διαδήλωναν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ