ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λαϊκή κατακραυγή

Την επιτακτική ανάγκη για παύση των βομβαρδισμών και γενικότερα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και για την απεμπλοκή της χώρας μας, επισημαίνουν πολλοί μαζικοί φορείς

Την αντίθεσή τους, στους συνεχιζόμενους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, συνεχίζουν να εκφράζουν με ανακοινώσεις τους σωματεία και σύλλογοι από όλη τη χώρα.

  • Τον αποτροπιασμό του για τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς της Σερβίας εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας,ενώ τονίζει ότι αυτή η επίθεση δεν εξυπηρετεί κανέναν από τους λόγους τους οποίους επικαλείται και κυρίως τα δικαιώματα των Κοσσοβάρων, αλλά, αντίθετα, αφαιρεί ζωές αμάχων, οξύνει το εθνικιστικό μίσος και καταστρέφει τις κοινωνίες.

Το ΔΣ της ΔΟΕ υπογραμμίζει ότι "η ΝΑΤΟική εισβολή στη Σερβία και το Κόσσοβο γίνεται αποκλειστικά για να αποδειχθεί η πλανητική κυριαρχία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και να εμπεδωθεί η Νέα Τάξη Πραγμάτων". Και καταλήγει εκφράζοντας "την αμέριστη αλληλεγγύη του στα θύματα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, απαιτεί την άμεση παύση των πολεμικών επιχειρήσεων και δηλώνει την πεποίθησή του ότι οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν και πρέπει να ζήσουν ειρηνικά".

  • Τη δολοφονική επίθεση, όχι μόνο με την ανοχή αλλά και με την ενεργό συμμετοχή της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, καταδικάζουν παραρτήματα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), από όλη την Ελλάδα.

Ενα μέρος των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, που ζητούν την άμεση παύση των βομβαρδισμών από τους "φονιάδες των λαών", είναι: Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων, Πεύκης, Σεπολίων - Θυμαρακίων.

  • Να μην παρέχει διευκολύνσεις η ελληνική κυβέρνηση στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, περνώντας από τα ελληνικά εδάφη, και την απεμπλοκή της χώρας από το βρώμικο πόλεμο, ζητάει με ψήφισμά της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Συνταξιούχων Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης και Αντιδικτατορικού Αγώνα. Το ψήφισμα προσυπογράφουν τα παραρτήματα: ΕΣΑΘΕΑ Μαγνησίας, Λάρισας, Φωκίδας, Βέροιας, Φθιώτιδας, ΠΕΣΑΘΕΑ Αθήνας και ο "Σύλλογος Βαρέων Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Αλβανίας '40 - '41".
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων υπογραμμίζει ότι η "χώρα μας δεν πρέπει να συμμετάσχει στο βρώμικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στο λαό της Σερβίας" και καλεί όλους τους οικοδόμους να διαθέσουν ό,τι είναι δυνατόν σε τρόφιμα και φάρμακα, τα οποία θα συγκεντρώνονται στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).
  • Την επιτακτική ανάγκη για παύση των βομβαρδισμών και γενικότερα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, επισημαίνουν στις ανακοινώσεις τους διάφοροι συνδικαλιστικοί και πολλοί άλλοι φορείς. Συγκεκριμένα: Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων των Βιομηχανιών ΣΙΣΣΕΡ - ΠΑΛΚΟ - ΑΤΘΙΣ "Η Εργατική Ενότητα", ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο Φοιτητικός Θεολογικός Σύνδεσμος, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγρινίου, ο οποίος σε ένδειξη συμπαράστασης στο λαό της Γιουγκοσλαβίας προσφέρει 100.000 δραχμές, οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί, ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών - ΤΕΙ Χαλκίδας, ο Σύλλογος Ερευνητών Δημοκρίτου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δημοκρίτου, ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Δημοκρίτου, ο Σύλλογος Συνεργαζόμενων Ερευνητών Δημοκρίτου, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Σπουδαστών Δημοκρίτου, η Ενωση Ελλήνων Χημικών, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση" Εφοριακών, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Οργανισμού Βάμβακος, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κηφισιάς, ο Σύλλογος Εκτελωνιστών Πειραιώς - Αθηνών, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου, η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας, η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας, οι Επιτροπές Ειρήνης Μελισσίων, Βριλησσίων και Πεντέλης, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αρτας, ο Δήμος Ν. Μάκρης, ο Δήμος Ευδήλου Ικαρίας, ο Δήμος Δεσκάτης Γρεβενών, το παράρτημα ΠΕΑΕΑ Ν. Σμύρνης, ο Σύλλογος Χορτιωτών Λευκάδας, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Φραντάτου Ικαρίας, ο Σύλλογος Λευκαδιωτών Αττικής.
ΑΡΤΑ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Καταδίκασαν τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς

Ενα ακόμα μαζικό συλλαλητήριο καταδίκης των δολοφονικών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Νέα Γιουγκοσλαβία και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια, έγινε χτες βράδυ στην Αρτα.

Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό αντιπολεμικό κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Αρτας και της συντριπτικής πλειοψηφίας των μαζικών φορέων και οργανώσεων των Δήμων Αρτας και Κομποτίου,πραγματοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια που έγιναν ποτέ στην πόλη.

Οι διαδηλωτές της ειρήνης συγκεντρώθηκαν στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς και στη συνέχεια πορεύτηκαν μέσα από κεντρικούς δρόμους της Αρτας βροντοφωνάζοντας αντιΝΑΤΟικά αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, έξω από τη Νομαρχία, όπου ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο. Στη συγκέντρωση μίλησε εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Αρτας η Αγγελική Τσώλου και χαιρέτισαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων. Αμέσως μετά τις ομιλίες ακολούθησε συναυλία με μουσικά συγκροτήματα της περιοχής.

Σε όλη τη διάρκεια του αντιπολεμικού αντιΝΑΤΟικού αυτού συλλαλητηρίου, που είναι το δεύτερο που πραγματοποιείται στην Αρτα μετά την γκανγκστερική επίθεση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, οι συγκεντρωμένοι διατράνωσαν με δυναμισμό και αποφασιστικότητα την απαίτησή τους για την άμεση παύση των βομβαρδισμών στη Νέα Γιουγκοσλαβία, καθώς και την απεμπλοκή της χώρας από τις ολέθριες και τυχοδιωκτικές πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια.

  • Στα Γιάννενα,η "σκυτάλη" των αντιΝΑΤΟικών αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων πέρασε χτες στα χέρια των μαθητών. Με πρωτοβουλία των συντονιστικών των μαθητών της πόλης, έγινε χτες βράδυ καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Νομαρχία, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε και συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα της πόλης. Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος μαθητών, φοιτητών και εργαζόμενων νέων, που με την παρουσία και τα συνθήματά τους έστειλαν το δικό τους αντιπολεμικό μήνυμα στους ΝΑΤΟμακελάρηδες.
Πρόσχημα οι μειονότητες

Καμιά αμφιβολία για τους ενόχους. Είναι οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, οι ΝΑΤΟμακελάρηδες και η Ευρωπαϊκή Ενωση των "κεντροαριστερών","σοσιαλιστικών" και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων.

  • Κανένας εφησυχασμός για τους κινδύνους. Η φωτιά καίει τα σπίτια των γειτόνων και αν δε φροντίσουμε να σβήσει ΤΩΡΑ, αύριο θα δούμε να καίγεται και το δικό μας σπίτι.
  • Καμιά υποχώρηση, καμιά παραχώρηση στους Νεο-Ναζί. Η εμπλοκή μας, έστω και με το μανδύα της "ειρηνευτικής" αποστολής, θα μας βάλει σε σκληρές περιπέτειες.
  • Κανένας φαντάρος έξω από τα ελληνικά σύνορα. Τα παιδιά του λαού μας δεν πρέπει και δε θα σηκώσουν το όπλο να σκοτώσουν τους αδελφικούς λαούς για το χατίρι των ιμπεριαλιστών.

Τούτες τις κρίσιμες ώρες ο ελληνικός λαός πρέπει, σύσσωμος κυριολεκτικά, να ξεσηκωθεί. Πρέπει με μια φωνή να απαιτήσει την παύση κατ' αρχήν του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Πρέπει ο καθένας μας να καταλάβει ότι: Εάν δε σταματήσει ΤΩΡΑ, ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου ή διαδοχικών φάσεων ταπεινωτικής ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο, ο πόλεμος θα είναι πια στην ημερήσια διάταξη και, επομένως, η εστία θα γενικευτεί. Ακόμα είναι αναγκαίο και επείγον να υψωθεί η φωνή του ελληνικού λαού, για να μην υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση και τυπικά και επίσημα το Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στα τέλη του Απρίλη.

Ακόμα τούτες τις δύσκολες ώρες ΔΕΝ πρέπει να ξεχνούμε το ρόλο των μειονοτήτων. ΟΛΩΝ των μειονοτήτων. Ενας ρόλος, που κανονικά θα έπρεπε να έχει σχέση με την ειρήνη και όχι με τον πόλεμο. Μπορούν και πρέπει, δηλαδή, οι μειονότητες να αποτελούν γέφυρα φιλίας των λαών και όχι αιτία ή αφορμή πολέμου. Είναι ξεκάθαρο ότι κανέναν λαό, δε "συμφέρει" ο πόλεμος. Από τον πόλεμο ωφελούνται όλοι όσοι θέλουν να ξαναχαράξουν νέα σύνορα με το αίμα των λαών. Ωφελούνται οι ιμπεριαλιστές και τα μονοπώλια. Ωφελούνται τα στρατιωτικό - βιομηχανικά συμπλέγματα και οι διάφορες πολυεθνικές εταιρίες. Αυτοί και μόνο αυτοί, αξιοποιούν τα όποια προβλήματα των μειονοτήτων, για να ανάψουν τον πόλεμο. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΣΑΝ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ.

Τούτες, λοιπόν, τις ώρες πρέπει να μας ανησυχήσει πολύ για το ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΜΠΕΡΝΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ! Σαν τα όρνια που μυρίζονται ψοφίμια, ο Αμερικάνος πρεσβευτής στη χώρα μας έχει "ζητήσει" από την κυβέρνηση Σημίτη να επισκεφτεί σύντομα τη Θράκη. Αλήθεια! Τι να ζητάει η αλεπού στο παζάρι; Είναι σίγουρο ότι ο ασύδοτος ανθύπατος θα εκδηλώσει το "ενδιαφέρον" του για τη μειονότητα στη Θράκη. Είναι σίγουρο ότι όλο και κάποια "αιτήματα" θα έχει η μειονότητα της περιοχής, τα οποία φυσικά θα πρέπει να γνωστοποιήσει στον εκπρόσωπο του αμερικανικού ιμπεριαλιστικού χωροφύλακα. Πρέπει λοιπόν να πάρουμε όλα τα μέτρα τώρα. Πριν είναι αργά. Το πρώτο και καλύτερο μέτρο είναι η καταδίκη, η καταγγελία των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Σε αυτό να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι. Να αποκρούσουμε τις προσπάθειες της αμερικάνικης πρεσβείας και της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή της λεγόμενης"κοινής γνώμης". Μεγάλη σημασία έχει να μην ξεχνάμε ούτε στιγμή την ιστορία. Ιδιαίτερα σήμερα.

Ηταν Κυριακή 6 Απρίλη του 1941, όταν τα χιτλερικά στρατεύματα εξαπέλυσαν ταυτόχρονη επίθεση εναντίον της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας, με σκοπό να θέσουν τα Βαλκάνια υπό τον πλήρη έλεγχό τους, κάμπτοντας κάθε εστία αντίστασης που υπήρχε ως εκείνη τη στιγμή.

Κάτι ανάλογο επιχειρούν και τούτες τις μέρες. ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ. Στο χέρι μας είναι. Ας τους δώσουμε το μάθημα που τους χρειάζεται. Μπορούμε!

Βασίλης ΖΙΩΒΑΣ

Μέλος της Επιτροπής Περιοχής ΒΔ Ελλάδος του ΚΚΕ

Συγκεντρώνουν βοήθεια

Την αλληλεγγύη του στο δοκιμαζόμενο σερβικό λαό εκφράζει ο Σύλλογος Φιλίας και Αλληλεγγύης μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων, με πρωτοβουλίες που πήρε για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και για τη φιλοξενία παιδιών.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος προχώρησε σε ενέργειες για τη φιλοξενία 50 παιδιών, σε πρώτη φάση, προκειμένου να απομακρυνθούν από τους βομβαρδισμούς, ζητώντας από την πρεσβεία της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στην Αθήνα να φροντίσει τα διαδικαστικά. Επίσης, συγκεντρώνει φάρμακα και τρόφιμα μακράς διαρκείας στο υπόγειο του Δημαρχείου Περιστερίου, καθώς και χρήματα για την αγορά φαρμάκων στο λογαριασμό που άνοιξε στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 660 - 29600013 (πληροφορίες τηλ. 8840.370, 5722.545 και 097-289062, 093- 2741208).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ