ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1999
Αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική, ταξική

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στα "γεράκια" του πολέμου το ΠΑΜΕ. Στην πρώτη συνεδρίασή της η Γραμματεία του Μετώπου αποφάσισε μέτρα για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και την ανάπτυξη του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος

Να δοθεί σαφής αντιπολεμικός, αντιιμπεριαλιστικός και ταξικός χαρακτήρας στο φετινό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς,αποφάσισε χτες σε συνεδρίασή της, η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου,διοργανώνοντας συγκέντρωση το Σάββατο 1η Μάη στις 10πμ στην πλατεία Συντάγματος και πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να κηρυχτεί η βδομάδα από 24 Απρίλη έως 30 Απρίλη σαν βδομάδα αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής δράσης.

Με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των παραπάνω, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικαλιστών την Παρασκευή 16 Απρίλη στις 5 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1).

Σε σχετική ανακοίνωση, σημειώνεται πως τα ζητήματα που απασχόλησαν τη Γραμματεία ήταν η δράση του ΠΑΜΕ ενάντια στον πόλεμο και ο ταξικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς και πως μετά από πλούσιο προβληματισμό κατέληξε: "Το ΠΑΜΕ να πρωτοστατήσει σε όλες τις αντιπολεμικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις. Να απαιτήσουμε "κανένας φαντάρος Ελληνας έξω από τα σύνορα της χώρας".

Να κηρύξει τη βδομάδα από 24 Απρίλη μέχρι 30 Απρίλη σε βδομάδα αντιπολεμικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης. Ολο αυτό το διάστημα θα γίνουν πλήθος πρωτότυπες αντιπολεμικές εκδηλώσεις σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Για το σκοπό αυτό καλεί συνδικάτα και συνδικαλιστές να σχεδιάσουν, να αναπτύξουν και να οργανώσουν πολλών μορφών δραστηριότητες (π. χ. να αναρτήσουν πανό στα εργοστάσια, να κηρύξουν στάσεις εργασίας, να συγκεντρώσουν υπομνήματα με υπογραφές, να διοργανώσουν συλλαλητήρια, Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, να κάνουν ομιλίες στους χώρους εργασίας κλπ.). Για τον ίδιο σκοπό το ΠΑΜΕ θα συνεργαστεί με μαζικές οργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας, με τους εργαζόμενους και τους αγρότες της Θεσσαλίας, προκειμένου να παρεμποδίσουμε τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων".

Επίσης το ΠΑΜΕ αποφάσισε να οργανώσει "τον ταξικό αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς με μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, το Σάββατο 1η Μάη, στις 10 το πρωί, που στη συνέχειά της θα μετατραπεί σε αντιπολεμική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία".

Τέλος εκτός από τη σύσκεψη που διοργανώνεται στην Αθήνα για την προετοιμασία των αντιπολεμικών εκδηλώσεων και του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, τονίζεται στην ανακοίνωση ότι "στην ίδια κατεύθυνση επιβάλλεται να οργανωθούν άμεσα ανάλογες συσκέψεις σε όλους τους νομούς από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που συντονίζονται στο ΠΑΜΕ για τα δυο αυτά ζητήματα".

Μεγάλα συμφέροντα υπονομεύουν το ΜΙΝΙΟΝ

Στη μάχη της διασφάλισης της λειτουργίας του καταστήματος οι εργαζόμενοι, αν και έχουν πέντε μήνες απλήρωτοι

Μεγάλα συμφέροντα που υπονομεύουν την ομαλή λειτουργία του ΜΙΝΙΟΝ,με στόχο τη σωματική και ψυχολογική κούραση των εργαζομένων, ώστε να απαλλαγούν απ' αυτούς και τα δικαιώματά τους, κατήγγειλε χτες σε συνέντευξη Τύπου το επιχειρησιακό σωματείο.

Ενδεικτική είναι η στάση του ιδιοκτήτη Λ. Ησαϊάδη,ο οποίος έχει, στην κυριολεξία, εξαφανιστεί, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι καθημερινά δίνουν μάχες για να το κρατήσουν σε λειτουργία! Οι ίδιοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα, αφού παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες,έχοντας λάβει μόνο μια μικρή οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ. Χτες, μοιράζοντας το ποσό που τους αναλογεί από τις εισπράξεις, πήραν 10.000 δραχμές ο καθένας, για να περάσουν τις γιορτές του Πάσχα!

Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη από την Κάτια Νικολάου,"ο αγώνας που ξεκινήσαμε πριν δύο περίπου χρόνια συνεχίζεται, μας έχουν βάλει στη μέση συμφέροντα, όμως εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε όρθιοι και να συνεχίσουμε να παλεύουμε".

Το σωματείο κάλεσε την κυβέρνηση να βοηθήσει για την εξεύρεση λύσης, σαν πρώτο βήμα πρότειναν να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας την πρωτοβουλία να καλέσει σε σύσκεψη δύο επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, τους Ν. Ρίζο,ιδιοκτήτη της εταιρίας "Ελληνοβαλκανική ΑΕ" και τον Β. Αρσένη ιδιοκτήτη επενδυτικού γραφείου.

Το σωματείο κατήγγειλε και τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και συγκεκριμένα του προέδρου της Χ. Πολυζωγόπουλου κι αυτό γιατί - όπως σημειώθηκε - η ΓΣΕΕ, παρά τις εκκλήσεις και τις πιέσεις των εργαζομένων δεν στάθηκε ποτέ δίπλα τους, ενώ ο πρόεδρός της δήλωσε πρόσφατα ότι "το ΜΙΝΙΟΝ είναι χαμένη υπόθεση"!

"Δεν περιμένουμε βοήθεια από τη ΓΣΕΕ - τόνισε ο Γ. Πέρος - περιμένουμε από τα σωματεία και από συνδικαλιστές, από το καταναλωτικό κοινό, που όλο αυτό το διάστημα μάς στήριξαν και μας στηρίζουν και γι' αυτό τους ευχαριστούμε".

Καταλήγοντας, το σωματείο υπογράμμισε για μια ακόμα φορά την απόφαση και τη διάθεση των εργαζομένων να μην απεμπολήσουν τα δικαιώματά τους, να υπερασπίσουν το κατάστημα και τις θέσεις εργασίας μέχρι τέλους. Επίσης, το σωματείο κατήγγειλε το έγκλημα του ΝΑΤΟ εναντίον των λαών των Βαλκανίων και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Περίεργοι θάνατοι ναυτεργατών

Τρεις ναυτεργάτες που δούλευαν ως φύλακες στα παροπλισμένα πλοία στη ράδα Ελευσίνας έχουν χάσει τη ζωή τους κατά το τελευταίο δίμηνο,χωρίς ακόμα να έχουν εξακριβωθεί τα αίτια των δυστυχημάτων αυτών! Μάλιστα, το πτώμα του τρίτου φύλακα, του 48χρονου ναυτεργάτη Βαγγέλη Αραπατζή,βρέθηκε προχτές το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή Ψιλή Αμμος στη Σαλαμίνα! Ο Β. Αραπατζής ήταν φύλακας στο φορτηγό πλοίο "ELVEMENT" με σημαία Λιβερίας. Η σορός του μεταφέρθηκε στο Νεκροτομείο Πειραιά για νεκροψία - νεκροτομή, ενώ προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Ελευσίνας.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους 9 ναυτεργάτες που εργάζονταν ως φύλακες στα παροπλισμένα πλοία της Ελευσίνας! Το στοιχείο αυτό μας έδωσε ένας από τους φύλακες των παροπλισμένων, σημειώνοντας ότι επικρατεί αναστάτωση ανάμεσα στους συναδέλφους του. Οσον αφορά τα αίτια - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ναυτεργατών που εργάζονται στα παροπλισμένα πλοία - είναι η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας.

Τα παροπλισμένα πλοία στη ράδα Ελευσίνας είναι 154 και βρίσκονται το ένα δεμένο δίπλα στο άλλο (ντάνα). Ο φύλακας είναι υποχρεωμένος να περνάει από πλοίο σε πλοίο πατώντας σε μαδέρια που είναι τοποθετημένα στις κουπαστές των πλοίων και βρίσκονται σε ύψος τουλάχιστον 20 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Φωτισμός δεν υπάρχει. "Αν κάποιος παραπατήσει - σημειώνει ο φύλακας - σκοτώθηκε". Σύμφωνα με τον ναυτεργάτη, το Λιμεναρχείο Ελευσίνας θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει να τοποθετηθούν από τους πλοιοκτήτες των παροπλισμένων προστατευτικά δίχτυα. Ο φύλακας επισήμανε επίσης και την εκδοχή ορισμένοι από τους 9 συναδέλφους του που βρέθηκαν πνιγμένοι να έπεσαν και θύματα κακοποιών που μπήκαν στο πλοίο για "πλιάτσικο", καθώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από την πλευρά του Λιμεναρχείου Ελευσίνας.

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ
Ζητά κι άλλα ο Βαρβούτης

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλευρό του μεγαλοεπιχειρηματία, που στο μεταξύ έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους, προχωρά σε απολύσεις και διαθεσιμότητες

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Δε ζητάει... πολλά. Τα θέλει όλα ή, όπως λέει ο λαός, "θέλει και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη".

Ο λόγος για τον Κ. Βαρβούτη,ιδιοκτήτη - ελέω κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - των μεγαλύτερων μεταλλευτικών συγκροτημάτων παραγωγής λευκολίθου στη χώρα, των Μεταλλείων "πρώην Σκαλιστήρη" και "πρώην Παπαστρατή" στη Βορειοκεντρική Εύβοια.

Ετσι, λοιπόν, αφού τα "λειτούργησε" για τρία χρόνια - ούτε καν 5ετία που είναι η συμβατική του υποχρέωση - τώρα τα παράτησε και περιμένει το νέο μάννα εξ ουρανού... - εκ της κυβέρνησης, δηλαδή - όταν έχει για δύο μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους και χωρίς δώρο Πάσχα. Επίσης, όταν έχει προχωρήσει σε 140 διαθεσιμότητες και απολύσεις όλων των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Και ακόμα με 450 εκατομμύρια δραχμές χρέη προς τη ΔΕΗ, η οποία έχει προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης από τις 24 Μάρτη και χωρίς να καταβάλλει τις δόσεις του ευτελούς "τιμήματος" εξαγοράς, ζητώντας παρατάσεις αδειών λειτουργίας και άλλα "ωραία" της λεγόμενης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με βάση τα οποία "στέκεται στα πόδια του" το κεφάλαιο της χώρας μας, το οποίο κατά τ' άλλα δε θέλει την ύπαρξη δημοσίων επιχειρήσεων, αλλά θέλει οπωσδήποτε το δημόσιο κρατικό κορβανά να το στηρίζει. Από εκεί και πέρα, έχοντας "δεμένο το γάιδαρό του", το αντιπροσωπευτικό δείγμα του πράσινου "εκσυγχρονισμού" και της πορείας ιδιωτικοποιήσεων, κάνει παιχνίδι στο δικό του γήπεδο με συμπαίκτες τον φιλοκυβερνητικό δήμαρχο του νέου Δήμου Κηρέως (περιοχής Μαντουδίου) και φυσικά τοπικούς φιλοκυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι έσπευσαν να προωθήσουν με Ερωτήσεις του τα αιτήματά του στη Βουλή, καλυμμένοι πίσω από το κατάπτυστο ψήφισμα της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κηρέως.

Ετσι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δ. Πιπεργιάς (βλέπετε σαν πρώην συνδικαλιστής προωθεί τα "προβλήματα του φτωχού και κατατρεγμένου" μεγαλοεπιχειρηματία, ενώ δεν έχει ασχοληθεί καν με τις διαθεσιμότητες των 140 "προνομιούχων" εργαζομένων, ούτε με το ότι είναι δύο μήνες απλήρωτοι και χωρίς δώρο) και Γ. Καλαμακίδης ανέλαβαν να "εγκαλέσουν" την κυβέρνηση γιατί δε "στέργει" τον Κ. Βαρβούτη και ζητάνε:

  • Να υπάρξει ρύθμιση (άλλη) του τιμήματος εξαγοράς.
  • Να υπάρχει παράταση των προσωρινών αδειών λειτουργίας κατά 2 έτη με παράλληλη μετατόπιση της απόκτησης πλήρους κυριότητας.
  • Να μεσολαβήσει η κυβέρνηση, με διακρατικές συμφωνίες με Ουκρανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, για εξασφάλιση της αποπληρωμής του 1,2 δισεκατομμυρίου δραχμών των εξαγωγών που έχουν γίνει.
  • Να εξασφαλιστούν από τράπεζες ανακυκλούμενα κεφάλαια κίνησης.

Βέβαια, το ζητούμενο από τους εν λόγω κυρίους είναι να συνεχιστεί η ασύδοτη κερδοσκοπία του κεφαλαιοκράτη, έναντι του ανταλλάγματος της πολιτικής ομηρίας. Ομως, οι εργαζόμενοι και νου και γνώση διαθέτουν, αλλά και ψήφο.

Γ. Π.

Από την πανελλαδική σύσκεψη όπου "γεννήθηκε" το ΠΑΜΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ