ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΟΖΑΝΗΣ
Ο αγωνιστής ιεράρχης

37 χρόνια από το θάνατό του

Ο Μητροπολίτης Ιωακείμ (Απόστολος Αποστολίδης), ήταν ανιψιός του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ του Γ'. Γεννήθηκε στη Νικομήδεια (Ορτάκιοϊ) της Βιθυνίας (Μ. Ασία) το 1883. Σπούδασε στη θεολογική Σχολή της Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Το 1914 πήγε στη Θράκη και αγωνίστηκε για την κατάπαυση των ανθελληνικών διωγμών που είχαν εξαπολύσει οι Νεότουρκοι εναντίον του ντόπιου πληθυσμού. Τον ίδιο χρόνο ο Ιωακείμ εκλέχτηκε από τη Σύνοδο του Οικ. Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Μητρών.

Για την πολύπλευρη πατριωτική του δράση καταδικάστηκε σε θάνατο το 1923. Κατάφερε να ξεφύγει και να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Αργότερα εκλέχτηκε Μητροπολίτης Σερβίων - Κοζάνης 1923-1945.

Εξορίστηκε από τον Μεταξά στον Αθω τον Αύγουστο του 1936, γιατί την 1-8-36, έστειλε οξύτατη επιστολή στο βασιλιά και την κυβέρνηση, εξ ονόματος του λαού της Δυτ. Μακεδονίας για παραμέληση της περιοχής.

Στην περίοδο της Κατοχής βγήκε στο βουνό (Απρίλης 1943), ήταν τότε πρόεδρος της ΝΕ Κοζάνης του ΕΑΜ. Το Πάσχα λειτούργησε στη Δεσκάτη και στη σύντομη ομιλία του, κάλεσε το λαό στον αγώνα. Από κείνη την ημέρα βρισκόταν όλο σε κίνηση στην Ελεύθερη Ελλάδα.

Τον θυμάμαι τις μέρες του 1ου Παμακεδονικού Συνεδρίου της ΕΠΟΝ που έγινε τον Οκτώβρη του 1943 στο όμορφο χωριό των Πιερίων Καταφύγι. Ο φλογερός λόγος του γέμισε εμάς τότε τους ΕΠΟΝίτες, με αισιοδοξία για τη νίκη και τη λευτεριά.

Είναι μεγάλες οι υπηρεσίες που προσέφερε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και δίκαια ο λαός μας τον αποκάλεσε πνευματικό ηγέτη του ΕΑΜ. Με την ίδρυση της ΠΕΕΑ εκλέχτηκε αντιπρόεδρος και παρέμεινε στην έδρα της στους Κορυσχάδες, ως την απελευθέρωση.

Το δοσίλογο κράτος και η αντιδραστική Σύνοδος της Εκκλησίας, καταδίωξε τον αείμνηστο ιεράρχη, τον καθαίρεσε, τον προπηλάκισε, όπως όλους τους αγωνιστές. Και μόνο ύστερα από πολύχρονους αγώνες του λαού μας και του αντιστασιακού κλήρου, επέβαλαν την αναγνώριση της Εθ. Αντίστασης από το επίσημο κράτος και το αντιδραστικό κατεστημένο της Εκκλησίας.

Για πρώτη φορά, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Σεραφείμ άνοιξε τις πύλες του καθεδρικού ναού της Αθήνας, στις 20-1-1985, για να εξοφλήσει ένα μεγάλο χρέος, που όφειλε το μεταπολεμικό εκκλησιαστικό κατεστημένο, στον απλό αντιστασιακό παπά, να τελέσει το πρώτο ιστορικό αρχιεπισκοπικό μνημόσυνο.

Δυστυχώς ο αξέχαστος αγωνιστής ιεράρχης, δε ζούσε πια. Πέθανε το 1962 στην Αθήνα, στο Παγκράτι. Στον αγωνιζόμενο λαό, άφησε το μεγάλο παράδειγμα ανθρωπιάς και πατριωτισμού. Ο,τι είχε σε χρήμα, το άφησε στις φιλόπτωχες αδελφότητες Κοζάνης, Σερβίων και Βελβενδού. Χάρισε την πλούσια βιβλιοθήκη του στη Δημοτική βιβλιοθήκη Κοζάνης και την αρχιερατική του στολή στο Μητροπολιτικό ναό Κοζάνης Αγίου Νικολάου.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη όλων των θυμάτων αγωνιστών του κλήρου, προσφέρω με τη συμπλήρωση των 57 χρόνων του ΕΑΜ 10.000 δρχ. μέσω της ΚΟ Πολυγύρου Χαλκιδικής.

ΜΑΙΡΗ ΖΙΩΓΑ

Πολύγυρος Χαλκιδικής

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΕΠΠ
Φασιστική επίθεση ενάντια στο σέρβικο λαό

"Εμείς οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες που ζήσαμε στο πετσί μας τις θηριωδίες των Αγγλων και των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, όταν το 1944 εν ονόματι της επιβολής της "έννομης τάξης" του "διακανονισμού" των εσωτερικών εξελίξεων τότε στη χώρα μας βομβάρδισαν την Αθήνα, παρακολουθούμε με οργή, αγανάκτηση και ανησυχία, τη βάρβαρη απροκάλυπτη επίθεση που εξαπέλυσαν οι αμερικανονατοϊκές δυνάμεις ενάντια στο φίλο σερβικό λαό.

Η απάτη, η συκοφαντία και η παραπληροφόρηση που γίνεται από τους πολεμοκάπηλους του ΝΑΤΟ και των γερακιών των ΗΠΑ σε βάρος των λαών της Νέας Γιουγκοσλαβίας, σκοπό έχουν να αποκρύψουν τα πραγματικά τους σχέδια, που είναι η διάλυση της Σερβίας και η κατοχή του Κοσσυφοπεδίου από το ΝΑΤΟ. Ωστε, με βάση τα Βαλκάνια, να επεκταθούν προς... Ανατολάς.

Και η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται. Τότε, το 1949, χρονολογία που ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ, το "ίδιο συνδικάτο" σκόρπισε φωτιά και σίδερο για να διαλύσει και εξοντώσει τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Και τότε, όπως και σήμερα, οι βόμβες ΝΑΠΑΛΜ δεν είχαν ονομαστικούς στόχους και δε λογάριαζαν ότι σκότωναν παιδιά, γυναίκες και γέρους.

Πιστεύουμε, όπως άλλωστε και κάθε λογικός άνθρωπος, πως το άλλοθι που προβάλλουν οι πολεμοκάπηλοι, της δήθεν υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Κόσσοβο, είναι για τα σκουπίδια. Και αυτό το δείχνει το ξεσπίτωμα των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, από τους βομβαρδισμούςπου μαίνονται σ' όλη τη Γιουγκοσλαβία, από το ξεκίνημα του βρώμικου αυτού πολέμου.

Εμείς οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες, καταδικάζουμε τις βάρβαρες επιθέσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και καλούμε όλα τα μέλη της Ενωσής μας(ΠΕΕΠΠ), να πάρουν μαζικά και δραστήρια μέρος σε όλες τις αντιπολεμικές αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις που διεξάγει το μαζικό λαϊκό κίνημα, η ΕΔΥΕ και άλλοι μαζικοί φορείς, για να υψώσουν πιο ψηλά τη σημαία της ειρήνης.

Από το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ".

  • Στη Γενική Συνέλευση του Παραρτήματος ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ, οι αντιστασιακοί με ψήφισμά τους καταδικάζουν τους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ, τον πρόεδρο των ΗΠΑ και όσους άλλους συμφώνησαν στο βάρβαρο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας που προκαλεί αμέτρητα αθώα θύματα και την απαρχή ενός βρώμικου παράλογου πολέμου.

Απαιτούν να αποσύρει η κυβέρνηση την ελληνική δύναμη από τη Βοσνία και Αλβανία και να εκδιώξει από τη Μακεδονία τα στρατεύματα κατοχής του ΝΑΤΟ, τα οποία δεν έχουν κανένα άλλο σκοπό από την καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας και των άλλων βαλκανικών χωρών.

"Στα κάστρα του αγώνα"

Παρουσίαση βιβλίου από την ΚΟΒ Κηφισιάς του ΚΚΕ

Καλότυχοι όσοι βρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του αγωνιστή - μαχητή του ΔΣΕ Θανάση Ανάγνου με τίτλο: "ΣΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ", που διοργάνωσε η ΚΟΒ Κηφισιάς του ΚΚΕ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς, εγκαινιάζοντας, έτσι, μια σειρά εκδηλώσεων, με σκοπό να πληροφορηθούν οι νεότερες γενιές τον πρωτοποριακό ρόλο του ΚΚΕ στους κοινωνικούς αγώνες.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο υπεύθυνος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Χρήστος Τσιντζιλώνης,που διεξοδικά αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του βιβλίου. Δικαιολογημένα, ο ομιλητής χαρακτήρισε το βιβλίο ιστορικό ντοκουμέντο, δεδομένου ότι σ' αυτό είναι καταγραμμένες, από διασωζόμενα ημερολόγια, οι άνισες, αλλά αιματηρές μάχες με το κυβερνητικό στρατό.

Για τη συμμετοχή του συγγραφέα στον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ, μίλησαν επίσης ο δημοσιογράφος Γιώργος Μωραϊτης,ο Β. Βενετσανόπουλος συμπολεμιστής του συγγραφέα, ο δημοσιογράφος Δημ. Σέρβος,ενώ ο λογοτέχνης αξιωματικός του ΔΣΕ Ηλίας Αρμάγος απήγγειλε ποίημα, αφιερωμένο στις μάχες του Γράμμου.

Τέλος, ο Ανάγνου, αφού ευχαρίστησε τους παρευρεθέντες στην εκδήλωση, δήλωσε ότι η έκδοση του βιβλίου αποτελεί καθήκον και χρέος προς την ιστορία των αγώνων του ΔΣΕ.

Δ. Σ.

Επέτειος

Το Παράρτημα ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ - ΦΥΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ, οι συγγενείς των θυμάτων με την ολόπλευρη συμπαράσταση του Δήμου Ασπροπύργου,πραγματοποιούν εκδήλωση - μνημόσυνο την Κυριακή 18-4-99 στις 10.30 πμ,στη θέση "Αγια Σωτήρα" 16ο χιλ. Αθηνών - Κορίνθου, Λίμνη Κουμουνδούρου, για να τιμήσουν τους 5 πατριώτες αγωνιστές του Ασπροπύργου, που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 15-4-1944.

Εκλογοαπολογιστική των Μακρονησιωτών (ΠΕΚΑΜ)

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ),καλεί τα μέλη της σε Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση την Πέμπτη 15-4-99 στις 5 μμ,στην αίθουσα του Συνδικάτου των Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος). Σε περίπτωση μη απαρτίας στην παραπάνω ημερομηνία, η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί οριστικά την Πέμπτη 22-4-99 την ίδια ώρα και στην ίδια αίθουσα. Καλούνται τα μέλη της ΠΕΚΑΜ, έγκαιρα να τακτοποιηθούν οικονομικά και να μετάσχουν μαζικά στη ΓΣ. Οι υποψηφιότητες θα γίνονται δεκτές στα γραφεία της ΠΕΚΑΜ (Ακαδημίας 91-93, 3ος ορ.), κάθε μέρα, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, από τις 10 πμ έως τη 1 το μεσημέρι.Η προθεσμία λήγει τρεις ημέρες πριν τη ΓΣ.

Τίμησαν την 56η επέτειο της νικηφόρας μάχης

Επιζώντες μαχητές του 2/34 τάγματος του ΕΛΑΣ, που το Φλεβάρη του 1944 στο 51ο χιλιόμετρο Αμφισσας - Γραβιάς με καπετάνιο τον Κρόνο έδωσαν ιστορική νικηφόρα μάχη ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές, σε συνεργασία με τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ πραγματοποίησαν εκδρομή - προσκύνημα στον τόπο της μάχης, την Κυριακή 4 Απρίλη.

Οι αντιστασιακοί αγωνιστές, επισκέφθηκαν τον τόπο όπου έγινε η μάχη στη θέση "Στρογγυλόλακος", όπου υπάρχει και αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των 8 πεσόντων Ελασιτών μαχητών, εναπέθεσαν λουλούδια και τίμησαν την 56η επέτειό της.

Οι επιζώντες μαχητές, Κ. Παπασαράντος, Δ. Μανικόπουλος, Σ. Δερβένης και Θ. Παναγιώτου,ανέλυσαν στις ομιλίες τους, το χρονικό της μάχης, όπου μέσα σε φοβερή χιονοθύελλα και παρόλη την υπεροχή των ναζί σε οπλισμό, αλλά και κατάλληλο ντύσιμο για την παγωμένη ατμόσφαιρα της τοποθεσίας, οι Ελασίτες νίκησαν και προκάλεσαν στον εχθρό μεγάλες απώλειες, με 70 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, καθώς και την καταστροφή 10 αυτοκινήτων.

Ακόμη οι σντιστασιακοί, στη διαδρομή στάθηκαν και στεφάνωσαν μνημεία της Εθνικής Αντίστασης καθώς και αυτό του ήρωα του '21 Οδυσσέα Ανδρούτσου, στην Αμφισσα.

Ο μητροπολίτης Ιωακείμ στη Βίνιανη

Από την εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου του Θανάση Ανάγνου ο οποίος διακρίνεται στη φωτογραφία πρώτος από τα δεξιά

Οι 4 επιζήσαντες ΕΛΑΣίτες μαχητές της ιστορικής μάχης στο 51 χιλ. σε φωτογραφικό στιγμιότυπο του Γ. Λιονάκη, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Αμφισσα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ