Παρασκευή 9 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
Τίμησαν την 56η επέτειο της νικηφόρας μάχης

Επιζώντες μαχητές του 2/34 τάγματος του ΕΛΑΣ, που το Φλεβάρη του 1944 στο 51ο χιλιόμετρο Αμφισσας - Γραβιάς με καπετάνιο τον Κρόνο έδωσαν ιστορική νικηφόρα μάχη ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές, σε συνεργασία με τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ πραγματοποίησαν εκδρομή - προσκύνημα στον τόπο της μάχης, την Κυριακή 4 Απρίλη.

Οι αντιστασιακοί αγωνιστές, επισκέφθηκαν τον τόπο όπου έγινε η μάχη στη θέση "Στρογγυλόλακος", όπου υπάρχει και αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των 8 πεσόντων Ελασιτών μαχητών, εναπέθεσαν λουλούδια και τίμησαν την 56η επέτειό της.

Οι επιζώντες μαχητές, Κ. Παπασαράντος, Δ. Μανικόπουλος, Σ. Δερβένης και Θ. Παναγιώτου,ανέλυσαν στις ομιλίες τους, το χρονικό της μάχης, όπου μέσα σε φοβερή χιονοθύελλα και παρόλη την υπεροχή των ναζί σε οπλισμό, αλλά και κατάλληλο ντύσιμο για την παγωμένη ατμόσφαιρα της τοποθεσίας, οι Ελασίτες νίκησαν και προκάλεσαν στον εχθρό μεγάλες απώλειες, με 70 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, καθώς και την καταστροφή 10 αυτοκινήτων.

Ακόμη οι σντιστασιακοί, στη διαδρομή στάθηκαν και στεφάνωσαν μνημεία της Εθνικής Αντίστασης καθώς και αυτό του ήρωα του '21 Οδυσσέα Ανδρούτσου, στην Αμφισσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ