ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Υπέγραψαν ξανά τη σφαγή!

Ανακοίνωση του Γρ. Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, για την απόφαση των 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ για τη Γιουγκοσλαβία

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την απόφαση των 15 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη Γιουγκοσλαβία, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Η κοινή απόφαση των 15 υπουργών της ΕΕ, με την οποία αθωώνονται οι πραγματικοί μακελλάρηδες και ζητείται η παραπομπή της ηγεσίας της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας σε Ποινικό Δικαστήριο, πάρθηκε και με την υπογραφή του Γ. Παπανδρέου. Οι δήθεν επιφυλάξεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών είναι στάχτη στα μάτια του λαού, δεν αποτελούν κάτι το ουσιαστικό, από τη στιγμή που έβαλε την υπογραφή του στην κοινή ανακοίνωση. Αναδείχνονται έτσι και πάλι οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και η συμμετοχή της στη σφαγή του λαού της Ν. Γιουγκοσλαβίας.

Η κοινή απόφαση των 15 αποδείχνει ότι η ΕΕ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το ΝΑΤΟ. Από κοινού στοχεύουν στο τσάκισμα του γιουγκοσλαβικού λαού, στην επιβολή της "νέας τάξης πραγμάτων" στα Βαλκάνια".

ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κατασκευάζεται και το αεροπορικό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ

Τη στιγμή που το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει τη Γιουγκοσλαβία και ανάβει φωτιές σ' όλα τα Βαλκάνια, η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο σέρνει και την Ελλάδα στο βρώμικο πόλεμο, αλλά προχωρά με γοργά βήματα την εγκατάσταση και λειτουργία ενός ακόμα στρατηγείου της Συμμαχίας - εκτός του χερσαίου που εδρεύει στον Τύρναβο - το αεροπορικό, στο Κουτσόχερο της Λάρισας!

Οι διαδικασίες δημοπράτησης των έργων του αεροπορικού στρατηγείου επισπεύδονται και την περασμένη Τρίτη ανοίχτηκαν οι προσφορές των τριών κοινοπραξιών,που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διενεργηθέντος διαγωνισμού για τα έργα Α φάσης (οικοδομικά και ηλεκτρομηχανολογικά).

Μειοδότης αναδείχτηκε η κοινοπραξία μ' επικεφαλής την τεχνική εταιρία "Ακτωρ ΑΕ".

Τα έργα για το αεροπορικό στρατηγείο είναι συνολικού προϋπολογισμού 40 δισ. δραχμών και αναμένεται ν' αρχίσουν από το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ ήδη έχει απαλλοτριωθεί και αποζημιωθεί μια έκταση 160 στρεμμάτων, σε αγροτολιβαδική περιοχή, στο Κουτσόχερο. Να σημειωθεί δε ότι έχει ανατεθεί στο μελετητικό γραφείο "ΜΜΒ Ομιλος Μελετών ΑΕ Αθηνών" η εκπόνηση της "Μελέτης Τύπου Β (ΤΒCΕ) ηλεκτρονικού εξοπλισμού", η οποία βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσής της.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου καθορίζεται στην ειδική συγγραφή υποχρεώσεων του αναδόχου, σε 1.200 ημερολογιακές μέρες, που σημαίνει ότι θα παραδοθεί στα τέλη του 2002.

Στις εγκαταστάσεις του αεροπορικού στρατηγείου (CARS),στο Κουτσόχερο, θα λειτουργήσουν το "Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων" (Combined Air Operation Center "CAOC"),το "Αυτοματοποιημένο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου" (Air Control Center System "ACCS"),το"Αεροφωτογραφικό Κέντρο" (Recognized Air Picture Production Center "RAPPC") και το "Κέντρο Αντιπυρηνικής Προστασίας" (Sensor Fusion Post "SFP").

Το "CARS" θα κατασκευαστεί υπογείως σε βάθος 90 μέτρων, αποτελώντας συγκρότημα σηράγγων, συνολικού μήκους 1.000 μέτρων περίπου, με ωφέλιμη επιφάνεια κεντρικού συγκροτήματος, που θα καλύπτει χώρο 10 στρεμμάτων. Οι εσωτερικές εγκαταστάσεις θα είναι εξοπλισμένες με ηλεκτρονικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας και εξωτερικά θα έχει γρανιτένια θωράκιση, για την εξασφάλιση αντιπυρηνικής προστασίας.

Στο αεροπορικό στρατηγείο προβλέπεται να υπηρετούν 300 περίπου αξιωματικοί του ΝΑΤΟ (55% Ελληνες, Ισπανοί, Ιταλοί, Τούρκοι κ.ά.), υπό τη διοίκηση Ελληνα, ανώτατου αξιωματικού της Ελληνικής Αεροπορίας, ο οποίος θα υπάγεται απευθείας στον αεροπορικό διοικητή της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στο Στρατηγείο της Νάπολης στην Ιταλία, ενώ θα συντονίζεται και θα συνεργάζεται με τον αντίστοιχο αεροπορικό διοικητή του αντίστοιχου αεροπορικού στρατηγείου, που θα λειτουργήσει στη Σμύρνη της Τουρκίας.

Το αεροπορικό στρατηγείο θ' αποτελεί το "ηλεκτρονικό μάτι" του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και στη βάση των συνδυασμένων αεροπορικών επιχειρήσεων της Συμμαχίας.

Μαζί με το χερσαίο στρατηγείο, που εγκαθίσταται και σε λίγο θα λειτουργεί στον Τύρναβο, μετατρέπουν τη Θεσσαλία σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ εναντίον των χωρών των Βαλκανίων, της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και ειδικότερα της Ρωσίας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Αυτή η εφιαλτική προοπτική προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν - όπως δείχνουν και οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών - στην εγκατάσταση και λειτουργία των ΝΑΤΟικών Στρατηγείων. Τώρα όλοι, ακόμα και όσοι στη Θεσσαλία ήθελαν πριν τα Στρατηγεία (όπως δήμαρχοι κ.ά.), αντιδρούν. Και είναι χαρακτηριστικό ότι αναμένεται πρόταση για να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κοιλάδας - όπου βρίσκεται το Κουτσόχερο - προκειμένου ν' αλλάξει παλαιότερη απόφασή του υπέρ των ΝΑΤΟικών στρατηγείων και να ταχθεί κατά...

Πιστεύουν ότι είμαστε Κοκκινοσκουφίτσες;

Του Τίτου ΒΑΝΔΗ

Θέλω να σας πω και εγώ δυο λόγια σχετικά με την πίεση που ασκεί η κυβέρνηση στους δημοσιογράφους, για να κατεβάσουν τους τόνους στην κριτική τους όσον αφορά τους Αμερικανούς. Το θέμα είναι πολυσυζητημένο κι ο Γ. Τράγκας, προς τιμήν του, το κατήγγειλε στην εκπομπή του "Χωρίς αναισθητικό". Δύσκολα πράγματα ζητά η κυβέρνηση, γιατί η αλήθεια είναι τόσο χτυπητή, που δεν καλύπτεται. Η Αμερική αγόρασε με το χρήμα ή καθυπόταξε με την απειλή συνεργάτες και υποστήριξη από τις συμμαχικές κυβερνήσεις.

Είπα "συνεργάτες" και θυμήθηκα τους συνεργάτες των Γερμανών. Τους Κουίσλιγκς. Τους θυμάστε; Κι αν δεν τους προλάβατε, θα 'χετε ακούσει γι' αυτούς από τους πατεράδες σας και τους παππούδες σας. Κι αυτοί δουλεύανε κρυφά με τους Γερμανούς για το "καλό μας", παρά την αντίθετη δική μας θέληση. Και τότε θέλαν να μας επιστρατεύσουν. Ξεσηκωθήκαμε και ματαιώσαμε την επιστράτευση. Ηταν το 1943. Τώρα έχουν γίνει παραχωρήσεις, χωρίς να μας ρωτήσουν. Δίνουμε στρατό, δίνουμε λιμάνια, αλλά η κυβέρνηση, οι συνεργάτες, παίρνουν όρκο ότι δεν ανακατευόμαστε. Καμιά ντροπή για τα φανερά ψέματα...Μας στέλνει ο Κλίντον, που δεν πήγε ο ίδιος να πολεμήσει, να πάμε να σκοτωθούμε. Αυτός ανακατεύτηκε με τους ιδεολόγους ειρηνιστές, που αρνήθηκαν να βοηθήσουν το βρώμικο πόλεμο του Βιετνάμ. Ομως, αυτός δεν πήγε, γιατί φοβόταν. Την πραγματική του ιδεολογία τη δείχνει τώρα, που σκοτώνει τα γυναικόπαιδα και ισοπεδώνει τα σπίτια ενός λαού. Η ιδεολογία του Χίτλερ. Διατάζει μαζικές δολοφονίες εκ του ασφαλούς. Αυτό κάνει την πράξη πιο βάρβαρη και πιο άνανδρη.

Πώς να κατεβάσουν οι δημοσιογράφοι τους τόνους; Δύσκολο. Η αλήθεια χτυπάει στο μάτι. Οι δημοσιογράφοι, στο σύνολό τους, έχουν συναίσθηση της αποστολής τους και κάνουν όσο μπορούν πιο σωστά τη δουλιά τους. Και όσοι έχουν ξεστρατίσει και γαντζώθηκαν στο βόλεμα και στη συνθηκολόγηση, έχουν κατεβάσει τους τόνους από καιρό και προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Τι άλλο να κατεβάσουν πια;

Στην τηλεόραση βοηθάνε κάτι ανεκδιήγητοι καλεσμένοι. Ακούς ό,τι θέλεις. Δε χρησιμοποιούν επιχειρήματα. Απλώς δηλώνουν. Προχτές άκουσα τον κ. Γ. Ράλλη να λέει στο μικρόφωνο ενός δημοσιογράφου: "Για μένα, για όλα φταίει ο Μιλόσεβιτς...". Τα λόγια βγήκαν με ωραία μπάσα φωνή. Νόημα δε βγήκε, αλλά ας μη τα ζητάμε όλα... Και δεν μπορεί να υπάρξει νόημα, όταν αγνοείς η παρακάμπτεις την ουσία. Ιδρύθηκε μια συμμορία, που κατάργησε τον ΟΗΕ, κάθε νόμο και έκανε το ΝΑΤΟ "μπαλαντέρ", που, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, δολοφονούν αμάχους. Είναι εγκληματίες που δικάζουν, ενώ πρέπει να δικαστούν. Κι ώσπου να γίνει αυτό και να τσακιστούν, καμιά συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για λεπτομέρειες, που μόνο σκοπό έχουν τον αντιπερισπασμό και τη συσκότιση. Φταίω εγώ, που τα βλέπω απλά;

Προχτές, σε μια εκπομπή του κ. Τράγκα πάλι, κάποιος καλεσμένος, δεν ξέρω για ποιο λόγο, βρήκε να πει ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ είναι αριστερές. Κι εμείς το πιστέψαμε; Κι ο λύκος είπε στην Κοκκινοσκουφίτσα ότι είναι η γιαγιά της. Σοβαρά πιστεύουν ότι είμαστε Κοκκινοσκουφίτσες;

"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" - "902"
Καμπάνια αλληλεγγύης στο γιουγκοσλαβικό λαό

Ο "Ριζοσπάστης", ο "902 Αριστερά στα FM" και η τηλεόραση,εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, που σφυροκοπείται - ανελέητα - από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, συγκεντρώνουν τρόφιμα, φάρμακα και χρήματα για την ενίσχυσή του.

Οσοι ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν σ' αυτήν την προσπάθεια, μπορούν να στέλνουν δέματα, με τρόφιμα και φάρμακα, στη διεύθυνση: Λεωφόρος Ηρακλείου 145, 10 - 2 το πρωί και 4 - 8 το απόγευμα ή να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 25.92.802 και 25.92.902.

Για όσους θέλουν να καταθέσουν χρήματα, ο "Ρ" και ο "902" άνοιξαν τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 150/969355 - 62.

  • Πολλοί αναγνώστες του "Ριζοσπάστη" και ακροατές του "902 Αριστερά στα FM", πηγαίνοντας στην Εθνική Τράπεζα να καταθέσουν χρήματα στο λογαριασμό της εφημερίδας και του σταθμού για βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία, αντιμετωπίζουν από την Τράπεζα πρόβλημα, με τη δικαιολογία ότι αυτός ο λογαριασμός δεν ισχύει για το συγκεκριμένο σκοπό. Πληροφορούμε τους αναγνώστες του "Ριζοσπάστη" και τους ακροατές του "902" ότι ο λογαριασμός είναι σωστός, ισχύει και έχει ανοίξει για συγκέντρωση χρημάτων στη Γιουγκοσλαβία, στο όνομα του διευθυντή του "902", Στάθη Βαμβέτσου.Μπορούν, λοιπόν, να καταθέτουν χρήματα στο συγκεκριμένο λογαριασμό.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επίσκεψη στο Τατόι

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τη μέρα του Πάσχα, στις 12 το μεσημέρι, θα επισκεφθεί την αεροπορική βάση στο Τατόι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ