Σάββατο 10 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κατασκευάζεται και το αεροπορικό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ

Τη στιγμή που το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει τη Γιουγκοσλαβία και ανάβει φωτιές σ' όλα τα Βαλκάνια, η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο σέρνει και την Ελλάδα στο βρώμικο πόλεμο, αλλά προχωρά με γοργά βήματα την εγκατάσταση και λειτουργία ενός ακόμα στρατηγείου της Συμμαχίας - εκτός του χερσαίου που εδρεύει στον Τύρναβο - το αεροπορικό, στο Κουτσόχερο της Λάρισας!

Οι διαδικασίες δημοπράτησης των έργων του αεροπορικού στρατηγείου επισπεύδονται και την περασμένη Τρίτη ανοίχτηκαν οι προσφορές των τριών κοινοπραξιών,που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διενεργηθέντος διαγωνισμού για τα έργα Α φάσης (οικοδομικά και ηλεκτρομηχανολογικά).

Μειοδότης αναδείχτηκε η κοινοπραξία μ' επικεφαλής την τεχνική εταιρία "Ακτωρ ΑΕ".

Τα έργα για το αεροπορικό στρατηγείο είναι συνολικού προϋπολογισμού 40 δισ. δραχμών και αναμένεται ν' αρχίσουν από το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ ήδη έχει απαλλοτριωθεί και αποζημιωθεί μια έκταση 160 στρεμμάτων, σε αγροτολιβαδική περιοχή, στο Κουτσόχερο. Να σημειωθεί δε ότι έχει ανατεθεί στο μελετητικό γραφείο "ΜΜΒ Ομιλος Μελετών ΑΕ Αθηνών" η εκπόνηση της "Μελέτης Τύπου Β (ΤΒCΕ) ηλεκτρονικού εξοπλισμού", η οποία βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσής της.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου καθορίζεται στην ειδική συγγραφή υποχρεώσεων του αναδόχου, σε 1.200 ημερολογιακές μέρες, που σημαίνει ότι θα παραδοθεί στα τέλη του 2002.

Στις εγκαταστάσεις του αεροπορικού στρατηγείου (CARS),στο Κουτσόχερο, θα λειτουργήσουν το "Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων" (Combined Air Operation Center "CAOC"),το "Αυτοματοποιημένο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου" (Air Control Center System "ACCS"),το"Αεροφωτογραφικό Κέντρο" (Recognized Air Picture Production Center "RAPPC") και το "Κέντρο Αντιπυρηνικής Προστασίας" (Sensor Fusion Post "SFP").

Το "CARS" θα κατασκευαστεί υπογείως σε βάθος 90 μέτρων, αποτελώντας συγκρότημα σηράγγων, συνολικού μήκους 1.000 μέτρων περίπου, με ωφέλιμη επιφάνεια κεντρικού συγκροτήματος, που θα καλύπτει χώρο 10 στρεμμάτων. Οι εσωτερικές εγκαταστάσεις θα είναι εξοπλισμένες με ηλεκτρονικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας και εξωτερικά θα έχει γρανιτένια θωράκιση, για την εξασφάλιση αντιπυρηνικής προστασίας.

Στο αεροπορικό στρατηγείο προβλέπεται να υπηρετούν 300 περίπου αξιωματικοί του ΝΑΤΟ (55% Ελληνες, Ισπανοί, Ιταλοί, Τούρκοι κ.ά.), υπό τη διοίκηση Ελληνα, ανώτατου αξιωματικού της Ελληνικής Αεροπορίας, ο οποίος θα υπάγεται απευθείας στον αεροπορικό διοικητή της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στο Στρατηγείο της Νάπολης στην Ιταλία, ενώ θα συντονίζεται και θα συνεργάζεται με τον αντίστοιχο αεροπορικό διοικητή του αντίστοιχου αεροπορικού στρατηγείου, που θα λειτουργήσει στη Σμύρνη της Τουρκίας.

Το αεροπορικό στρατηγείο θ' αποτελεί το "ηλεκτρονικό μάτι" του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και στη βάση των συνδυασμένων αεροπορικών επιχειρήσεων της Συμμαχίας.

Μαζί με το χερσαίο στρατηγείο, που εγκαθίσταται και σε λίγο θα λειτουργεί στον Τύρναβο, μετατρέπουν τη Θεσσαλία σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ εναντίον των χωρών των Βαλκανίων, της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και ειδικότερα της Ρωσίας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Αυτή η εφιαλτική προοπτική προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν - όπως δείχνουν και οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών - στην εγκατάσταση και λειτουργία των ΝΑΤΟικών Στρατηγείων. Τώρα όλοι, ακόμα και όσοι στη Θεσσαλία ήθελαν πριν τα Στρατηγεία (όπως δήμαρχοι κ.ά.), αντιδρούν. Και είναι χαρακτηριστικό ότι αναμένεται πρόταση για να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κοιλάδας - όπου βρίσκεται το Κουτσόχερο - προκειμένου ν' αλλάξει παλαιότερη απόφασή του υπέρ των ΝΑΤΟικών στρατηγείων και να ταχθεί κατά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ