ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Επιμένει σε κυρώσεις - βομβαρδισμούς η Ουάσιγκτον

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Νέα πλήγματα κατά ιρακινών αντιαεροπορικών συστοιχιών πραγματοποίησαν, τη Δευτέρα, στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Νότιο Ιράκ, αεροσκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Την ίδια, περίπου, ώρα, ο Αμερικανός εκπρόσωπος στο Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριπτε κατηγορηματικά την πρόταση ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για ξένες επενδύσεις στην ιρακινή πετρελαϊκή βιομηχανία, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εξαγωγή των ποσοτήτων πετρελαίου που προβλέπει το ανθρωπιστικό πρόγραμμα "Πετρέλαιο αντί Τροφίμων".

Τουλάχιστον δύο πυραύλους αέρος - εδάφους εξαπέλυσαν κατά ιρακινών αντιαεροπορικών συστοιχιών αμερικανικά αεροσκάφη "F/A-18", τα οποία "βρέθηκαν σε θέση αυτοάμυνας πραγματοποιώντας περιπολία ρουτίνας πάνω από τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ". Αυτήν την ολιγόλογη ανακοίνωση εξέδωσε η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση στην αεροπορική βάση MacDill της Φλώριδας, συμπληρώνοντας, μόνο, ότι τα αεροσκάφη επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους. Από την πλευρά της, η ιρακινή τηλεόραση υποστήριξε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν κατοικημένες περιοχές.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός αναπληρωτής πρεσβευτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών Πίτερ Μπουρλάιτ απέρριψε κατηγορηματικά πρόταση ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ, η οποία ζητούσε τη μερική άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ προκειμένου να επιτραπεί η εισροή ξένου κεφαλαίου σε επενδύσεις στην ιρακινή πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία είναι σχεδόν κατεστραμμένη και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της χώρας. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του ανθρωπιστικού προγράμματος του ΟΗΕ, το Ιράκ μπορεί να πουλήσει πετρέλαιο αξίας 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το εξάμηνο προκειμένου να προμηθευτεί τρόφιμα και φάρμακα για τα 22 εκατομμύρια Ιρακινούς.

Εντούτοις, λόγω της ανεπάρκειας των εγκαταστάσεών του, το Ιράκ, το περασμένο εξάμηνο, κατάφερε να πουλήσει πετρέλαιο αξίας μόλις 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρ' όλα αυτά, ο Μπουρλάιτ, με την υποστήριξη του Βρετανού πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, υποστήριξε ότι η αναμενόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να καλύψει τη διαφορά που παρατηρείται και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Βαγδάτης.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συλλήψεις και απαγορεύσεις ενόψει των εκλογών

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-

Σε εκατοντάδες συλλήψεις οπαδών του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος HADEP προχώρησε η τουρκική Αστυνομία κατά τη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης στο Ντιγιαρμπακίρ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δε δίστασε να εκτιμήσει ότι οι εκλογές αυτές δε θα λύσουν τα προβλήματα της χώρας και δε θα την οδηγήσουν σε πολιτική σταθερότητα.

Με τεθωρακισμένα οχήματα της Αστυνομίας και προτεταγμένα τα αυτόματα όπλα τους, δεκάδες άνδρες των τουρκικών αρχών ασφαλείας περικύκλωσαν οπαδούς του φιλοκουρδικού κόμματος HADEP, που συμμετείχαν σε προεκλογική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Ντιγιαρμπακίρ. Αφού τους ανάγκασαν να γονατίσουν, προχώρησαν σε εκατοντάδες συλλήψεις. Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Τούρκου κυβερνήτη της επαρχίας, δεν είχε δοθεί άδεια στο HADEP να πραγματοποιήσει την προεκλογική του συγκέντρωση, ενώ, όπως τόνιζε ο αστυνομικός διευθυντής του Ντιγιαρμπακίρ, Γκάφερ Οκάν, είχαν ειδοποιηθεί οι τοπικοί αξιωματούχοι του HADEP. Ο Οκάν υποστήριζε ότι συνελήφθησαν 300 άτομα. Από την πλευρά του, ο Σελίμ Κουρμπάνογλου, εκπρόσωπος του HADEP στο Ντιγιαρμπακίρ, τόνιζε ότι η ειδοποίηση της απαγόρευσης γνωστοποιήθηκε μόλις 25 λεπτά πριν την έναρξη της συγκέντρωσης, γεγονός που καθιστούσε ανέφικτη την ειδοποίηση των οπαδών του κόμματος, ενώ ισχυρίστηκε ότι συνελήφθησαν και κρατούνται περισσότερα από 2.000 άτομα.

Το Ντιγιαρμπακίρ είναι προπύργιο του HADEP, το οποίο στις εκλογές του 1995 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 46% στην επαρχία, ενώ σε εθνικό επίπεδο δεν ξεπέρασε το 4,2%. Προς το παρόν, αναμένεται η απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο θα αποφασίσει, μετά από σχετική αίτηση της εισαγγελικής αρχής, αν το HADEP θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής. Εντούτοις, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ότι απαγορεύουν σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στους δημοσιογράφους να μεταβούν στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας.

Ντεμιρέλ: Χωρίς αποτέλεσμα οι εκλογές

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός όσον αφορά τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής 18 Απρίλη εμφανίστηκε, με δηλώσεις του, ο Τούρκος Πρόεδρος. Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ εξέφρασε την εκτίμηση ότι 6 κόμματα θα εισέλθουν στην τουρκική Βουλή: το Κόμμα της Αρετής, το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, το Κόμμα του Ορθού Δρόμου, το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ντεμιρέλ, η δημιουργία κυβέρνησης θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη αν δε συμμετάσχει σε αυτήν και το ισλαμιστικό Κόμμα της Αρετής.

Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν πρόκειται να οδηγήσει σε λύση των σημαντικών προβλημάτων της χώρας, ούτε πρόκειται να φέρει πολιτική σταθερότητα. Εντούτοις, όπως τόνισε, και μόνο η διεξαγωγή τους είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, "καθώς αποτελεί την απτή απόδειξη της ορθής λειτουργίας της δημοκρατίας στο εσωτερικό της Τουρκίας"!

ΡΩΣΙΑ
Αναβλήθηκε η συζήτηση για την αποπομπή του Μπ. Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών και Βουλευτικών Ομάδων της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) της Ρωσίας αποφάσισαν τη Δευτέρα, 12 Απρίλη, να αναβληθεί επ' αόριστον η ψηφοφορία για την αποπομπή του Μπορίς Γιέλτσιν από το προεδρικό αξίωμα, δήλωσε κοινοβουλευτική πηγή. Η απόφαση αυτή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων πρέπει να επικυρωθεί από το Συμβούλιο της Δούμας. Η συζήτηση αυτή επρόκειτο να ξεκινήσει στις 15 Απρίλη. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δούμας ότι η Κάτω Βουλή πιθανώς να προγραμματίσει την ψηφοφορία για την αποπομπή ή όχι του Γιέλτσιν για τις 13, 14 και 15 Μάη. Από τη μεριά τους, ο πρόεδρος της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ και άλλοι ηγέτες κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Κάτω Βουλή δήλωσαν ότι είναι απερίσκεπτο να προχωρήσουν στο θέμα της αποπομπής την ώρα που η Ρωσία αντιτίθεται στις ΝΑΤΟικές επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας. Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Γιεβγκένι Πριμακόφ είχε ταχτεί κατηγορηματικά εναντίον στην αποπομπή του Προέδρου Γιέλτσιν. "Η οποιαδήποτε προσπάθεια να υιοθετηθεί από τη Δούμα η διαδικασία της αποπομπής είναι χωρίς νόημα και αντιπαραγωγική, είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη", τόνισε ο Πριμακόφ και επισήμανε επίσης ότι η κίνηση αυτή μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στη χώρα.

Συνεδρίαση της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης

Στις 12 Απρίλη συνεδρίασε το Προεδρείο της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης (ΛΠΕΡ), στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση σχετικά με την αποπομπή του Γιέλτσιν από το προεδρικό αξίωμα και υιοθετήθηκε μια γενική απόφαση να μην αναβληθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία στο θέμα της αποπομπής. Επίσης, αποφασίστηκε να προταθεί στην Κρατική Δούμα να προχωρήσει σε τροποποίηση του κανονισμού της που να προβλέπει τη δυνατότητα ανοιχτής ψηφοφορίας. "Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο κάθε φηφοφόρος της χώρας τη θέση του βουλευτή του πάνω σ' αυτά τα καίρια ζητήματα (για τις κατηγορίες κατά του Γιέλτσιν): τη στάση απέναντι στις συμφωνίες του Μπελοβέζσκ, τον πόλεμο στην Τσετσενία, το βομβαρδισμό του Κοινοβουλίου το 1993, τη γενοκτονία των λαών της Ρωσίας και τη διάλυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν έχει νόημα να αναβληθεί η εξέταση του ζητήματος της αποπομπής, θεωρούμε όμως ότι το να εξεταστεί στα σκοτεινά, κρυφά, όταν ο βουλευτής κρύβει τη θέση του σ' αυτά τα καίρια ζητήματα, δε θα είναι σωστό", δήλωσε ο πρόεδρος της ΛΠΕΡ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ μετά τη συνεδρίαση. Σύμφωνα με τον Ζιουγκάνοφ, είναι ολοφάνερο ότι ο Γιέλτσιν και το περιβάλλον του "είναι έτοιμοι να οδηγήσουν τη χώρα στο χείλος νέας οικονομικής χρεοκοπίας και σε κυβερνητική κρίση". Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εργαστεί κανονικά, αν κάθε μέρα λένε: "θα φύγετε, δε θα φύγετε, θα φύγετε ή θα 'ρθείτε" και πρόσθεσε: "Γιέλτσιν σημαίνει πόλεμος, καταστροφή, έλλειψη κανονικής συνεργασίας των δομών της εξουσίας".

Τέλος, το προεδρείο της ΛΠΕΡ υποστηρίζει την απόφαση του Κοινοβουλίου της Γιουγκοσλαβίας για την προσχώρησή της στην Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας. Ο Ζιουγκάνοφ υπογράμμισε ότι οι λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις της Ρωσίας και η ενωμένη αριστερή αντιπολίτευση στη Δούμα θα υποστηρίξουν την απόφαση του Κοινοβουλίου της Γιουγκοσλαβίας κατά τη συζήτηση του θέματος αυτού στην Κρατική Δούμα και στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας.

Αντίδραση Γιέλτσιν

Ο Γιέλτσιν, από την πλευρά του, επέκρινε χτες την απόφαση της Δούμας ν' αναβάλει την προγραμματισμένη συζήτηση για την πρόταση αποπομπής του, σύμφωνα με το ΙΝΤΕΡΦΑΞ. "Το θέμα πρέπει είτε να αφαιρεθεί διά παντός από την ατζέντα, είτε η ψηφοφορία να γίνει την ημέρα που έχει οριστεί, στις 15 Απρίλη", φέρεται να δήλωσε ο Γιέλτσιν, προσθέτοντας ότι προτιμά ν' αντιμετωπίσει την ψηφοφορία τώρα παρά αργότερα.

ΝΙΓΗΡΑΣ
Μετάβαση σε δημοκρατία υπόσχεται η νέα χούντα

ΝΙΑΜΕΫ.-

Την πρόθεσή του για προώθηση δημοκρατικών αλλαγών στη χώρα και για πορεία προς ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές διατύπωσε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, με επίσημο ανακοινωθέν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, όπως αλλιώς ονομάζεται η στρατιωτική χούντα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τη δολοφονία του Προέδρου Ιμπραχίμ Μπάρε Μενασάρα, το Σάββατο.Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, στην πρωθυπουργία της χώρας παραμένει ο νυν πρωθυπουργός Ιμπραχίμ Ασσάνε Μαγιάκι ενώ ο νέος Πρόεδρος, στρατιωτικός διοικητής Ντάουντα Μάλαμ Ουάνκε, θα διατηρήσει τα καθήκοντά του για τους επόμενους εννιά μήνες. Οπως έγινε γνωστό, μετά την πάροδο της 9μηνης αυτής μεταβατικής περιόδου θα διεξαχθούν πολυκομματικές κοινοβουλευτικές εκλογές. Με δεδομένη τη δέσμευση αυτή, τα 11 μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, τη Δευτέρα το απόγευμα, με την οποία γνωστοποιούσαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με τη νέα στρατιωτική ηγεσία της, προκειμένου να προωθηθεί ο εκδημοκρατισμός της χώρας. Σε μια προσπάθεια καλής θέλησης, η χούντα, με νέα ανακοίνωσή της, τόνισε ότι αίρει την απαγόρευση των πολιτικών δραστηριοτήτων.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο πρώην Πρόεδρος του Νίγηρα Μοχαμάνε Ουσμάνε, ο οποίος είχε ανατραπεί με στρατιωτικό πραξικόπημα από τον δολοφονηθέντα Μπάρε Μαινασσάρα το 1996, εξέφρασε την ελπίδα ότι η "9μηνη αυτή μεταβατική περίοδος θα οδηγήσει τον Νίγηρα στη δημοκρατία", τονίζοντας πως, ούτως ή άλλως, ο λαός της χώρας έχει, ήδη, κουραστεί από την καταπίεση και τον αυταρχισμό του καθεστώτος Μενασάρα, που φημιζόταν για τις διώξεις των αντιφρονούντων, την ευνοιοκρατία και τα οικονομικά σκάνδαλα. Εντούτοις, μέχρι χτες δεν είχαν διευκρινιστεί οι συνθήκες δολοφονίας του Μπάρε Μενασάρα. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι δολοφονήθηκε από άνδρες της προεδρικής του φρουράς, της οποίας διοικητής ήταν ο νυν Πρόεδρος Ντάουντα Μάλαμ Ουάνκε. Επίσης, ο Μαλάμ Ουάνκε, εκτός από την κατάργηση του Συντάγματος, διέταξε την άμεση διάλυση του Κοινοβουλίου, του Ανώτατου Δικαστηρίου και απομάκρυνε όλους τους ανώτερους αστυνομικούς, στρατιωτικούς και τοπικούς αξιωματούχους, που στην πλειοψηφία τους ήταν προσκείμενοι στον δολοφονηθέντα Πρόεδρο.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Πρόσκληση σε γενική συνέλευση

To Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση, που θα γίνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, οδός Βερανζέρου 1, 2ος όροφος Πλατεία Κάνιγγος, στις 21 Απρίλη 1999, ημέρα Τετάρτη, ώρα 6.00 μμ.

Η αστυνομική βία είναι σήμα κατατεθέν του προεκλογικού κλίματος στην Τουρκία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ