Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Επιμένει σε κυρώσεις - βομβαρδισμούς η Ουάσιγκτον

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Νέα πλήγματα κατά ιρακινών αντιαεροπορικών συστοιχιών πραγματοποίησαν, τη Δευτέρα, στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Νότιο Ιράκ, αεροσκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Την ίδια, περίπου, ώρα, ο Αμερικανός εκπρόσωπος στο Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριπτε κατηγορηματικά την πρόταση ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για ξένες επενδύσεις στην ιρακινή πετρελαϊκή βιομηχανία, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εξαγωγή των ποσοτήτων πετρελαίου που προβλέπει το ανθρωπιστικό πρόγραμμα "Πετρέλαιο αντί Τροφίμων".

Τουλάχιστον δύο πυραύλους αέρος - εδάφους εξαπέλυσαν κατά ιρακινών αντιαεροπορικών συστοιχιών αμερικανικά αεροσκάφη "F/A-18", τα οποία "βρέθηκαν σε θέση αυτοάμυνας πραγματοποιώντας περιπολία ρουτίνας πάνω από τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ". Αυτήν την ολιγόλογη ανακοίνωση εξέδωσε η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση στην αεροπορική βάση MacDill της Φλώριδας, συμπληρώνοντας, μόνο, ότι τα αεροσκάφη επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους. Από την πλευρά της, η ιρακινή τηλεόραση υποστήριξε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν κατοικημένες περιοχές.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός αναπληρωτής πρεσβευτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών Πίτερ Μπουρλάιτ απέρριψε κατηγορηματικά πρόταση ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ, η οποία ζητούσε τη μερική άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ προκειμένου να επιτραπεί η εισροή ξένου κεφαλαίου σε επενδύσεις στην ιρακινή πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία είναι σχεδόν κατεστραμμένη και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της χώρας. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του ανθρωπιστικού προγράμματος του ΟΗΕ, το Ιράκ μπορεί να πουλήσει πετρέλαιο αξίας 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το εξάμηνο προκειμένου να προμηθευτεί τρόφιμα και φάρμακα για τα 22 εκατομμύρια Ιρακινούς.

Εντούτοις, λόγω της ανεπάρκειας των εγκαταστάσεών του, το Ιράκ, το περασμένο εξάμηνο, κατάφερε να πουλήσει πετρέλαιο αξίας μόλις 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρ' όλα αυτά, ο Μπουρλάιτ, με την υποστήριξη του Βρετανού πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, υποστήριξε ότι η αναμενόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να καλύψει τη διαφορά που παρατηρείται και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Βαγδάτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ