Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Μαζικές διαδηλώσεις κατά του πολέμου
  • Σε πάνω από 100 πόλεις του κόσμου, απλοί πολίτες, μέλη αριστερών κομμάτων, οργανώσεων κ.ά., συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις κατά του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας
  • Επεισόδια την Κυριακή στο Αβιάνο

Οχι, δεν πρόκειται για κάποιους "γραφικούς", καταπώς προσπαθεί να πείσει τους πάντες το CNN, ούτε απλώς Σέρβους μετανάστες, όπως τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία το παρουσιάζουν: Παρά τη συνεχιζόμενη ...διακριτική αγνόηση των μαζικών και δυναμικών αντιπολεμικών διαδηλώσεων σε εκατοντάδες πόλεις του κόσμου από τα ΜΜΕ, το μήνυμα φθάνει εκεί που πρέπει, και δεν αρκούν οι "εκστρατείες δημοσίων σχέσεων" για να αντιστραφεί η πραγματικότητα...

Την Κυριακή, οι διαδηλώσεις (οι οποίες, σημειωτέον, γίνονται καθημερινά) στην Ιταλία κατεστάλησαν βίαια σε τουλάχιστον μία περίπτωση, έξω από την αεροπορική βάση του Αβιάνο, κατ' εξοχήν ορμητήριο των ΝΑΤΟικών επιδρομέων.Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που συνδιοργάνωσαν η Κομμουνιστική Επανίδρυση,πολιτικές νεολαίες, συνδικάτα και άλλοι φορείς, υπήρξαν "σύντομες συγκρούσεις" αστυνομικών και διαδηλωτών. Η Αστυνομία - κατά τις ίδιες πληροφορίες - έριξε "δεκάδες" δακρυγόνα για να διαλύσει τη διαδήλωση. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Χιλιάδες ήταν οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση, στην οποία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην παρουσία του ΝΑΤΟ σε ιταλικό έδαφος και τη χρήση των εγκαταστάσεων της χώρας (το ΝΑΤΟ έχει 11 βάσεις στη χώρα) για τη διεξαγωγή του πολέμου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Χτες έγιναν διαδηλώσεις και σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία,η Φινλανδία,αλλά και η Βρετανία,όπου η "πολιορκία" της πρωθυπουργικής κατοικίας, στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, διαρκεί βδομάδες τώρα.

Σημαντικές είναι οι κινητοποιήσεις και στην Ισπανία,με πρωτοβουλία της Ενωμένης Αριστεράς,καθώς και στην Ιρλανδία,με πρωτοβουλία του Εργατικού Κόμματος.

Στις ΗΠΑ,τη χώρα, η κυβέρνηση της οποίας διευθύνει τούτον τον πόλεμο, η λαϊκή αντίδραση εναντίον της προσλαμβάνει όλο και περισσότερο μαζικό χαρακτήρα. Είναι σημαντικό ότι σε πολλές περιοχές, όπως η Αριζόνα,το Σαν Φρανσίσκο,το Κονέτικατ,το Ορλάντο,το Ιλινόι,η Νέα Υόρκη,τοΟχάιο και η Ουάσιγκτον,οι κινητοποιήσεις είναι καθημερινές, και σε αρκετές επαναλήφθηκαν και χτες.

Παναμερικανικό και διεθνές συλλαλητήριο

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει στο "Ρ" ο Νικόλαος Αγγελίδης, δημοσιογράφος στη Νέα Υόρκη, για τις 17 Απρίλη, ετοιμάζεται το μεγαλύτερο - μέχρι σήμερα - συλλαλητήριο με τη συμμετοχή ειρηνιστικών οργανώσεων και προοδευτικών οργανισμών απ' όλη τη χώρα. Το παναμερικανικό συλλαλητήριο, που αναμένεται να προσελκύσει εκατομμύρια κόσμου, θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε 100 μεγαλουπόλεις. Εως τις 17 Απρίλη, είναι προγραμματισμένες, καθημερινά, σε διαφορετικές περιοχές των ΗΠΑ πορείες διαμαρτυρίας, αλλά και ομιλίες διακεκριμένων ανθρώπων της διανόησης. Ομιλίες γίνονται κάθε μέρα σε πολλά πανεπιστήμια με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, πολιτικών προσωπικοτήτων και εκπροσώπων προοδευτικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών κινημάτων.

Διαδηλώσεις θα γίνουν την ίδια μέρα στην Ιταλία,σε εκατοντάδες πόλεις της Γερμανίας,στη Γαλλία και αλλού.

Παράλληλα, για τις 24 Απρίλη, έχουν προγραμματιστεί γιορταστικές εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον για την επέτειο συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Και μπορεί μέσα σε κάποιες αίθουσες να γλεντούν και να χαίρονται οι φονιάδες των λαών, έξω απ' αυτές όμως, χιλιάδες αδιαπραγμάτευτοι απλοί άνθρωποι θα προετοιμάζουν το έδαφος μιας άλλης υποδοχής προς τους δυνάστες του πλανήτη μας. Και αυτό το συλλαλητήριο - αντιδιαδήλωση, αναμένεται να έχει έναν πολύ μεγάλο αριθμό διαδηλωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ