Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
"Απαιτούμε τη διάλυση του ΝΑΤΟ"

Ανακοίνωση της Πολιτικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας (PCP)

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας (PCP) απαιτεί τον τερματισμό της επίθεσης εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και τη διάλυση του ΝΑΤΟ

1. Ο πόλεμος εναντίον της Γιουγκοσλαβίας εντείνεται και μετουσιώνεται σε μια σοβαρή ανθρώπινη τραγωδία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας, το οποίο από την αρχή απερίφραστα καταδίκασε την επιθετικότητα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, θεωρεί ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται από το ΝΑΤΟ στην καρδιά της Ευρώπης εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους με την περιφρόνηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και σε κατάφωρη παραβίαση της Χάρτας των ΗΕ, συνιστά ένα πολύ σοβαρό προηγούμενο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ειρήνη κι ακόμη και τη λύση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο διακηρύσσουν πως θέλουν να λύσουν.

2. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας εφιστά την προσοχή της πορτογαλικής κοινής γνώμης στη σημασία του γεγονότος, ότι τη χρονιά εορτασμού των 25 χρόνων από την Επανάσταση του Απριλίου, η Πορτογαλία, της οποίας το Σύνταγμα ενεργοποιήθηκε για την πλήρωση του στόχου διάλυσης των πολιτικών και μιλιταριστικών μπλοκ και την υπεράσπιση μιας πολιτικής ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ όλων των λαών, συμμετέχει, με απόφαση της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρακάμπτοντας τη Βουλή και χωρίς την απαραίτητη και εκ των ων ουκ άνευ εξήγηση προς τη χώρα, σε μια στρατιωτική επίθεση εναντίον μιας κυρίαρχης χώρας, με την οποία διατηρούσε ομαλές σχέσεις, απλώς για να ικανοποιήσει τους ηγεμονικούς σκοπούς των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων.

3. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας θεωρεί ότι είναι στοιχειώδες να δοθεί μια εξήγηση στον πορτογαλικό λαό το ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται στα Βαλκάνια και τώρα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, υπό το πρόσχημα των ανθρωπιστικών σκοπών, αποτελούν ένα κομμάτι της ραγδαίας επίθεσης των ΗΠΑ, προκειμένου να μετασχηματίσουν το ΝΑΤΟ σε πολιτικό και στρατιωτικό μπλοκ, που στόχο θα έχει να λειτουργεί σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου όπως αυτό θέλει, για να διαλύει όλους όσοι αντιτίθενται στα συμφέροντά του.

Το ΝΑΤΟ, που την 4η Απριλίου γιόρτασε τα 50 χρόνια του, δεν είναι, ούτε υπήρξε ποτέ, ένας οργανισμός που τείνει να υπερασπίζεται τη δημοκρατία, την ελευθερία και τις ανθρώπινες αξίες. Το ΝΑΤΟ δε στενοχωρήθηκε ποτέ για τα ανθρώπινα δράματα των λαών του Τιμόρ, του Κουρδιστάν, της Παλαιστίνης, λαών που κατασφαγιάστηκαν από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ ή τους συμμάχους τους.

4. Η ίδρυση του ΝΑΤΟ, την 4η Απριλίου του 1949, είχε ως βασικό στόχο να θέσει τη Δυτική Ευρώπη υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, να αποτρέψει οποιαδήποτε αλλαγή προοδευτικού χαρακτήρα στις υπογράφουσες χώρες, να χωρίσει την Ευρώπη και να πολεμήσει τη Σοβιετική Ενωση και τις υπόλοιπες Σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Εξ υπαρχής του το ΝΑΤΟ ήταν ένα ισχυρό πολιτικό και στρατιωτικό μπλοκ επιθετικής φύσης και ένα οχυρό του ψυχρού πολέμου, προήγαγε μια σημαδεμένη κούρσα εξοπλισμών και είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη μάζα των απίστευτων οπλοστασίων συμβατικών και πυρηνικών όπλων.

5. Είναι αναγκαίο να θυμόμαστε ότι, ψευδώς ισχυριζόμενο ότι υπεραμύνεται της ελευθερίας και της δημοκρατίας, το ΝΑΤΟ αποτέλεσε λιμάνι για τη φασιστική δικτατορία του Σαλαζάρ, κι αργότερα τη δικτατορία των Ελλήνων Συνταγματαρχών και την τουρκική δικτατορία και συνδέθηκε με νεο-φασιστικά πραξικοπήματος στην Ιταλία, το 1964 και το 1969. Ηταν ο συνένοχος στις αγριότερες δικτατορίες στη Νότια Αφρική, το Ιράν και τη Λατινική Αμερική. Το ΝΑΤΟ βοήθησε το πορτογαλικό φασιστικό καθεστώς στους εγκληματικούς πολέμους του εναντίον των λαών της Αγκόλας, της Μοζαμβίκης, της Γουινέα - Μπισσάου και του Κάπε Βέρντε.

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του Απριλίου, το ΝΑΤΟ προέβη σε πιέσεις και επεμβάσεις πολλαπλών τύπων, καταφεύγοντας σε επιδείξεις δύναμης με τις μανούβρες της "Κλειδωμένης Θύρας" που έγιναν στις αρχές του 1975 στις πορτογαλικές ακτές, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την προοδευτική πορεία που είχε κηρυχτεί από τους μαχητές του Κινήματος των Ενοπλων Δυνάμεων (MFA).

6. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας προειδοποιεί το λαό της Πορτογαλίας για τους κινδύνους για την παγκόσμια Ειρήνη, που απορρέουν από τη νέα επιθετική στρατηγική του ΝΑΤΟ.

Παρά το γεγονός της ανατροπής της ΕΣΣΔ και της διάλυσης του Συμφώνου της Βαρσοβίας (ιδρύθηκε το 1954 σε απάντηση προς την ίδρυση του ΝΑΤΟ), αντί να διαλυθεί, το ΝΑΤΟ τείνει να ισχυροποιηθεί.

Παρά την ανάγκη για μια πολιτική αφοπλισμού και εξάλειψης των πολιτικών και μιλιταριστικών μπλοκ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αναπτύσσουν μια νέα γραμμή επανεξοπλισμού, στρατιωτικού επεμβατισμού και επέκτασης σε νέες χώρες(Δημοκρατία της Τσεχίας, Πολωνία και Ουγγαρία), περικλείοντας τη Ρωσία και στρατιωτικοποιώντας την ήπειρο.

Το ΝΑΤΟ διακηρύσσει την εγκατάλειψη του ορίου της αρχικής περιοχής δράσης του και επανακαθορίζεται ως ένας οργανισμός που θα έχει αντικείμενο να επεμβαίνει σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου, αφήνοντας κατά μέρος ακόμη και το Διεθνές Δίκαιο. Οι επεμβάσεις του στη Γιουγκοσλαβία αποτελούν μοντέλα της νέας παρεμβατικής του φιλοσοφίας, η οποία για άλλη μια φορά θέτει εν κινδύνω την ειρήνη στην Ευρώπη και στον κόσμο, ανανεώνοντας τον τρόμο.

Το παλιό πρόβλημα της ασφάλειας και της συνεργασίας στην Ευρώπη αντιμετωπίζεται πλέον μαζί με νέα ζητήματα. Το πρώτο είναι η αποτροπή της στρατιωτικοποίησης της ηπείρου και η συνέχιση και η ενδυνάμωση της πάλης για τη διάλυση του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο μιας αναβίωσης του Οργανισμού για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Συνεργασία (OESC), δίνοντάς του μια ταχεία κι αποφασιστική ώθηση, ώστε να αναλάβει νέες υποχρεώσεις αποτροπής και συνεργασίας. Αντί για το πνεύμα του πολιτικού και στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα πνεύμα αληθινής συνεργασίας, βασισμένο στα πολλαπλά συμφέροντα στην Ευρώπη, και στο πνεύμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης και του σεβασμού για τους διεθνείς νόμους, σε αντίθεση με το παρόν πνεύμα επεμβατισμού του ΝΑΤΟ.

7. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας θεωρεί πως τα μεγάλα ζητήματα της διεθνούς ζωής, όπως η Ασφάλεια και η Ειρήνη δεν μπορούν να αφεθούν, όπως συνέβη ως τώρα, στα χέρια μιας χούφτας κυβερνήσεων. Η μεγαλύτερη συμμετοχή στη συζήτηση αυτών των ζητημάτων είναι αναγκαία, προκειμένου ενεργοποιηθούν οι πολίτες και η κοινή γνώμη, ώστε να αμφισβητούν, να παρεμβαίνουν και να αποτρέπουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο όνομα των συμφερόντων τους εναντίον τους. Αυτό που διακυβεύεται στην πραγματικότητα στην αρχή του νέου αιώνα είναι αν θα ακολουθηθεί η πορεία της συνεργασίας ή της στρατιωτικοποίησης και του παρεμβατισμού. Οι γυναίκες και οι άνδρες της Πορτογαλίας έχουν ένα εκ των ων ουκ άνευ δικαίωμα λόγου επί αυτού που βλέπουν ως το ρόλο της Πορτογαλίας στη δόμηση της Ευρώπης, τη συνεργασία και την ασφάλεια.

8. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας καλεί για έναν ειλικρινή διάλογο στην Πορτογαλία για το ζήτημα του ΝΑΤΟ, για τη σοβαρότητα της επέκτασής του και την παρούσα στρατηγική του, η οποία αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και τον κόσμο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας καλεί για την εξέλιξη ενός ισχυρού κινήματος εναντίον του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και του άμεσου τερματισμού της ανάμειξης των Ενοπλων Δυνάμεων της Πορτογαλίας στην επίθεση. Είναι αναγκαίο η κυβέρνηση της Πορτογαλίας να εγκαταλείψει την ατιμωτική ευθυγράμμισή της με τους ηγετικούς κύκλους του ΝΑΤΟ, η οποία μετατρέπει τις Ενοπλες Δυνάμεις σε πιόνια της παγκόσμιας στρατηγικής των ΗΠΑ. Είναι αναγκαία, σε συμφωνία με το Σύνταγμα, μια ανεξάρτητη πολιτική ασφάλειας και εξωτερική πολιτική, προσανατολισμένη στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και του Σκοπού της Ειρήνης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας, τιμώντας την παράδοσή του της πάλης για δημοκρατία, συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, θα κάνει τα πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του για να απελευθερώσει την Πορτογαλία και την Ευρώπη από το βάρβαρο βάρος του ΝΑΤΟ και να ανοίξει ένα νέο δρόμο για την ισότητα μεταξύ λαών και κρατών, σε ένα κλίμα αληθινής ειρήνης, ασφάλειας και φιλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ