Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
"Ολα γίνονται για το καλό σας"

Ο αριθμός τους είναι αμφισβητούμενος, οι συνθήκες που ζουν είναι δραματικές, οι "μαχητές" Κοσσοβάροι τους κατατρομοκρατούν, οι ΝΑΤΟικοί παίζουν με τη ζωή τους, ενώ η εικόνα του σφραγίσματός τους στο χέρι, ανασύρει τη φρίκη και την οδύνη που συνοδεύει τις μνήμες των ναζιστικών στρατοπέδων. Ενώ οι ίδιοι βρίσκονται σε "οριακή κατάσταση", αθύρματα θανάτου, έχοντας χάσει τα πάντα, ακόμα και την ταυτότητά τους και τη συνείδησή τους, οι ΝΑΤΟικοί και οι καλοθελητές τους δεν ξεχνούν να τους τονίζουν ότι "όλα γίνονται για το καλό τους".

Για τα Τίρανα, ο επίσημος αριθμός τον προσφύγων ξεπερνά τις 300.000. Σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, που από τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα δήλωνε ότι συνολικά 700.000 άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί... Η αλήθεια είναι ότι κανείς δε γνωρίζει ακριβώς πόσοι είναι, αφού οι παρατηρητές και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, που έχουν αναλάβει την καταμέτρηση, αλλά και την παροχή βοήθειας, έχουν παραδεχτεί ότι ο αριθμός είναι σχετικός, αφού κάποιοι δεν έχουν καταγραφεί, ενώ άλλοι έχουν καταγραφεί παραπάνω από μία φορά. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ήδη έχουν εγκαταλείψει το Κοσσυφοπέδιο περί τους 600.000 ανθρώπους, αλλά από τις αρχές του 1998.

Αραγε, πάλι τυχαία, όταν η πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, έγινε παρανάλωμα πυρός από τους κτηνώδεις βομβαρδισμούς, θα δεχόταν το μαζικότερο προσφυγικό κύμα που δέχεται η Αλβανία το τελευταίο τριήμερο; Αυτό, τουλάχιστον, ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που έχει αναλάβει την επίβλεψη των συνόρων, που τόνισε ότι οι πρόσφυγες κατέφυγαν στην Αλβανία, αφού εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, και στις κωμοπόλεις Πρίζρεν και Ζλατίνα.

Παράλληλα, εκατοντάδες Αλβανοί πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο κατέφυγαν χτες στην ουδέτερη ζώνη του Μπλάτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Γιουγκοσλαβία και έκαναν έντονη την παρουσία τους, αλλά κάπως μικρότερη αριθμητικά απ' ό,τι μια βδομάδα πριν. Ανταποκριτής του Ρόιτερ μετέδωσε ότι οι πρόσφυγες, που έχουν μαζί τους τα λιγοστά υπάρχοντά τους, περπάτησαν κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής που έρχεται από τη Σερβία και κατέφυγαν στην ουδέτερη ζώνη, όπου μόλις πριν από μια βδομάδα είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες Κοσσοβάροι, περιμένοντας να μεταφερθούν σε άλλους χώρους υποδοχής.

Η κατάσταση, όμως, στην ΠΓΔΜ είναι σαφώς διαφορετική και πολύ πιο δύσκολη από ό,τι στην Αλβανία, όπου πλέον δεν υπάρχουν τουλάχιστον επισήμως στοιχεία για την κατάσταση των προσφύγων. Παρότι την προηγούμενη βδομάδα υπήρχαν πολλές καταγγελίες για την εμφάνιση των τροφίμων που είχαν προορισμό τους πρόσφυγες σε μαγαζιά ή στη μαύρη αγορά ή ότι ο ΟΗΕ (την Παρασκευή) στέλνει επειγόντως προφυλακτικά και άλλα μέσα, ώστε να προφυλαχτούν από τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα των βιασμών...

Ωστόσο, η αγωνία των αξιωματούχων της ΠΓΔΜ, που φωνάζουν από την πρώτη μέρα για τη βοήθεια που θα πρέπει να δοθεί για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, αφού η μικρή αυτή χώρα με τα πολλά προβλήματα αδυνατεί να το αντιμετωπίσει μόνη, ακόμα να εισακουστεί. Ενώ το Σαββατοκύριακο κατήγγειλαν ότι οι Δυτικοί παρατηρητές κάνουν διακρίσεις ανάμεσα στους πρόσφυγες σε αλβανικής και σερβικής καταγωγής, παρέχοντας ιδιαίτερη φροντίδα και μεταχείριση στους πρώτους και αφήνοντας να αργοπεθαίνουν οι δεύτεροι...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες συνομιλίες υπό την πίεση της ΕΕ (2011-11-24 00:00:00.0)
Φτιάχνουν «κλίμα» ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου (2005-10-27 00:00:00.0)
Επανεμφάνιση Χόλμπρουκ ενόψει των συνομιλιών της Βιέννης (2003-10-07 00:00:00.0)
Βία και χάος "φουντώνουν" το κύμα Σέρβων και Τσιγγάνων προσφύγων... (1999-06-26 00:00:00.0)
Ενισχύονται οι ξένες "προσδοκίες" από την παραίτηση Ντεμάτσι (1999-03-03 00:00:00.0)
Για "διεθνή προστασία" καλεί ξανά ο Ρουγκόβα (1998-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ