• Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποιεί για "μονομερή ανάληψη δράσης"
  • - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Και σε νέα κλιμάκωση ρητορικής προέβη χτες, σε συνέντευξή του, ο Κοσσοβάρος Αλβανός ηγέτης Ιμπραήμ Ρουγκόβα, κατηγορώντας τη σερβική πλευρά ότι διεξάγει εθνικές εκκαθαρίσεις και... - 1998-07-25 00:00:00.0"/>
  • Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποιεί για "μονομερή ανάληψη δράσης"
  • - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Και σε νέα κλιμάκωση ρητορικής προέβη χτες, σε συνέντευξή του, ο Κοσσοβάρος Αλβανός ηγέτης Ιμπραήμ Ρουγκόβα, κατηγορώντας τη σερβική πλευρά ότι διεξάγει εθνικές εκκαθαρίσεις και... - 1998-07-25 00:00:00.0" /> Για "διεθνή προστασία" καλεί ξανά ο Ρουγκόβα | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σάββατο 25 Ιούλη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 9
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
    Για "διεθνή προστασία" καλεί ξανά ο Ρουγκόβα
    • Δεν αναφέρθηκαν νέες μάχες χτες
    • Ανανέωση της "διπλωματικής κινητικότητας", κυρίως από ΗΠΑ, ΕΕ
    • Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποιεί για "μονομερή ανάληψη δράσης"

    ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

    Και σε νέα κλιμάκωση ρητορικής προέβη χτες, σε συνέντευξή του, ο Κοσσοβάρος Αλβανός ηγέτης Ιμπραήμ Ρουγκόβα, κατηγορώντας τη σερβική πλευρά ότι διεξάγει "εθνικές εκκαθαρίσεις" και εμποδίζει τους Αλβανούς ναενταφιάσουν τους νεκρούς τους στο Οράχοβατς, όπου σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ σερβικής Αστυνομίας και Αλβανών αυτονομιστών αυτήν τη βδομάδα.

    Ο Ρουγκόβα μίλησε για "σφαγή" από τη σερβική Αστυνομία κατά του αλβανικού πληθυσμού του Οράχοβατς. Στην πόλη, για τον έλεγχο της οποίας διεξήχθησαν σφοδρές μάχες, υπήρξαν "δεκάδες" νεκροί.

    Ακόμη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μίλησε ξανά για "επικίνδυνη" κατάσταση, για την οποία κατά την πάγια ρητορική του "μόνη λύση είναι η ανεξαρτησία" του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο Κοσσοβάρος Αλβανός πολιτικός κάλεσε για "διεθνή δράση", προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις, και "προστασία" του αλβανικού πληθυσμού, προειδοποιώντας για επέκταση της βίας στις γειτνιάζουσες περιοχές -υπονοώντας, προφανώς, την ΠΓΔΜ. Αργότερα χτες ο Ρουγκόβα επρόκειτο να συναντηθεί στην Πρίστινα με τον Κρίστοφερ Χιλ, πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, ο οποίος χτες συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

    Την ερχόμενη βδομάδα, κατά τις πληροφορίες του "Ασοσιέιτεντ Πρες", φθάνει στην περιοχή αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να συζητήσει περί της επανάληψης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Η ανακοίνωση της ΕΕ συνέπεσε με την προειδοποίηση από έναν Αμερικανό αξιωματούχο του υπουργείου Αμύνης ότι η "ανάληψη στρατιωτικής δράσης" στο Κόσσοβο "παραμένει ανοιχτή επιλογή", ακόμη και μονομερώς.

    Ο Ουόλτερ Σλόκομπ διευκρίνισε - για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία... - ότι "είμαστε προετοιμασμένοι να δράσουμε μόνοι μας αν χρειαστεί".

    Σε επίπεδο ρητορικής οι ΗΠΑ αποκλείουν ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας, αλλά έχουν πολλές φορές απειλήσει με στρατιωτική επέμβαση για την παύση των συγκρούσεων. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, μίλησε αυτή τη βδομάδα σε επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ για μια "ευρεία γκάμα επιλογών".

    Χτες τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έδωσαν ιδιαίτερη σημασία σε ένα ασυνήθιστα σκληρό ξέσπασμα του Γιουγκοσλάβου κυβερνητικού εκπροσώπου, του Ιβιτσα Ντάσιτς, ο οποίος αποκάλεσε τον Αμερικανό απεσταλμένο, Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ, "συνεργάτη δολοφόνων γυναικών και παιδιών στο Κόσσοβο και εγκληματιών που απάγουν πολίτες, υποστηρικτή της τρομοκρατίας και τρομοκρατικών συμμοριών".

    Οι δηλώσεις του Ντάσιτς αποδίδονται μάλλον στις συνομιλίες που ο Γκέλμπαρτ είχε με στελέχη της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης και της αλβανικής πλευράς, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του UCK.

    Οι συγκρούσεις δεν ανανεώθηκαν χτες, αλλά ο επίτροπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μίλησε ξανά για ένα επαπειλούμενο "ανθρωπιστικό δράμα". Λόγω των μαχών του Οράχοβατς, είπε, 20.000 άνθρωποι κατέφυγαν στο Μαλίσεβο, όπου τα αναγκαία εφόδια δεν είναι επαρκή.

    Συνολικά 80 - 100 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στις περιοχές στις οποίες δυνάμεις ασφαλείας της Σερβίας συγκρούονται με Αλβανούς αυτονομιστές, και η αποστολή προμηθειών σε τρόφιμα με αποτελεσματικό τρόπο γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, πρόσθεσε ο επίτροπος.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ