Σάββατο 25 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Παραβίαση των αρχών και των αποφάσεων του κόμματος

Ο Γ. Μασλιουκόφ, στέλεχος του ΚΚΡΟ, δέχτηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Κιριένκο, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις και αποφάσεις του κόμματος

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Δεν άντεξε στον πειρασμό της εξουσίας ο βουλευτής του ΚΚΡΟ, πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Οικονομική Πολιτική και πρώην πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Σχεδιασμού της ΕΣΣΔ, Γιούρι Μασλιουκόφ. Πριν από μερικές μέρες ο πρωθυπουργός, Σεργκέι Κιριένκο, πρότεινε στον Μασλιουκόφ να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ως υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου. Στις 22 Ιούλη έγινε στη Μόσχα ευρεία συνεδρίαση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ, στην οποία συζητήθηκε αυτή η πρόταση. Τη γενική άποψη διατύπωσε ο βουλευτής του ΚΚΡΟ στη Δούμα Αλμπέρτ Μακασόφ: "Να μπει κανείς σ' αυτή την κυβέρνηση σημαίνει να συμμεριστεί την ευθύνη για όλες της ασχημίες που θα γίνονται με τη συμμετοχή του". Στην απόφαση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ αναφέρεται: "Σύμφωνα με τις αποφάσεις του 4ου και 5ου Συνεδρίου του κόμματος, των Ολομελειών της ΚΕ του ΚΚΡΟ και λαμβάνοντας υπόψη τις γνώμες των κομματικών οργανώσεων, να θεωρηθεί αδύνατη η συμμετοχή του σ. Γιούρι Ντμίτριεβιτς Μασλιουκόφ στη σημερινή κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας".

Κατόπιν αυτού, στις 22 Ιούλη ο Μασλιουκόφ ανακοίνωσε την άρνησή του να αναλάβει το υπουργικό αξίωμα, αν και εξέφρασε τη γνώμη για πιθανό λάθος της απόφασης του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ. Η υπόθεση, όμως, συνεχίστηκε. Στις 23 Ιούλη ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Γκενάντι Σελεζνιόφ, δήλωσε ότι ο Μασλιουκόφ έθεσε στην κυβέρνηση μια "σειρά όρων από άποψη αρχών" για την είσοδό του στην κυβέρνηση. Δεν απέκλεισε ότι, σε περίπτωση αποδοχής από την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο, Μπορίς Γιέλτσιν, αυτών των όρων, ο Μασλιουκόφ μπορεί να γίνει υπουργός. Αν και δεν έγινε γνωστό αν η κυβέρνηση δέχτηκε τους "όρους" του, ο Μασλιουκόφ, παραβιάζοντας την απόφαση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ, δέχτηκε την πρόταση του πρωθυπουργού Κιριένκο. Στις 23 Ιούλη ο Πρόεδρος Γιέλτσιν υπέγραψε το σχετικό διάταγμα για το διορισμό του Μασλιουκόφ στην υπουργική θέση. Για να δικαιολογήσει την απόφασή του αυτή, ο Μασλιουκόφ, σε δηλώσεις του, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ανέφερε ότι "έχει την υποστήριξη της μισής Κοινοβουλευτικής Ομάδας", η οποία ούτε καν συζήτησε αυτό το θέμα!

Επίσημη δήλωση από μέρους της ηγεσίας του ΚΚΡΟ δεν υπάρχει για την ώρα. Σχετικά με το ζήτημα αυτό ζητήσαμε εκ μέρους του "Ρ" τη γνώμη του μέλους του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ και γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Μόσχας του κόμματος, Αλεξάντρ Κουβάγεφ. "Πρόκειται για πλήγμα κατά του κόμματος, κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού, των αποφάσεων του τελευταίου Συνεδρίου και των Ολομελειών της ΚΕ του ΚΚΡΟ. Ειδικά για το θέμα αυτό συνεδρίασε το Προεδρείο της ΚΕ. Ο Μασλιουκόφ παραβίασε την απόφασή του. Το ζήτημα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Γραφείου της Επιτροπής Μόσχας του κόμματος. Θεωρώ ότι θα αποφασιστεί η διαγραφή του Μασλιουκόφ από τις γραμμές του ΚΚΡΟ", τόνισε ο Κουβάγεφ.

Πολλά μέλη του ΚΚΡΟ θεωρούν ότι ο Μασλιουκόφ πρόδωσε το κόμμα σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της πάλης εναντίον του καθεστώτος. Ακόμα τον Απρίλη, όταν ο Γιέλτσιν προωθούσε επίμονα την υποψηφιότητα του Κιριένκο για το πρωθυπουργικό αξίωμα, ο Μασλιουκόφ επέμεινε να επικυρωθεί ο Κιριένκο. Αργότερα τάχθηκε υπέρ της επικύρωσης της συνθήκης "ΣΤΑΡΤ - 2", μολονότι το ΚΚΡΟ είχε αποφασίσει να μην υποστηρίξει αυτή τη ρωσοαμερικανική συνθήκη.

Πρέπει, τέλος, να σημειώσουμε ότι το ΚΚΡΟ, όπως και κατά την επικύρωση από την Κρατική Δούμα του πρωθυπουργού Κιριένκο, δέχτηκε ένα νέο πλήγμα στα μάτια των εργαζομένων, ακόμα περισσότερο που η αστική αντικομμουνιστική προπαγάνδα χρησιμοποιεί την υπόθεση αυτή εντατικά και επιδέξια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ