Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Φτιάχνουν «κλίμα» ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντονες πιέσεις στα Βαλκάνια ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να απομονώσουν τη Σερβία που διεκδικεί τη μη απόσχιση της επαρχίας της απ' την επικράτειά της.

Σύμφωνα με χτεσινή ανταπόκριση του ηλεκτρονικού δικτύου «Σερβιάνα», στις 5 Νοέμβρη οι πρωθυπουργοί Αλβανίας, Μαυροβουνίου και ΠΓΔΜ θα συναντηθούν στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, για να προβούν σε μια κοινή ανακοίνωση έκφρασης υποστήριξης προς στην ανεξαρτησία του προτεκτοράτου... Σύμφωνα μ' αυτές τις πηγές, το τωρινό ταξίδι του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, στην Ουάσιγκτον (όπου χτες επρόκειτο να συναντηθεί με τον Τζ. Ου. Μπους) δεν είναι διόλου άσχετο με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των Αμερικανών στα Βαλκάνια, αφού ήδη ξεκάθαρη θέση υπέρ της «ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου έχει πάρει σύσσωμη η αλβανική ηγεσία (πέραν απ' εκείνη της Σλοβενίας)... Δεν είναι ξεκάθαρο, εάν η ΠΓΔΜ ενδώσει σ' αυτές τις πιέσεις, πάντως, ο Φάζλι Βέλιου, στέλεχος ενός απ' τα κόμματα της αλβανικής κοινότητας της χώρας που συμμετέχει στην κυβέρνηση Μπούτσκοφσκι (Αλβανική Δημοκρατική Ενωση για την Ολοκλήρωση) υποστήριξε πως η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου «δε θα διακυβεύσει» τη σταθερότητα στην ΠΓΔΜ και στην ευρύτερη περιοχή, «γιατί οι Κοσσοβάροι Αλβανοί θέλουν μόνον την ανεξαρτησία»...

Σ' αυτό το σημείο χρήζει προσοχής η χτεσινή τοποθέτηση του επιφανούς Αλβανού συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ στο ραδιοσταθμό «Φωνή της Αμερικής» σχετικά με τη δήθεν «υποχώρηση» των Αλβανών «και της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου» απ' το στόχο της συνένωσης του προτεκτοράτου με την Αλβανία (στον οποίο επισήμως αντιτίθενται ΟΗΕ, ΗΠΑ και ΕΕ).

Οι «αποχρώσες» διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ για το «μελλοντικό» καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου διαφάνηκαν χτες με μία δήλωση εκπροσώπου του Χαβιέ Σολάνα (επικεφαλής της ΕΕ για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια): «Η ΕΕ δεν υποστηρίζει τις θέσεις» που εξέφρασε πρόσφατα ο Σλοβένος Πρόεδρος σχετικά με την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ξαναζεσταίνονται» σενάρια αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια(2018-08-03 00:00:00.0)
Τα σενάρια της «Μεγάλης Αλβανίας» ξαναζεσταίνει ο Ράμα(2017-04-21 00:00:00.0)
Αποχώρηση Αλβανών από την κυβέρνηση(2008-03-13 00:00:00.0)
Προκλήσεις Αλβανών με στήριξη ΝΑΤΟ(2008-03-12 00:00:00.0)
Η ώρα των προκαθορισμένων παζαριών(2006-01-08 00:00:00.0)
Ψήνουν την...«υπό όρους ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου(2005-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ